SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A költő minden tavasszal visszatér - Kokárda készítése lépésről-lépésre

Hollenczerné Balogh Ilona [cikkei] - 2017-03-03
Közeledik a tavasz egyik legszebb ünnepe, március 15.
Kedvenc versét mindenki tudja, mindenki mondja:

"Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk, vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok!..."
A költő minden tavasszal visszatér - Kokárda készítése lépésről-lépésre

Hevesebben dobog a szívünk, miközben ezeket a sorokat mondjuk… Idén, ez az ünnep legyen egy kicsit más, a kabátodon legyen különleges kokárda, amely gyöngyből készült!

Nagyon sokféle kokárdát láthatunk, én ezt a kis virágokból állót választottam. Most megmutatom, hogy hogyan készül. 
Vágtam hozzá 140 cm 0,35 vastagságú rézdrótot. Azért, hogy szép legyen, kerek 4 mm-es viaszgyöngyökből készítem, mert a méretük egyforma, így nem kell válogatni.
A gyöngyök színét tudod, hiszen piros-fehér-zöld és van közte 1 db 8 mm-es zöld gyöngy is. ;)

A félbehajtott drótra tettem 1 db piros gyöngyöt. A baloldali drótra fűztem 1 db piros és 1 db fehér gyöngyöt, de nem engedtem leesni, hanem a jobboldali dróttal belebújtam, ebbe a 2 db gyöngybe. Szorosra húztam a drótot, ügyelve arra, hogy a drótszálak egyenlők legyenek.

Amennyiben szükséged lenne a kezdősorok fűzésének részletes lépéseire, akkor itt megtalálod, és könnyebben tudod majd követni, majd ezt a leírást is. A linken található leírás egy egyszerűbb kokárda elkészítését mutatja be.

A 3. sorban már a bal drótra felfűzött piros-fehér-zöld gyöngyök látszódnak, és itt is a jobboldali drótot szemből kell belefűzni. A képen már több sort látsz, ezt a hármas sort kell megismételni a kívánt hosszúságig.

A kívánt hosszúság 10-szer a 3 színű sor. Ezután már 2 db piros gyöngy kerül fel a drótra az előzőkhez hasonló módon, szembe fűzéssel. 

Most nagyon figyelj, mert mind a kettő drótra kell gyöngyöket fűzni! Balra 2 db piros és jobbra pedig 2 db piros és 1 db fehér gyöngy kerül. Szembe fűzés itt is lesz még pedig a baloldali dróton levő 2. piros gyöngybe kell belefűzni a jobboldali drótot. A következő képen ezt már jól látod készen…

A drót szorosra húzása után balra 1 db piros és jobbra 1 db fehér + 1 db piros gyöngy kerül.

A szembe fűzés a fehér gyöngy fölötti piros gyöngyben történik.

Itt láthatod szorosra húzás után.

Balra 5 db piros gyöngy kerül, jobbra pedig 1 db fehér. Szembe fűzni az utolsó piros gyöngyben kell, és ügyelj arra, hogy a drót szorosra legyen húzva!

A kicsi és a nagy köröket ismétled, amíg eljutsz az 5. nagy körhöz. A képen láthatod, hogy a fehér gyöngyök végig a kör belsejében láthatók.

Helyezd magad elé a kokárdát a képen látható módon! A lefelé mutató drótra tegyél 1 db piros gyöngyöt és bújj bele a baloldalon a fehér gyöngy előtt található piros gyöngybe! Átbújás után tegyél a drótra 1 db fehér gyöngyöt, és a jobboldalról szembe fűzéssel bújj a fehér gyöngybe! Húzd szorosra a drótot! 

Ha jól dolgoztál, akkor most a kis kör fehér gyöngyében találkoznak a drótok. A baloldali dróttal bújj bele a kör belsejében található fehér gyöngyökbe, ügyelj arra, hogy a drót ne tekeredjen össze! Aztán a jobb oldali dróttal is indulj el! A képen láthatod, hogy melyik fehér gyöngyben találkoznak a drótok. 5 gyöngyön fűzted át, mindkét irányban… Egy kicsit nyomd össze a 2 drótot, és fűzd rá a nagy zöld gyöngyöt!

Újra a kiinduló fehér gyöngybe bújj bele 2 irányból, szembe fűzéssel! Utána pedig a drótok útját követve bújj le a képen látható alsó 2 db gyöngybe! Gondolatban nézd végig, hogy merre kell menned, a 2 drót nem mehet egyirányba, erre figyelj!
A jobboldali drót a nagy kör baloldalán jön le közvetlenül, a másik pedig a kiskörön balra tesz egy kört és közben átmegy a nagy kör tetején és a nagy kör jobb oldalán jön le.

Itt láthatod, hogy hová kellett eljutnod. A piros-fehér-zöld gyöngyöket tanult módon fűzd fel!

Ez már az utolsó előtt sor, és még 2 db piros gyöngy fog a végére kerülni. A legvégén 1-2 soron keresztül fűzd vissza a drótot, és csak utána vágd le!

Az elkészítésben segít még egy videó is.

A két fotón látható piros-fehér-zöld alkotásokat a képekre kattintva találhatod meg.

Természetesen a színekre figyelned kell!

És még egy kis meglepetés:

http://www.mesesgyongyok.hu/gyongyviragok/marciusi-unnepre-a-kolto-mindig-visszater/

Alkotásaitokat mutassátok meg a Mesés gyöngyök Facebook oldalán

Mindenkinek mesés tavaszt kívánok! Legyen gyöngyéletetek!

Hollenczerné Balogh Ilona

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja