SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekeknél a náthát és a koronavírust csak teszteléssel különböztethetjük meg egymástól!

Családinet [cikkei] - 2021-11-25
Mivel az őszi és téli időszakban a nátha és most a COVID is nagyon gyakori, fontos, hogy a szülők pontosan tudják, mi a tennivaló. A K&H gyógyvarázs program szakértője elmondja, mi az első lépés, ha ezek tüneteit észleljük a gyerekünkön.
Gyerekeknél a náthát és a koronavírust csak teszteléssel különböztethetjük meg egymástól!

Az elmúlt időszakban kevesebb volt az influenzás megbetegedés, mint az megszokott az év ezen időszakában. Mindez a korábbi járványügyi korlátozások eredménye, hiszen a maszkviselés, a távolságtartás és a higiéniai alapszabályok betartása nemcsak a koronavírust, de a többi fertőzés terjedését is lelassította. Jelenleg azonban nagyon sok az akut légúti betegségben szenvedő kisgyerek Magyarországon. Sokkal több, mint az előző években bármikor.

Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője, a K&H gyógyvarázs zsűritagja szerint ennek feltehetően az az oka, hogy a hároméves kor alatti gyerekek az eddigi életük során gyakorlatilag csak minimálisan kerülhettek kontaktusba a légúti betegségeket okozó vírusokkal. Most viszont az online oktatás és a nyári szünet időszaka után az óvoda- és iskolakezdést követően a nagyobbak „hazavihetik” és továbbadhatják a kisebbeknek ezeket a kórokozókat. Természetesen nem a koronavírus okoz minden légúti megbetegedést, hiszen a jelenlegi, késő őszi időszakban jellemzően másféle vírusok is terjednek. Ilyen például az RSV (respiratory syncitial virus), amely egy alsó légúti vírusfertőzés, és elsősorban csecsemőket betegít meg.

 

Mindig gyanakodjunk a koronavírusra!

Bár a gyerekkori koronavírus-fertőzésről még messze nem tudunk mindent, az azonban biztos, hogy az esetek többségénél enyhébb tünetekkel jár, mint felnőttkorban. Nagy számban vannak olyanok is, akik akár tünetek nélkül esnek át a fertőzésen. Ennek ellenére a tesztelés többek között azért nagyon fontos, mert a koronavírus-fertőzésen átesettek gyerekek mintegy 10 százalékánál előfordul, hogy később kialakulnak poszt-COVID tünetek. Ilyenkor azonban az előzőleg elvégzett teszt hiányában nincs arra adat, hogy a gyerek valóban átesett-e, és pontosan mikor esett át a fertőzésen, így az orvosoknak nehezebb a megfelelő diagnózis és a gyógyuláshoz vezető optimális kezelési mód kiválasztása.

„Tévhit, hogy a náthát, az influenzát és a koronavírust a fellépő tünetek alapján biztosan meg lehet különböztetni. Ez a három betegség ugyanis, főként gyerekeknél olyannyira hasonló panaszokat képes okozni, hogy csakis a teszt az, ami egyértelműen eldöntheti, hogy a tipikusan „náthás” tünetek mögött koronavírus húzódik-e meg. Nagyon fontos ezért: ha egy gyereknél csak enyhe megfázásra utaló tünetek jelentkeznek, akkor is gyanakodjunk a koronavírusra és teszteljük, főként akkor, ha van koronavírusos a környezetében” – hangsúlyozta Dr. Krivácsy Péter.

Nyitókép: depositphotos

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja