SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tud tenni a szülő, ha karantéba kerül a gyermeke, de már nincs szabadsága?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-11-19
Most, a negyedik hullám felfutásának idején sok gyermek és felnőtt kerül ismét karanténba különböző indokok miatt. A munkavállalók még valamilyen úton-módon meg tudják oldani az otthoni munkavégzést, ha kollégájuk vagy egy közeli ismerősük lesz beteg, de mi a helyzet akkor, ha a gyermekük miatt kényszerülnek karanténba?
Mit tud tenni a szülő, ha karantéba kerül a gyermeke, de már nincs szabadsága?

Év végén már kevés a szabadság

Sajnos sokaknak keresztülhúzta a szabadságterveit a koronavírus-járvány. Tavasszal is lezárás alá került az egész ország, akkor még kevés volt a beoltott ember is, így tényleg nem tehetett senki semmit, minthogy bezárkózott a házába-lakásába. Akkor sok szülő használta fel a szabadságkerete nagy részét, így most, a negyedik hullám elején már alig-alig van olyan, akinek több szabadnapja lenne 5-6 napnál. Ezt legtöbben a két ünnep közötti időszakra tartogatják, így ha egy karantén vagy egy betegség közbeszólna, az sokaknak jelentene problémát.


Home office a legjobb megoldás

Sok munkáltató kedvezett úgy a munkavállalóinak, hogy akinél tehette, bevezette a home office-t. Ezzel számtalan ember élt is, ám nem olyan egyszerű otthonról dolgozni, miközben egy kicsi - vagy nagyobb - gyerek mellettünk ugrál, tévézik, vagy csak szimplán velünk akar lenni. Akik tudják, mozgósították a nagymamákat, nagypapákat, de sokan aggódtak az idős szüleik miatt, így altatás után és éjjel pótolták be az elmaradt munkaórákat, amit valahol elfogadtak, máshol meg nem.


A munkáltató csak bizonyos helyzetekben segít

Persze sok cégnél merült fel kérdésként, hogy mi a teendő akkor, ha a gyermek karanténba kerül. Ezt a kérdést is két részre kell bontani, hiszen nem mindegy, hogy a gyermek beteg lesz, vagy az egyik osztálytársa/csoporttársa miatt kényszerül otthon maradni.
Előbbi esetében, ha háziorvos megállapítja a betegséget, természetesen a szülő gyermekápolási táppénzt kaphat, ha másképp nem tudja megoldani a szabadságot.
Utóbbi esetében, ha a gyermek felügyeletéről a munkavállalónak kell gondoskodnia, akkor különös méltánylást érdemlő személyi, családi okokból mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, viszont sajnos erre az időszakra az általános szabályok szerint nem jár munkabér. Természetesen ha a fent említett home office megoldható, akkor ugyanúgy megilleti a leadott munkáért járó fizetés.

Fontos még kiemelni, hogy ha a munkavégzés alól mentesítik a szülőt, akkor a munkáltató eldöntheti, hogy átvállalja-e az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését (havi 7710 Ft), vagy nem. Amennyiben nem állja ezt a költséget, úgy a munkavállalónak kell elrendeznie az időarányos kifizetést a NAV-nál.
 

Milyen megoldást lehet találni a kialakult helyzetre?

Ha nem lehetséges a home office, és a nagymamát, nagypapát sem szeretnénk kitenni a fertőzés veszélyének, akkor is van pár lehetőség, ami megoldást jelenthet a karantén időszakára:

  • Beszélj össze a kolléganőkkel, kollégákkal és vigyázzatok felválta a gyerekekre. Mivel 10-14 napig lehetnek maximum elkülönítve, ha 3-an, 4-en összebeszéltek, akkor mindenkinek kevesebb fizetetlen szabadságot kell kivennie.
  • Ha ez nem megoldható, akkor hasonló kéréssel keresheted meg a szomszédokat, vagy a gyermektelen ismerősöket. Mindenki nehéz helyzetben van, de biztosan találtok megoldást a problémára.
  • Legvégső esetben még mindig fogadhatsz bébiszittert, de figyelj oda arra, hogy védett legyen, hiszen, ha csak kontaktszemély a gyermeked, akkor egy külsős személy által könnyen fertőzötté válhat.
  • Legyél kicsit türelmesebb és elfogadóbb a gyermekeddel. Persze, a TV és a telefon nem megoldás semmire, de ha csendben marad, és el tudja magát foglalni, akkor fogadd el, hogy ez a helyzet most más.

Sajnos ezt az időszakot most át kell vészelnünk, de semmi sem lehetetlen. Légy őszinte a munkáltatóddal, és találjatok megoldást együtt a kialakult problémára.

Indexkép: Kelly Sikkema képe az Unsplash.com-on

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja