SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Önköltségen tesztelik a szülők a COVID-os gyerekeket

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-01-12
A koronavírus omikron variánsa erőteljesen berobbant Magyarországon. Alig ért véget a negyedik hullám, már az ötödik is a nyakunkon van. Több osztály, iskola került karanténba, és a szülők nem tudnak mást tenni, mint önköltségen tesztelni a gyerekeiket.
Önköltségen tesztelik a szülők a COVID-os gyerekeket

Romániában és Ausztriában ingyenes gyorstesztet biztosítanak

A Facebookon több koronavírussal kapcsolatos csoport létrejött már, ahol anyukák osztják meg egymással tapasztalataikat többek között a tünetekről, és a vírus lefolyásáról. Most, hogy az omikron variáns terjed, természetesen a vakcina felvétele, valamint a gyorstesztek elérhetősége a téma. A környező országokból is jelentkeztek szülők, és többen írták, hogy náluk az állam vagy az iskola ingyenesen biztosítja a gyorsteszteket.

A Facebookon nyilatkozó szülők elmondása szerint Romániában minden tanuló heti 2-szer kap nyáltesztet, hogy ha probléma lenne, azonnal kéznél legyen. Ausztriában minimum heti kétszer PCR tesztet végeznek a gyerekeken, valamint egy antigén gyorstesztet is biztosítanak a számukra, melynek eredményét egyszerűen, online megtekinthetik ők és a szülők is. Szlovákiában év elején kellett az anyáknak megigényelniük évi 25 gyorstesztet, amelyet gyerekenként osztanak szét az osztályokban. Van olyan is természetesen, aki nem kérte, az ő tesztjeik felhasználásáról nincsen információnk. Szlovéniában kétnaponta öntesztelés van a gyerekek körében, a gyorsteszteket ingyenesen kapják meg a tanulók. (Ezek az információk a szülőktől származnak, nem hivatalos forrásból).
 

Milyen intézkedések vannak Magyarországon?

Több iskolából jelentették, hogy már nem csak a közösségi terekben, hanem a tantermekben is kötelező a maszkviselés, ebéd kivételével egész nap hordani kell. Sokaknál csak a tünetek megjelenésétől számított 1-2 napon belül derül ki, hogy fertőzöttek, így az egész osztály pillanatok alatt karanténba kerül. A mentők és a háziorvosok rendkívül leterheltek, csak a szerencsésebb diákok jutnak el PCR tesztre, a többieknek marad a gyógyszertárban kapható gyorsteszt. Ez általában 3-6 ezer forintba kerül, azonban a betegség igazolásához nem fogadhatják el a háziorvosok, így nekik is újra tesztelniük kell. Kevés gyermek kapta meg a 3. oltást, a 5-11 évesek regisztrációja még zajlik: a koronavirus.gov.hu adatai szerint 71 ezren regisztráltak eddig, amiből 56 ezer gyereket már be is oltottak. A kormány ismét oltási akció napokkal készül az oltási hajlandóság növelésére, amit a következő időpontokban lehet igénybe venni a járásközponti oltópontokon:

  • 2022. január 13-14. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • 2022. január 15. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 20-21. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között,
  • 2022. január 22. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 27-28. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között.
  • 2022. január 29. (szombat) 10-18 óra között.
     

Mit tud még tenni a szülő?

Amíg nincs jobb megoldás, és se az iskola, se az állam nem biztosítja a gyorsteszteket, addig érdemes belőle beszerezni többet. Számos online patikában, webáruházban ki lehet fogni viszonylag kedvező áron a teszteket, így ha felmerül a gyanú, hogy gyermekünk elkapta a koronavírust, egy pozitív gyorsteszttel már gyorsabban bejuthatunk a háziorvoshoz. Ha a gyermeken a tünetek legapróbb jelei is megjelennek, értesítsük az osztályfőnököt, és inkább vegyük ki pár napra az iskolából. Lehet, hogy csak egy kis megfázás lesz a ludas, de jobb biztosra menni.

Korábbi cikkünkben arra adtunk tippeket, hogy mit tud tenni a szülő, ha karanténba kerül a gyermeke, de kevés szabadsággal rendelkezik.

Indexkép: Annie Spratt képe az Unsplash.com-ról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja