SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Barni, a szuperhős - gyerekkönyv, mely a gyász feldolgozásában segít

Németh Noémi [cikkei] - 2018-05-07
Hogy lehet feldolgozni, ha elveszítjük egy szerettünket? Ahogy a gyerekek oly gyakran reagálnak a fájdalmas helyzetekre, főhősünk is a fantázia világába menekül, ahol szuperhősként csap le a gonoszra. Kalandozásai során elhunyt nagypapája segíti tanácsaival - s fogja a kezét végig, míg véget nem ér a zűrzavaros időszak. Amint rendeződni látszik a kisfiú felborult élete, búcsút vesznek egymástól: teljesen azonban ezután sem lép ki a szeretett unoka életéből.
Barni, a szuperhős - gyerekkönyv, mely a gyász feldolgozásában segít

Az Északi Tanács Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Díját elnyert kötetben egy csínytevésekben bővelkedő történetet ismerhetünk meg, s az olvasmány egyben - a könyv fő céljaként - a gyermeki gyász feldolgozásában segíthet.

A történet elején megismerkedünk Arnival, aki épp most vesztette el a nagypapáját. Hogy mindez hogyan hat a lelkére, csak közvetve derül ki - az addigi "jó gyerek" senkinek nem beszél érzelmeiről, a gyerekkori balhék azonban megszaporodnak életében. Összetűzésbe kerül egy kortárs csapattal, akik zaklatják és terrorizálják őt és barátját.
A gyermek hamar megtalálja a megoldást: Arni éjjelente átalakul Barnivá, a titokzatos szuperhőssé, s változatos módon igyekszik törleszteni a sérelmeiért. Míg éjszakai kalandozásai során úgy érzi, igazságot szolgáltat és rendet tesz a világban, addig nappal felelnie kell és egyre erősebben sújt le rá tetteinek következménye: új barátaival együtt egyre nagyobb bajba keverednek. A történet végén már erősen szoruló hurok azonban egy furcsa véletlennek köszönhetően meglazul - s végül a "jó fiúk" mindent megúsznak, a "rosszak" pedig elnyerik méltó büntetésüket.

Arni lelkiállapotáról sajnos keveset tudunk meg, családja előtt bezárkózik és elutasítja közeledésüket. Apukája akárhányszor kérdezi a kisfiútól, hogy van, a válasz mindig "jól" és a kérdés annyiban is marad. Hogy mégis elmondhatatlanul hiányzik neki a papa, azt onnan tudhatjuk meg, hogy a fantázia világába menekül, ahol újra rálel nagyapjára. Éjszakánként találkoznak, beszélgetnek és misztikus elemek teszik igazán titokzatossá a történetet: a nagypapa régi órája például mindig ketyegni kezd, amikor együtt vannak.

Csoda? Varázslat? Tényleg találkozhatunk elhunyt szeretteinkkel? A kérdés nyitott marad - egy 7-14 éves gyereknek azonban talán pont egy ilyen varázslatra van szüksége akkor, amikor az élet elvesz tőle valakit. A nagypapa a történet végén gyönyörű üzenettel vesz búcsút unokájától.

"Nagypapa nem szólt semmit. Elkomolyodott, és hosszan nézte Arnit. Egyik kezével végigsimított unokája fején.

- Nekem azonban hamarosan tovább kell állnom - sóhajtotta. - Annyi dolgom van még. Utána kell néznem, elég erősen fúj-e a szél ahhoz, hogy halmokba gyűjtse a leveleket, amelyekbe aztán belegázolhatsz. És a vízhez is el kell mennem, ki kell csalogatnom a nagy csukákat a nádasból, hogy ráharapjanak a horgodra. És akkor bizony nem ülhetek itt minden este.

- Nem akarom, hogy eltűnj, nagypapa.

- Tudom. Ezért is élek tovább. A régi órádban. Valahányszor ketyegni kezd, tudnod kell, hogy az az én dobogó szívem, és azt suttogja neked, hogy minden rendben lesz."

Bár a könyvben kevés szó esik az érzelmekről, lehetséges, hogy ennek hiányát csak felnőtt fejjel érezzük. A legfontosabb üzenet a gyerekek számára is világosan körvonalazódik: azok, akiket szeretünk, sosem tűnnek el teljesen. Tovább élnek bennünk, figyelnek minket, s ahol tudnak, segítenek is - Arni és nagypapája összekacsintása talán megnyugvást és vigaszt nyújthat minden kisgyermeknek, akit veszteség ért és elolvassa a történetüket.


Kiadás éve: 2017
Kiadja: Scolar kiadó
Fordította: Petrikovics Edit
Szerkesztette: Illés Andrea
Méret: 132 x 186
Kötés típusa: keménytáblás, ragasztott
Oldalszám: 136
Szerző: Håkon Øvreås
ISBN szám: 9789632447124

 

Indexkép: LucusTimotei / Pixabay, Scolar kiadó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja