SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Készíts mécsestartót gyöngyökből!

Hollenczerné Balogh Ilona [cikkei] - 2017-11-21
Hamarosan meggyújtjuk az első adventi gyertyát. Szeretném, ha idén kicsit más lenne az adventi koszorúd... pl. gyöngyből készítenéd a mécsestartókat. Nem tudom, hogy mennyire vagy rutinos a gyöngyfűzésben, ezért most egy egyszerű mintát fogok megmutatni.
Készíts mécsestartót gyöngyökből!

A karácsony színei igen változatosak, de talán a piros-arany variáció a legnépszerűbb. Most én is ilyen gyöngyöket használok. A mécsestartó mutatósabb, ha fémgyöngyökkel dolgozol. Piros és arany rizsgyöngy, 6 mm-es piros és arany, illetve 4 mm-es piros fémgyöngy van a tálkákban. És a lényeg még a rézdrót, amely 0,35 vastagságú és 160 cm hosszú. Fontos, hogy vastagabb drót legyen, mert így lesz szebb a tartása a mécsestartónak.  


Az enyhén félbehajtott drótra fűzz 1 db 6 mm-es piros gyöngyöt, 2 db arany rizsgyöngyöt és még 1 db 6 mm-es piros gyöngyöt! Ezeket „leengedted” a drótra. Most pedig az egyik drótszálra tegyél 2 db arany rizsgyöngyöt, de ne engedd le, hanem a másik dróttal szemből bújj bele a rizsgyöngyökbe! Húzd szorosra, ügyelj arra, hogy drótszálak egyenlő hosszúak legyenek! 


A következő lépésnél a jobb és a bal oldalra is 1-1 db 6 mm-es piros gyöngy kerül. Aztán újra 2 db arany rizsgyöngy következik, amelynél szembe fűzzük a drótokat. 


Ezt a lépéssort ismételd addig, amíg oldalt 17 db piros gyöngy lesz! 


Most következik a zárás… Jobbra és balra 1-1 db piros gyöngy kerül, de most az első 2 db arany rizsgyöngyökben zárunk. (18 db piros gyöngy van körben.)


Húzd szorosra a drótot! Bármelyik dróttal bújj bele a következő piros gyöngybe, aztán pedig a 2 db rizsgyöngybe!  Ha jól csináltad, akkor most ugyanazon az oldalon van a 2 drótszál. És közöttük 1 db piros gyöngy van. Ebbe a gyöngybe bújj bele a drótokkal jobbról is és balról is! A drótok most ugyanabban a piros gyöngyben vannak.

A szoros zárás előtt próbáld meg, hogy belefér-e a mécses! Picit szorul, de ha jól számoltál, akkor pont jó! Amennyiben gyertyára tennéd, ami jóval szélesebb, akkor hosszabbra kell készíteni a keretet, de arra ügyelj, hogy a szélén lévő piros gyöngyöket csak kettesével növelheted, mert úgy jön ki a díszítőág pontosan.

Az egyik drótra fűzz 1 db piros rizsgyöngyöt, 1 db 6 mm-es arany gyöngyöt és 3 db 4 mm-es piros gyöngyöt! Azután fordulj vissza, vagyis bújj bele a felülről az arany gyöngybe és fogd meg a 3 db kicsi gyöngyöt és közben húzd a drótot! Így tudod a helyére húzni a gyöngyöket szorosan. Ügyelj arra, hogy szoros legyen, mert ez a dísze a mécsestartónak és nem szép, ha látszik a drót!


Fűzz fel még 1 db piros rizsgyöngyöt és 1 piros gyöngyöt kihagyva a következőbe bújj bele! Egy kis díszítőág elkészült. 


Folytasd a fűzést körbe! Ha már kicsi a drótod, akkor a másik drótággal dolgozz tovább az ellentétesen!


Amikor körbeértél, akkor újra egy piros gyöngyben találkoznak a drótjaid. Most a két oldalon látható 2-2 arany rizsgyöngybe bújj bele és a másik oldalra érve, további gyöngyökbe bújva kicsit fűzd el a drótokat! 


Elkészültünk a mécsestartóval. Készíts még 3 db-ot és teljes lesz az adventi koszorúd!

A mécsestartót elhelyezheted úgy, hogy a díszítőágak alul vannak, mintha talpacskája lenne a tartónak. És lehet felül is, ekkor olyan, mintha gallérja lenne.

A fűzést segíti a mécsestartóról készített videó is. 


További mécsestartó ötleteket találsz a Mesés gyöngyök blogomon.
Fűzzél a karácsonyfádra is gyöngyös díszeket, csillagokat

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja