SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Több ezer volt COVID beteget érinthetnek a kardiológiai problémák

Családinet [cikkei] - 2022-01-31
A post-COVID kardiológiai szűrés az egészséges, fiatal embereknek is javasolt, mivel a koronavírus jóval gyakrabban hoz létre kardiovaszkuláris szövődményeket a fiatalabb, népesség körében. Több tízezer volt COVID-beteg lehet érintett Magyarországon is.
Több ezer volt COVID beteget érinthetnek a kardiológiai problémák

Sok fiatal, egészséges felnőtt küzd szívproblémával a COVID után

Szívburok- és szívizomgyulladás, ritmuszavar, koleszterinszint emelkedés, trombózis, magas vérnyomás jelentkezhet azoknál, akik a delta variánssal fertőződtek meg a COVID-19 legutóbbi hullámában. Amerikai kutatás igazolta, hogy a 20 év alatti fiataloknál 6-szor gyakrabban alakul ki szívizomgyulladás a COVID-19 betegség nyomán, mint egyébként.1 Egy főiskolai sportolókat vizsgáló szív MR programban a volt COVID-19 betegek 46%-nál találtak szívizomgyulladásra vagy korábbi szívizom-sérülésre utaló bizonyítékot, annak ellenére, hogy egyikük sem került kórházba; sőt a programban résztvevők felénél csak enyhe tünetek jelentkeztek. Egy másik amerikai kutatásban 20-50 év közötti, COVID-19-en átesett pácienst szűrtek a fertőzés után 3 hónappal, és 78%-uknál fedeztek fel valamilyen kardiovaszkuláris problémát. Az Egyesült Államok egészségügyi hivatalának, a CDC-nek hivatalos felmérése szerint a delta variáns miatt hosszú COVID-ban szenvedő betegek 40%-ánál fordul elő szívburok- vagy szívizomgyulladás 70 nappal a fertőzés után.2 Mindezekből kiderül, hogy a veszélyes kardiovaszkuláris problémák nem csak a kórházban kezelt COVID-betegeket és az idős, krónikus pácienseket érintik, hanem az egészséges, fiatal felnőtteket is. Magyarországon az elmúlt három hónapban a delta variáns uralta a COVID-19 járvány negyedik hullámát, amelyben többszázezer ember fertőződött meg. A fentiek tükrében több tízezer volt COVID-betegnél jelentkezhetnek kardiovaszkuláris problémák.

 

Mit kell tartalmaznia egy kardiológiai kivizsgálásnak?

A kardiológiai szűrések része egy nyugalmi EKG vizsgálat, vérnyomásmérés és szakorvosi konzultáció szív ultrahanggal kiegészítve. Javasolt egy általános nagy labor is, amelyből kiderülnek az esetleges rizikófaktorok (például a kóros vérzsír értékek). A post-COVID kardiológiai vizsgálat során a vérből troponin szintet is mérnek, mert ez megmutatja, hogy a páciensnél lehetett-e szívroham vagy szívizom károsodás, a D-dimer mérés egy esetleges trombózist tárhat fel. Az Affidea Magyarországnál ezen kívül lehetőség nyílik szükség esetén szív MR-vizsgálatra is. „Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen érkeznek post-COVID szűrésre olyan páciensek is, akik igazoltan nem estek át a betegségen. Sok esetben a munkáltató biztosítja számukra a vizsgálatot, máskor a folyamatosan fennálló panaszok – mellkas fájdalom, szapora szívverés – miatt fordulnak hozzánk az emberek. Ha valaki átesett a COVID-fertőzésen, és rendszeresen sportol, annak mindenképpen érdemes elmenni egy post-COVID szűrésre, mert egy rejtve maradó szívizomgyulladás akár végzetes is lehet.” – mondta Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

 

Ha sportol, fontos a post-COVID kivizsgálás

Bár a járványt megelőző időszakban elsősorban az idősebbeket, az elhízottakat és helytelen életmódot élő embereket érintették a szív- és érrendszeri problémák, most a COVID-19 kapcsán a fiatalok, a sportos életet élők is megjelentek a kardiológiai szakrendeléseken. „Fontos, hogy a COVID-on átesett betegek - a fertőzés súlyosságától függetlenül - gondoljanak a vírus hosszú távú ártalmaira is, mert a szervezetük nem biztos, hogy teljesen felgyógyult. Négy-hat héttel a fertőzést követően érdemes részt venni egy kardiológiai kivizsgáláson, így kiderülhet, ha valamilyen szív és érrendszeri probléma alakult ki és megkezdődhet a kezelés. Ezzel fatális történéseket előzhetünk meg.” -  zárta Dr. Menyhárt Orsolya.

1 https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.23.21260998v1
2 https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/01410768211032850

Nyitókép: iXimus képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja