SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyöngyhalmazból "varázsolt" masnipillangó

Hollenczerné Balogh Ilona [cikkei] - 2017-10-24
A pillangókban sok kisgyerek szeret gyönyörködni. Mesékben is gyakran találkozunk velük, hol csak "széppé" teszik a természetet, hol pedig kedves szereplők.
A gyöngyhalmazból "varázsolt" masnipillangó

Gyöngyfűzésben is az egyik legegyszerűbb és legmutatósabb fűznivaló. Most masnipillangót fogunk fűzni. Ez a név, egy fantázianév.  A szárnyak formája párosával masnira hasonlítanak, így született ez az elnevezés. Kisgyerekek körében rendkívül népszerű. Mielőtt kezdenénk a fűzést, nézzük meg egy rövidke videót a 10 perces pillangó készítéséről!

A videó megnézése után rájöttél, hogy ez nem is olyan nehéz fűznivaló. Ezek a pillangók 4 mm-es viaszgyöngyből készültek, és szárnyaik kerek formájúak. A masnipillangóhoz viszont rizsgyöngyöket is fogunk használni, nem csak 4 mm-es viaszgyöngyöket.

Nézzük csak, hogy hogyan lesz a középen látható gyöngyhalmazból masnipillangó! 


Szükséged lesz 33 cm 0,35 vastagságú rézdrótra. Hajtsd enyhén félbe és fűzz rá 5 db piros gyöngyöt!
2 db gyöngyöt kicsit emelj feljebb és fűzd bele a másik drótot szemből! Húzd szorosra, és ügyelj arra, hogy a drótszálak egyenlő hosszúságúak legyenek! (Ez fontos, mert szimmetrikusan dolgozunk.) 


A jobb oldali drótra fűzz 1 db rózsaszínű rizsgyöngyöt, azután következnek a 4 mm-es viaszgyöngyök: 1 db piros, 1 db sárga és 1 db piros. A zárás újra 1 db rizsgyöngy. A képen látható módon bújj bele a kiinduló gyöngybe a másik oldalról, és már készen is van egy szárny!


A jobb oldali drótra ugyanígy fűzz gyöngyöket! Már 2 db szárny van készen. 


Mind a 2 drótot fűzd egy gyönggyel tovább a kiinduló körben! 


Fordítsd meg a pillangót, hogy a drótok felfelé álljanak! A jobb oldali drótra újra szárny gyöngyöket fűzünk. És megcsináljuk a tanult „hurkot”, ügyelj arra, hogy a drótot a gyöngy másik felén fűzd be! Ekkor fog szépen „masnissá” válni. 


Már csak egy szárny van hátra, ami hasonlóan készül a többihez. Ügyelj arra, hogy a szárnyak drótjait mindig jól meghúzd, mert akkor lesz szép a pillangód. 


Mielőtt a csápokat elkészítjük, a középen megmaradó 1 db piros gyöngybe bújj bele mind a kettő dróttal (így szorosabbá válik)! Utána enyhén hajtsd vissza a drótokat, és tegyél rájuk 1-1 db gyöngyöt! A csápokat óvatosan tekerd meg! Vigyázz, hogy nehogy túltekerd, mert akkor letörhet! 


Íme, láthatod, hogy mi lett a gyöngyhalmazból… 


Ezek a pillangók nagyon sok variációt rejtenek magukban. Ha jól megfigyeled a fotót, akkor újabb pillangó ötletet találsz rajta. Nos, megtaláltad? Ha igen, akkor készíts gyermekeddel sokféle pillangót és mutasd meg! 


Már többször említettem, hogy a gyöngyfűzések nem céltalan tevékenységek, mert kiemelkedő a képességfejlesztő hatása. Fűzéssel gyakoroljátok a számolást, a számfogalmat mélyítjük. Több pillangó esetében megtanulhatjuk a tulajdonságok alapján a csoportosítást, összehasonlítást – azonosságok és eltérések felismerését. Ehhez találsz ötleteket tőlem a honlapomon.

Kicsit elfáradtatok az alkotásban, megfigyelésben, akkor olvassatok pillangós mesét

Legyen mesés gyöngyéleted! Jó alkotást kívánok! :)

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja