SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vidámság télen

Családinet [cikkei] - 2006-12-06
10 jó tanács hogyan legyünk vidámak a hideg napokban is
Vidámság télen

Az idei kellemes, hosszú ősz után nemsokára itt a tél, s vele együtt megérkeznek a hideg napok. A nappalok egyre rövidebbek, reggel sötétben kelünk, este sötétben megyünk haza a munkahelyről, ami nyomot hagy legtöbbünk hangulatán is. Ilyenkor aztán hazaérkezvén gyakran kedvetlenek, fáradtak vagyunk, s első utunk a hűtőszekrényhez vezet. Ez azonban nem megoldás! Íme tíz jó tanács, hogyan őrizzük meg jókedvünket a téli időszakban, s közben vigyázzunk vonalainkra is.

 

1. Ne kényelmesedjünk téli időszakban sem! Igaz, hogy a sok ruha többet takar, mint nyáron a bikini, de fizikai aktivitásnak fontos szerepe van. Mozogjunk minél többet, hiszen a mozgás boldogsághormonokat szabadít fel az agyban, segít a stressz levezetésében, és serkenti az anyagcserét is.

 

2. Táplálkozzunk változatosan! Együnk élvezettel, naponta többször s ne habozzunk kipróbálni új ételeket! Törekedjünk a kiegyensúlyozott étkezésre - a helyes táplálkozással a munka is jobban megy, és szárnyakat adhatunk hangulatunknak, különösen, ha B-vitaminokban gazdag ételek ezek, mint pl. az olajos magvak, a tej és tejtermékek, a káposztafélék és a halak melyek mindegyike a téli időszakban is rendelkezésünkre áll.

 

3. Vészhelyzet esetén a csokoládé majszolása helyett inkább válasszunk az összetett szénhidrát tartalmú ételeket, mint például a tésztát, amelyek szintén jó hatással vannak a kedélyállapotra, de az édességekkel ellentétben tartósan megemelik a vércukorszintet, így hosszan biztosítják a nyugalom érzését. A tojásos tészták pedig sajátos összetételüknek köszönhetően még több vitaminnal, ásványi anyaggal látják el a szervezetet.

 

4. Igyunk meg naponta legalább 1.5-2 liter folyadékot (vizet, ásványvizet, rostos zöldség- és gyümölcsleveket, tejtermékeket)! A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nemcsak nyáron fontos, hanem télen is. A csökkent folyadékbevitel okozhat nyugtalanságot, rossz közérzetet, ezért érdemes gondot fordítania annak megfelelő minőségű és mennyiségű pótlásáról. A koffeint és alkohol tartalmú italokat azonban kerüljük, vagy mérsékeljük, amelyek ahelyett, hogy szomjunkat csillapítanák, vizet vonnak el a szervezetből.

 

5. Aludjunk eleget! Az alvás alatt regenerálódik szervezetünk, s reggel kipihenten sokkal szebb színben látjuk a világot.

 

6. Ne felejtsünk el nevetni! A tiszta szívből jövő nevetés fokozza életörömünket, elégedettségünket. A mosolygás olyan üzenetet küld az agynak, amely arra ösztönöz, hogy boldogsághormonokat termeljen. Próbálja ki, ha mosolyog, visszamosolyognak Önre!

 

7. Kényeztessük magunkat – menjünk szaunába! A szaunázás nemcsak erősíti a szívet és a keringést, hanem a megfázás ellen is véd. Különösen a téli hideg időszakban kellemes, s utána újjászületve folytathatjuk napunkat, de ebben az esetben se feledkezzünk el a folyadékpótlásról. A szaunát, méregtelenítésre, rekreációra használjuk, ne fogyókúrára.

 

8. Napi fél órát szenteljünk a kikapcsolódásnak! Hallgassunk zenét, olvassunk, meditáljunk, foglalkozzunk csak magunkkal, amit egy kellemes tea elfogyasztásával, nyugtató illatok belélegzésével tehetünk teljessé. Ilyen az ánizs, a bazsalikom, a majoránna, az oregano, a zsálya, a citromfű, a kapor, a babérlevél, a teák közül a kamilla, a hársvirág, a menta. Már maga a teakészítés is eltereli a figyelmet a gondokról, de halk zene mellett az elfogyasztása még relaxál is. Használjuk ki ezt a rövid időt, hogy mind testileg mind lelkileg feltöltődjünk.

 

9. Töltsünk minél több időt a szabadban! A friss levegő serkenti a vérkeringést, aktiválja az agyat, és javítja kedélyünket. Egy hosszú séta párunkkal nemcsak rózsássá teszi arcbőrünket, hanem velünk is csodát tesz. A mozgásra termelődött endorfin nyugtatólag hat, csökkenti az izomfeszültséget, és a vérnyomást is.

 

10. Fő a pozitív gondolkodás! Élvezzük az életet, és varázsoljuk tudatosan boldoggá napjainkat. Ne hagyjuk, hogy ránk nyomja bélyegét a rossz időjárás, vagy mások rossz hangulata. Az éltünket és benne játszott szerepünket magunk alakítjuk ki, s találjuk meg mindenben, ami örömet okoz számunkra!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja