SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszekedni... - de minek?

Petróczi Katalin [cikkei] - 2021-11-19
Miért van az, hogy az egyik pár állandóan egymásnak megy és veszekedésbe torkollik minden beszélgetés, a másiknál meg sosincs egy hangos szó?
Veszekedni... - de minek?

“Ne gyere be sáros cipővel a lakásba! Hányszor mondjam még?”

vagy

“Olyan szépen kitakarítottam a hétvégén. Szomorú vagyok, hogy már másnap alig látszik. Légy szíves vedd le a sáros cipődet, mielőtt bejössz a lakásba!”

Ugye érezzük, mekkora különbség van a két "kérés" között. Nem kérdés, hogy melyik az, amelyiknek szívesebben eleget tennénk.

 

Óriási különbség van a két szükséglet kifejezés között

A példában említett első mondat egy felszólítás, egy követelés, egy utasítás.

Ezzel gyakorlatilag rászólunk a párunkra, mint egy gyerekre. Ezzel azt közvetítjük felé, hogy ő (már megint) valamit rosszul csinált. Nem felel meg nekünk.

Ösztönösen elkezd védekezni. Hiszen mindannyiunkban munkálkodik az önvédelem, ha veszélyeztetve érezzük az egónkat. Az ember úgy van összerakva, ha támadják, ha kritizálják, automatikusan védekezésbe kényszerül. Ilyenkor ugyanis személye elleni támadásnak éli meg és elkezd védekezni, vagy visszatámadni. Mindenki azt szeretné érezni, hogy ő jó ember és nem érzi jól magát rossz emberként.

A második esetben megosztjuk vele az érzéseinket és a kérés megfogalmazásával egyben a bizalmunkat is kifejezzük, ami őt felértékeli a szemünkben. Ennek sokkal inkább szeretne megfelelni, hiszen szívesen segít, pláne a párjának.

 

A veszekedés elkerülésének vannak már nagyon jól bevált módszerei

A cikk címét onnan merítettem, hogy a lányomék most pár napig nálunk laktak (13 éve vannak együtt, 3 éve házasok). Valamelyikük nem csinált valamit úgy, ahogy azt szokták és ezen egy jót nevettek. Erre megjegyeztem, hogy ezen sok pár sokkal inkább jól összeveszne...., mire a vejem rávágta: "Jó, de minek?"

Azt hiszem, ha a pár tagjai folyamatosan odafigyelnek arra, hogy kimutassák a szeretetüket egymás iránt és nem hagyják érzelmileg lemerülni a másikat, akkor ez sokkal könnyebb.

De tudom, hogy a hétköznapokban, munka, gyerekek, szülők, főnökök, határidők, feladatok sűrűjében sokszor elterelődik a figyelem a kapcsolatunkról. Ezért megosztok Veletek néhány fontos nézőpontot, amit viszont szem előtt tudtok tartani a nehezebb időszakokban is.

 

Két fontos szabály, hogy megelőzzük a felesleges veszekedést:

Amikor valami nem tetszik nekünk és ezt szeretnénk a párunk tudomására hozni, ezt a két nagyon fontos szabályt igyekezzünk betartani:

1.) Mindig azzal kezdjük, mi mit érzünk az adott dologgal, tettel kapcsolatban. Értse meg a párunk, hogy miért kérünk tőle változást valamivel kapcsolatban!

A fenti példa szerint:

"Ne gyere be sáros cipővel!" helyett "Sokat takarítottam és elszomorít, hogy...."


2.) Sose a társunk személyét támadjuk. Elvégre őt szeretjük, csak azt nem, hogy bejött a piszkos cipőjével. A problémánk a tisztaság megőrzésével van. Akkor azt tegyük szóvá!

"Hányszor mondjam még?" helyett "Légy szíves vedd le...!"


A veszekedések 90%-a egy-egy hasonló szituációból alakul ki. Gondoljunk bele, hányszor van, hogy a veszekedés végére már nem is emlékszünk miből pattant ki, hiszen nem arról beszéltünk a perpatvar során, hanem egymást szidtuk. Akkor még nem is beszéltünk arról, mennyi sebet tudunk okozni egymásnak, ami egyébként nem volt célunk.

Mielőtt bármilyen kritikával illetnénk a párunkat, érdemes végiggondolni, hogyan tudjunk ugyanezt kéréssel, egy igényünk megfogalmazásával tudomására juttatni. A jó hír az, hogy ez is olyan, mint sok más, szokássá tud válni. Csupán egy nézőpontot kell váltanunk.

Ha úgy érzed, nálatok is sok a veszekedés, kérj segítséget időben!

Időpontfoglalás ingyenes telefonos konzultációra: https://n574776.yclients.com/

 

Petróczi Katalin


Petróczi Katalin
Életvezetési és párkapcsolati coach, házassági tanácsadó, mediátor

Elérhetőségeim:
Email: boldogan@petroczikatalin.hu
Telefon: 20 9394524
Facebook: Petróczi Katalin - A boldog, tartós párkapcsolat tanulható
Honlap: petroczikatalin.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja