SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szociális távolság a homokozóban? Ezekkel a feltételekkel látogathatóak a játszóterek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-22
Hétfő óta az egész országban újra látogathatóak a játszóterek. Bár a kezdeti szabályozás úgy szólt, hogy ezeken a helyeken is tartani kell a másfél méteres távolságot, Müller Cecília az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján némileg árnyalta a képet.
Szociális távolság a homokozóban? Ezekkel a feltételekkel látogathatóak a játszóterek

Az országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón ismertette a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását a játszóterek és kalandparkok látogatásával kapcsolatban, amelyek egy része a fenntartóra, más része a látogatókra vonatkozik:

  • Alapvető kézhigiénia betartása. Ahol megoldható, ott a fenntartó gondoskodjon ennek feltételeiről, ahol nem, ott a szülőket kérik, hogy mindenki vigyen magával kézfertőtlenítőt, és többször tisztítsák meg a gyermek kezét.
  • Csak teljesen egészséges szülők és gyerekek látogassák a játszótereket.
  • A másfél méteres távolság megtartása ezeken a helyeken nem reális.
  • A fenntartó kötelessége gondoskodni a folyamatos takarításról és fertőtlenítésről. A homokozóban rendszeresen cserélni kell a homokot. Különösen nyitás előtt szükséges a teljes homokcsere, utána naponta meg kell forgatni.
  • Fertőtlenítő szer használata a homokozóban felesleges, környezetszennyező, a nap fertőtleníti ennek felszínét. A műanyag fa és fémjátékok felületét ellenben rendszeresen tisztítani kell.
  • A pici gyerekeket próbáljuk olyan játékokra ösztönözni, amelynek során „nem bújnak szorosan össze.” A nagyobbakkal már érdemes nyíltan beszélni a kockázatokról és a megelőzésről.
  • A hulladéktárolókat minimum naponta 1-2 alkalommal, vagy ha megtelnek, azonnal üríteni kell.
  • Gyermekekre maszkot, kesztyűt adni felesleges, kényelmetlen nekik, több a kár, mint a haszon.
  • Ennivalóként kekszeket, hámozott gyümölcsöt vigyünk magunkkal a játszótérre. Fontos a folyadékpótlás, de minden gyereknek legyen saját kulacsa, egymásét ne használják.
  • A fenntartó jól teszi, ha a házirendet piktogramokkal illusztrálva teszi ki a játszótérre, hogy az olvasni nem tudó gyerekek is eligazodjanak rajta.
  • Olvasd el ezt is: Szombattól újra kinyitnak egyes játszóterek - ilyen feltételekkel lehet látogatni őket

Kapcsolódó cikkeink:

 
Kép: neelam / pixabay
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja