SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tud tenni a szülő, ha karantéba kerül a gyermeke, de már nincs szabadsága?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-11-19
Most, a negyedik hullám felfutásának idején sok gyermek és felnőtt kerül ismét karanténba különböző indokok miatt. A munkavállalók még valamilyen úton-módon meg tudják oldani az otthoni munkavégzést, ha kollégájuk vagy egy közeli ismerősük lesz beteg, de mi a helyzet akkor, ha a gyermekük miatt kényszerülnek karanténba?
Mit tud tenni a szülő, ha karantéba kerül a gyermeke, de már nincs szabadsága?

Év végén már kevés a szabadság

Sajnos sokaknak keresztülhúzta a szabadságterveit a koronavírus-járvány. Tavasszal is lezárás alá került az egész ország, akkor még kevés volt a beoltott ember is, így tényleg nem tehetett senki semmit, minthogy bezárkózott a házába-lakásába. Akkor sok szülő használta fel a szabadságkerete nagy részét, így most, a negyedik hullám elején már alig-alig van olyan, akinek több szabadnapja lenne 5-6 napnál. Ezt legtöbben a két ünnep közötti időszakra tartogatják, így ha egy karantén vagy egy betegség közbeszólna, az sokaknak jelentene problémát.


Home office a legjobb megoldás

Sok munkáltató kedvezett úgy a munkavállalóinak, hogy akinél tehette, bevezette a home office-t. Ezzel számtalan ember élt is, ám nem olyan egyszerű otthonról dolgozni, miközben egy kicsi - vagy nagyobb - gyerek mellettünk ugrál, tévézik, vagy csak szimplán velünk akar lenni. Akik tudják, mozgósították a nagymamákat, nagypapákat, de sokan aggódtak az idős szüleik miatt, így altatás után és éjjel pótolták be az elmaradt munkaórákat, amit valahol elfogadtak, máshol meg nem.


A munkáltató csak bizonyos helyzetekben segít

Persze sok cégnél merült fel kérdésként, hogy mi a teendő akkor, ha a gyermek karanténba kerül. Ezt a kérdést is két részre kell bontani, hiszen nem mindegy, hogy a gyermek beteg lesz, vagy az egyik osztálytársa/csoporttársa miatt kényszerül otthon maradni.
Előbbi esetében, ha háziorvos megállapítja a betegséget, természetesen a szülő gyermekápolási táppénzt kaphat, ha másképp nem tudja megoldani a szabadságot.
Utóbbi esetében, ha a gyermek felügyeletéről a munkavállalónak kell gondoskodnia, akkor különös méltánylást érdemlő személyi, családi okokból mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, viszont sajnos erre az időszakra az általános szabályok szerint nem jár munkabér. Természetesen ha a fent említett home office megoldható, akkor ugyanúgy megilleti a leadott munkáért járó fizetés.

Fontos még kiemelni, hogy ha a munkavégzés alól mentesítik a szülőt, akkor a munkáltató eldöntheti, hogy átvállalja-e az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését (havi 7710 Ft), vagy nem. Amennyiben nem állja ezt a költséget, úgy a munkavállalónak kell elrendeznie az időarányos kifizetést a NAV-nál.
 

Milyen megoldást lehet találni a kialakult helyzetre?

Ha nem lehetséges a home office, és a nagymamát, nagypapát sem szeretnénk kitenni a fertőzés veszélyének, akkor is van pár lehetőség, ami megoldást jelenthet a karantén időszakára:

  • Beszélj össze a kolléganőkkel, kollégákkal és vigyázzatok felválta a gyerekekre. Mivel 10-14 napig lehetnek maximum elkülönítve, ha 3-an, 4-en összebeszéltek, akkor mindenkinek kevesebb fizetetlen szabadságot kell kivennie.
  • Ha ez nem megoldható, akkor hasonló kéréssel keresheted meg a szomszédokat, vagy a gyermektelen ismerősöket. Mindenki nehéz helyzetben van, de biztosan találtok megoldást a problémára.
  • Legvégső esetben még mindig fogadhatsz bébiszittert, de figyelj oda arra, hogy védett legyen, hiszen, ha csak kontaktszemély a gyermeked, akkor egy külsős személy által könnyen fertőzötté válhat.
  • Legyél kicsit türelmesebb és elfogadóbb a gyermekeddel. Persze, a TV és a telefon nem megoldás semmire, de ha csendben marad, és el tudja magát foglalni, akkor fogadd el, hogy ez a helyzet most más.

Sajnos ezt az időszakot most át kell vészelnünk, de semmi sem lehetetlen. Légy őszinte a munkáltatóddal, és találjatok megoldást együtt a kialakult problémára.

Indexkép: Kelly Sikkema képe az Unsplash.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja