A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Önköltségen tesztelik a szülők a COVID-os gyerekeket

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-01-12
A koronavírus omikron variánsa erőteljesen berobbant Magyarországon. Alig ért véget a negyedik hullám, már az ötödik is a nyakunkon van. Több osztály, iskola került karanténba, és a szülők nem tudnak mást tenni, mint önköltségen tesztelni a gyerekeiket.
Önköltségen tesztelik a szülők a COVID-os gyerekeket

Romániában és Ausztriában ingyenes gyorstesztet biztosítanak

A Facebookon több koronavírussal kapcsolatos csoport létrejött már, ahol anyukák osztják meg egymással tapasztalataikat többek között a tünetekről, és a vírus lefolyásáról. Most, hogy az omikron variáns terjed, természetesen a vakcina felvétele, valamint a gyorstesztek elérhetősége a téma. A környező országokból is jelentkeztek szülők, és többen írták, hogy náluk az állam vagy az iskola ingyenesen biztosítja a gyorsteszteket.

A Facebookon nyilatkozó szülők elmondása szerint Romániában minden tanuló heti 2-szer kap nyáltesztet, hogy ha probléma lenne, azonnal kéznél legyen. Ausztriában minimum heti kétszer PCR tesztet végeznek a gyerekeken, valamint egy antigén gyorstesztet is biztosítanak a számukra, melynek eredményét egyszerűen, online megtekinthetik ők és a szülők is. Szlovákiában év elején kellett az anyáknak megigényelniük évi 25 gyorstesztet, amelyet gyerekenként osztanak szét az osztályokban. Van olyan is természetesen, aki nem kérte, az ő tesztjeik felhasználásáról nincsen információnk. Szlovéniában kétnaponta öntesztelés van a gyerekek körében, a gyorsteszteket ingyenesen kapják meg a tanulók. (Ezek az információk a szülőktől származnak, nem hivatalos forrásból).
 

Milyen intézkedések vannak Magyarországon?

Több iskolából jelentették, hogy már nem csak a közösségi terekben, hanem a tantermekben is kötelező a maszkviselés, ebéd kivételével egész nap hordani kell. Sokaknál csak a tünetek megjelenésétől számított 1-2 napon belül derül ki, hogy fertőzöttek, így az egész osztály pillanatok alatt karanténba kerül. A mentők és a háziorvosok rendkívül leterheltek, csak a szerencsésebb diákok jutnak el PCR tesztre, a többieknek marad a gyógyszertárban kapható gyorsteszt. Ez általában 3-6 ezer forintba kerül, azonban a betegség igazolásához nem fogadhatják el a háziorvosok, így nekik is újra tesztelniük kell. Kevés gyermek kapta meg a 3. oltást, a 5-11 évesek regisztrációja még zajlik: a koronavirus.gov.hu adatai szerint 71 ezren regisztráltak eddig, amiből 56 ezer gyereket már be is oltottak. A kormány ismét oltási akció napokkal készül az oltási hajlandóság növelésére, amit a következő időpontokban lehet igénybe venni a járásközponti oltópontokon:

  • 2022. január 13-14. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • 2022. január 15. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 20-21. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között,
  • 2022. január 22. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 27-28. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között.
  • 2022. január 29. (szombat) 10-18 óra között.
     

Mit tud még tenni a szülő?

Amíg nincs jobb megoldás, és se az iskola, se az állam nem biztosítja a gyorsteszteket, addig érdemes belőle beszerezni többet. Számos online patikában, webáruházban ki lehet fogni viszonylag kedvező áron a teszteket, így ha felmerül a gyanú, hogy gyermekünk elkapta a koronavírust, egy pozitív gyorsteszttel már gyorsabban bejuthatunk a háziorvoshoz. Ha a gyermeken a tünetek legapróbb jelei is megjelennek, értesítsük az osztályfőnököt, és inkább vegyük ki pár napra az iskolából. Lehet, hogy csak egy kis megfázás lesz a ludas, de jobb biztosra menni.

Korábbi cikkünkben arra adtunk tippeket, hogy mit tud tenni a szülő, ha karanténba kerül a gyermeke, de kevés szabadsággal rendelkezik.

Indexkép: Annie Spratt képe az Unsplash.com-ról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja