A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Neked van munkahelyi férjed?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-11-25
Magyarországon kevésbé van relevanciája a work husband/wife, vagyis a munkahelyi férj/feleség megnevezésnek, legtöbben idegenkednek a kifejezéstől, pedig nem kellene. Sokan gondolják úgy, hogy ha valaki kapcsolatot létesít egy kollégájával, akkor abba minden belefér, de ebben az esetben nem erről van szó. Mit takar ez a kifejezés? Milyen környezetben használjuk? Milyen viszony társul hozzá?
Neked van munkahelyi férjed?

Nincs szex, se komoly érzelmek

Ha valaki meghallja, hogy férj meg házasság, rögtön komoly érzelmi kötődésre, szexuális tartalmú partnerségre gondol, és ezt valahogy nem tudja a munkatársaihoz kötni. Pedig az angolszász országokban a munkahelyi férj/feleség megnevezést gyakran használják azokra a kapcsolatokra, ahol egy bizonyos szintű bizalmi viszony kialakult már. Ez a legtöbb esetben mentes a szexualitástól valamint az érzelmektől, ugyanis ha már ezek is beleszövődnek a mindennapi életbe, akkor teljesen másról beszélünk.

A munkahelyi kapcsolatba beleférnek a becézgetések, a közös munkahelyi ebéd, az egymás megajándékozása, valamint a különböző apró kis incselkedések, ami a külső szemek számára többnek is tűnhet, de nem az. Természetesen van rá példa, hogy ez átalakul egy komolyabb, mélyebb érzelmi kötődésbe is, de ha mindkét fél az elején lefekteti az alapokat, akkor nem kell emiatt aggódni se nekik, se a házastársaknak.
 

Kutatások szerint jó hatással van az irodai teljesítményre

Wikipédia szerint már 1933-ban írt az ilyen kapcsolatokról a New Yorker, pontosan úgy fogalmazta meg, hogy egy miniszter és egy titkárnője között olyan bizalmi viszonynak kell kialakulnia, mintha házastársak lennének. Természetesen több kutatás is rámutatatott már arra, hogy a munkahelyen kialakult barátságok pozitív hatással vannak az elvégzett munkára, valamint javítják az irodai teljesítményt is, így a főnököknek nem érdemes ezekbe belefolyniuk. Az megint más eset, ha véletlenül szerelem is szövődik két munkatárs között, az már akár negatív kihatással is lehet a munkára, valamint a közösség életére is.


Egyértelmű jelek, amik a munkahelyi férj létezésére utalnak

Nem mindenki számára egyértelmű, hogy akkor most ő rendelkezik-e munkahelyi házastárssal, avagy sem. Ha a felsorolt dolgokból minimum 3 igaz rád, akkor bizony Neked is van egy munkahelyi férjed:

  1. Mindig felvidít, ha rossz napod van
  2. Tudod, hogy hozzá bármilyen kérdéssel fordulhatsz
  3. Néha hagytok kis ajándékokat/üzeneteket egymás asztalán
  4. Tudod, mit csinál a szabadidejében, mert figyelsz arra, amit mond, és ő is rád
  5. Bátran kritizálhatod, nem sértődik meg
  6. A barátodnak és nem a kollégádnak hívod
  7. Vannak belsős poénjaitok
  8. Gyakran vitáztok, de mindig egyezségre juttok

Ezek alapján, Neked van munkahelyi férjed?

Indexkép: Aleksandra Sapozhnikova képe az Unsplash.com-on

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja