A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új látásmód a női foglalkoztatásban

Családinet - 2013-10-21
A gyerekvállalási kedv és a részmunkaidős foglalkoztatás között szoros összefüggés mutatható ki, ott vállalnak többen gyermeket, ahol többeknek van lehetősége részmunkaidőben dolgozni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön, Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos kutatásaira hivatkozva.
Új látásmód a női foglalkoztatásban

A tervezett "GYED extra" csomag megteremti a lehetőségét, hogy az anya hetente pár órára vagy napra vissza tudjon menni dolgozni úgy, hogy ne kelljen lemondania a GYED-ről vagy a GYES-ről - emelte ki a tárca.
    
Az Európai Unió minden tagállamában tapasztalható a lakosság elöregedése az utóbbi évtizedekben. Azokon a helyeken érzik nagyobb biztonságban magukat a nők a gyermekvállalás területén, ahol tudják, hogy van lehetőségük a gyermek növekedtével folyamatosan egyre több feladatot vállalni a munka világában.
    
Ha valaki otthon marad két-három gyermekkel három, hat, illetve kilenc évet, akkor aktuális gyakorlati tudása megkopik. A gyakorlati tapasztalat szinten tartásához azonban nem szükséges heti 40 órát dolgozni - írja közleményében az NGM. Ezért fontos megoldani a munkaadóknál, hogy a részmunkaidős munkavégzés lehetősége biztosított legyen. Így az anyák nem esnek ki hosszú időre a munkaerőpiacról, a családok kiegészítő jövedelemhez jutnak és a munkaadó számára is tervezhetőbbé válik a helyzet.
    


Szalai Piroska szerint a legfontosabb cél, hogy egészséges arány alakulhasson ki a munka és a család között. Az édesanyáknak fontos lehetőséget biztosítani arra, hogy gyermekükkel is lehessenek, ugyanakkor megmaradjanak aktív munkavállalóként a munkaerőpiacon.
    
Magyarországon száz kisgyermekes anyukából 36 dolgozik, közülük 30 teljes munkaidőben és 6 részmunkaidőben.
    
Szükség van olyan katalizátorokra, mint az utóbbi időszak állami intézkedései, a munkahelyvédelmi akcióterv járulékkedvezményei, vagy a tervezett "GYED extra" csomag - hangsúlyozza közleményében az NGM.

Forrás: MTI
Fotó:
Vladimir Voronin - 123RF.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja