SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságos ajándékötletek gyerekeknek

Családinet [cikkei] - 2021-12-02
A gyermekek szemének biztonságára is gondoljunk, amikor ajándékot választunk nekik - erre figyelmeztetnek a szemészek.
Biztonságos ajándékötletek gyerekeknek

„A gyerekek szeme különösen érzékeny a sérülésekre. Elég egy óvatlan mozdulat, és máris megtörténhet a baj. Ezért is legyünk körültekintőek, amikor játékot választunk számukra. A súlyos szemsérülések akár életre szóló következményekkel járhatnak. Leggyakrabban a szaruhártya horzsolását és a szem bevérzését okozzák a játék közben előforduló balesetek. A súlyosabb trauma komoly, életre szóló látáskárosodáshoz is vezethet" – mondja Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemésze.
 
A legtöbb szemsérülés azonban könnyen megelőzhető néhány alapelv betartásával:

 • Ne vásároljunk éles, kiálló vagy lövedékes részeket tartalmazó játékokat.
 • Fokozottan figyeljünk gyermekünkre, amikor olyan játékokkal játszik, amelyek szemsérülést okozhatnak.
 • Ha sportfelszerelést adunk ajándékba, gondoskodjunk a megfelelően rugalmas lencsével rendelkező védőszemüvegről is.
 • Nézzük meg a címkéken az életkorra vonatkozó ajánlásokat, és ügyeljünk arra, hogy a gyermek életkorának és érettségének megfelelő ajándékokat válasszunk.
 • Az idősebb gyermekek számára készült játékokat tartsuk távol a kisebbektől. Ez különösen azon családokban fontos, ahol a gyerekek között jelentősebb korkülönbség van. A nagyobbakat meg kell tanítani, hogy a veszélyes játékokat el kell pakolni a kíváncsi babakezek elől.


Néhány szembiztos ajándékötlet a virtuális világon túl

Mivel a legtöbb gyermek extrém sok időt tölt a telefon, a számítógép vagy a tévé képernyője előtt, érdemes olyan ajándékban gondolkodni, ami kiragadhatja a virtuális világból. Már azzal is óvjuk szemük egészségét, ha egy jó ajándékkal csökkenteni tudjuk a képernyőidejüket. Bármennyi monitor előtt töltött idő hozzájárulhat a gyermekkori rövidlátás kialakulásához. A terhelt, fáradt szemizmok a szabadtéri tevékenységek során ellazulhatnak, megpihenhetnek.
 
Szembiztos ajándékötletek a fa alá:

 • Művészeti és kézműves kellékek: Minden korosztály számára szórakoztató ajándékot jelentenek. Jó választás lehet a festékkészlet, kifestőkönyv, festőállvány, gyöngyfűző vagy bűvész készlet. Idősebbeknek esetleg varrókészletek. Vásárlás előtt minden esetben ellenőrizzük az ajánlott korcsoportot! Barkácsolásnál is javasolt a gyerekeknek védőszemüveg viselése.
   
 • Kültéri ajándékok: Az olyan sportfelszerelésekkel, mint a szánkó, korcsolya, túrabakancs meghozhatjuk a gyerekek kedvét, hogy kimozduljanak a meleg szobából. A téli sportokhoz mindig szerezzünk be megfelelő védőszemüveget is! Síelők vagy snowboardosok számára egészüljön ez ki UV-védelemmel. A hóról és jégről visszaverődő napfény ugyanis komoly károkat okozhat a szemfelszínen.
   
 • Oktató játékok minden korosztály számára: A kisgyermekek kéz-szem koordinációjának, finommotorikus készségeinek fejlődését is segítik az építőkockák vagy a kirakós játékok. De választhatunk számukra az életkoruknak megfelelő társasjátékot, memóriajátékot. Az idősebb gyerekeket pedig idegen nyelvű társasjátékkal is meglephetjük.
   
 • Kártyajátékok: Azon kívül, hogy szórakoztatóak, kiválóan alkalmasak arra is, hogy a kamaszok letegyék a telefonjukat, és minőségi időt töltsenek a barátokkal, családdal. Remek választás lehet az olyan kérdezz-felelek kártyajáték, amellyel jobban megismerhetjük egymás érzéseit, vagy akár önmagunkat is.

Ha a kellő figyelem és elővigyázatosság ellenére a gyermek szeme mégis megsérülne, azonnal forduljon orvoshoz.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja