SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

44 nap plusz szabadság jár anyának és apának - milyen feltételek kellenek a szülői szabadsághoz?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-04-30
2023 jelentős változásokat hozott a Munka Törvénykönyvében, többek között a szabadságolás terén. Az apák szabadságát megduplázták új gyermek születése esetén, valamint megalkották a szülői szabadságot, ami a gyermek 3 éves koráig jár. Sokan örülnének ezeknek a plusz napoknak, amit a gyermekükkel tölthetnek, azonban érdemes utánaolvasni a feltételeknek, mielőtt igényelnétek.
44 nap plusz szabadság jár anyának és apának - milyen feltételek kellenek a szülői szabadsághoz?

Szülői szabadság 2023

Apai szabadság a szülői szabadságon felül

2022. augusztus 2-án kellett volna bevezetni Magyarországon is a 10 napos apai szabadságot egy Európai Uniós törvénykezés szerint, ám ez csak 2023-ban valósult meg. A plusz szabadság a Munka Törvénykönyve szerint így alakul: „Az apa gyermeke születése esetén legkésőbb a gyermeke születését követő, vagy gyermek örökbefogadása esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig tíz munkanap szabadságra (a továbbiakban: apasági szabadság) jogosult, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni. Az apasági szabadságra a munkavállaló akkor is jogosult, ha a gyermeke halva születik, vagy meghal.”

Hivatalosan csak a szabadság 5 napjára illeti meg a távolléti díj az apákat, a 6. naptól ennek a 40%-val kell számolnia, ami nem túl sok, de jóval több a semminél. Ezen felül pedig létrejött a szülői szabadság, ami első hallásra rendkívül kedvezően hangzik, azonban tovább olvasva kiderül, hogy nem biztos, hogy megéri kérvényezni.
 

44 nap a fizetés töredékéért - a szülői szabadság díjazása

A 44 napos szülői szabadság a gyermek 3 éves koráig vehető igénybe, fontos azonban megjegyezni, hogy összesen ennyi nap pihenő jár, ez nem sokszorozódik meg évente, azonban minden 3 év alatti gyermek esetén 44 nappal kell számolni.

Például ha van egy 2 éves és egy 10 hónapos gyermek a családban, akkor az anya és az apa is 88 nap szülői szabadságot vehet igénybe.

Feltétele mindössze annyi, hogy a szülők munkavállalói viszonya 1 éve folyamatosan fennálljon. Ezek alapján még vonzó is lehetne, azonban a szülői szabadság 44 napjára a távolléti díj mindössze 10%-a jár, amiből még levonják a GYED vagy a GYES összegét, tehát körülbelül fizetés nélküli szabadságnak felel meg.

Tehát ha valakit 300.000 Ft távolléti díj illet meg, de igénybe venné a 2 éves gyermeke után a szülői szabadságot, akkor hivatalosan 30 ezer forintot kapna, viszont mivel jár a gyerek után a GYES, ami havi 28.500 forint, ezt levonva belőle 1500 forintot kapna az illető a szülői szabadság ideje alatt, ami manapság már egy ebédre is kevés.


Mikor lehet érdemes igénybe venni a szülői szabadságot?

Ennek ellenére vannak olyan helyzetek, amikor érdemes megfontolni a szülői szabadság igénybevételét. Ha anya visszatérne a munka világába, de a bölcsődei beszoktatáshoz nem elegendő a felgyülemlett szabadsága, akkor kiegészítheti ezzel az extra pár nappal. Ami még fontos, hogy a szülői szabadság hivatalosan munkában töltött időnek számít, tehát aktív biztosítási jogviszonynak minősül, valamint jogszerző idő a végkielégítésre, a felmondási időre, valamint a fizetett szabadságra is. így ezalatt az idő alatt megnövelheted a díjazásod, valamint szabadságot is spórolhatsz vele (kb. 3-5 napot).

További hasznos információkat a Munka törvénykönyvéből tudhatsz meg.

Te élni fogsz a szülői szabadsággal?

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja