A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy napra Csillebércre települtek a Csillagvirág klinika doktorai

Családinet [cikkei] - 2008-04-22
A Jóban-rosszban életmentő szereplői együtt tanulták és gyakorolták a valódi segítségnyújtást a hétvégén az Országos Elsősegély ismeretei verseny döntős csapataival valamint mentős-és tűzoltó szakemberekkel.


Egy napra Csillebércre települtek a Csillagvirág klinika doktorai

Naponta négy magyar hal meg hirtelen szívmegállásban, többségük megmenthető lenne, ha néhány percen belül valaki megkezdené az elsősegélynyújtást.

„Az országos mentőszolgálat legtöbb sikeres újraélesztése annak köszönhető, hogy a kiérkező mentőautó előtt valaki már megkezdte a szakszerű újraélesztést. Tavaly 19 ezer közúti balesetből 1003 végződött halállal, legtöbb esetben a segítségnyújtást senki nem próbálta meg, pedig a legtöbbször ezen az első néhány percen múlik minden!" - Nyilatkozta Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat PR és kommunikációs vezetője.


Éppen ezért rendezték meg, immáron ötödik alkalommal az Országos Elsősegély-ismereti versenyt, melynek célja az, hogy a tizenévesek is tisztába legyenek azzal, hogy mit kell tenniük vészhelyzet esetén, és hogyan kell szakszerűen ellátniuk a sebesülteket még a mentők kiérkezése előtt.


Létay Dóra, Brózik Klára, Végh Judit és Jánosi Dávid az országból és a határon túlról érkezett csapatokkal együtt ismerkedtek meg az elsősegély-nyújtási műveletekkel. Közösen tanulták, hogy mit kell tenniük vészhelyzet esetén, és miként kell szakszerűen ellátniuk a sebesülteket még a mentők kiérkezése előtt.


Létay Dóra színésznő, bevallotta, hogy bár szerepe szerint ő a népszerű sorozat egyik vezető orvosa sajnos ő maga sem járatos az elsősegély-nyújtásban, noha ezen ismeretek megszerzését kiemelten fontosnak tartja. Reméli, hogy az Országos elsősegély-ismereti verseny és a hozzá hasonló rendezvények segítenek felhívni a magyar lakosság figyelmét a hiányosságokra és idővel egyre többen tudnak majd - akár életmentő - segítséget nyújtani a vészhelyzetekben.


A Csillagvirág klinika orvosainak az első helyszínen, egy combon lőtt fiatalember artériás vérzését kellett ellátniuk. Jánosi Dávid, Végh Judit és Brózik Klára segítségével elnyomta az artériás vérzést, majd nyomókötést helyezetek el a sérült combjára. Mindeközben Létay Dóra mentőt hívott és megnyugtatta a sebesültet.


A második állomás egy robbanás helyszíne volt, ahol égési sérülteket kellett ellátnia Létay Dórának, Végh Juditnak és Brózik Klárának.

A feladat teljesítése során mindhárom színésznő profi elsősegélyt nyújtott. „A sok tévhittel ellentétben egy égési sérülésnél csak és kizárólag hideg vizes hűtésre van szükség, minimum 20 percig. A paradicsommal és egyéb néphagyománnyal ellentétben ez az egyetlen módja, hogy kezeljük ezt a sérülést.„- mondta Brózik Klára, miközben VéghJudit az égési sérülésre fedőkötést helyezett.


A kórház Nemes doktorának, Jánosi Dávidnak épp jókor jött a játékos megmérettetés, hiszen a jogosítványához szükséges elsősegély-ismereti vizsgájára készül. Úgy gondolja, hogy a sikeres elsősegély-ismereti vizsga sem nyújt elegendő tudást, ráadásul köztudott, hogy az emberek hamar elfelejtik a tanultakat.


A Csillagvirág doktorai is egyet értettek abban, hogy a magyarok többsége sokszor tehetetlen és közönnyel viszonyul egy-egy baleset láttán a sebesültekhez valamint nem tudnak elsősegélyt nyújtani.

Mind az orvosok, mind a mentősök egyetértenek abban, hogy az elsősegély-nyújtást már az iskolában kellene oktatni. Addig, egyelőre, csak így, játékos verseny formájában tudják tanítani a gyerekeket ahol nem a győzelem a cél, hanem valami sokkal fontosabb, az emberélet megmentése!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja