SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 éves a Perinatus Alapítvány

Családinet [cikkei] - 2017-12-04
Az In Utero című dokumentumfilm premier előtti vetítésével ünnepeltek.
10 éves a Perinatus Alapítvány

10 éves születésnapját ünnepelte a hétvégén az Orosz Katalin klinikai szakpszichológus által életre hívott Perinatus Alapítvány. A pszichológusokat és mentálhigiénés szakembereket tömörítő alapítvány munkatársai azon dolgoznak, hogy minél több kisbaba kezdje életét biztos alapokkal, a család tagjai pedig képesek legyenek egymás számára azt nyújtani, ami a legfontosabb: szeretetet, biztonságot, egymásnak szentelt figyelmet. Céljuk, hogy a társadalom egészében tudatosuljon, a fogantatástól számított első évnek egy életre szóló meghatározó jelentősége van. Az ünnepi eseményen premier előtt vetítették az In Utero című dokumentumfilmet, mely országosan 2018 tavaszán lesz majd látható a Perinatus forgalmazásában.

Amikor Orosz Katalin klinikai szakpszichológus 2001-ben Magyarországon elsőként indított felnőttek számára születés élmény feldolgozó csoportot, nem csak a korai sebek gyógyításának igénye vezette, hanem az a mélyről fakadó megismerési vágy is, amely életünk gyökerének kitüntetett, ugyanakkor sok szempontból máig rejtélyes időszakára irányul. Az évek során számos szakember csatlakozott a munkához. Azóta kutatják ezt a rendkívül érzékeny időszakot, amikor minden hatás, legyen az szerető-óvó vagy fájdalmas, százszoros-ezerszeres erővel bír, formál és lefekteti az alapjait annak, akivé válunk. Ekkor szövődik kölcsönösségen alapuló kapcsolattá, majd kötődéssé az odaadás és a baba felé való szeretetteli odafordulás, és ekkor különösen mély sebeket ejtenek a bántások, az elutasítás vagy a fájdalmas élmények. Életünk ebben a legkorábbi időszakában alapozódik meg a stressztűrő vagy megküzdési képességünk, a testi egészségünk vagy betegségekre való hajlamaink. Életünk első ezer napja olyan, mint a ház építésénél az alapozás: minél stabilabb alapot teremtünk, annál nagyobb, erősebb házat építhetünk rá.

Orosz Katalin és munkatársai egy idő után úgy érezték, az évek során összegyűlt tudást fontos lenne a prevenció területére, a családdá válás időszakának támogatására is fordítani. Így jött létre 2007-ben a Perinatus Alapítvány. A születési élmény feldolgozása mellett az alapítvány munkatársai immár tíz éve dolgoznak azon is, hogy minél több kisbaba kezdje életét biztos alapokkal, a család tagjai pedig képesek legyenek egymás számára azt nyújtani, ami a legfontosabb: szeretetet, biztonságot, egymásnak szentelt figyelmet

Mára a Perinatus egyre több szervezettel együttműködve hirdeti az üzenetét: „Óvjátok a (születendő) kisbabát, édesanyát és édesapát, ez az oltalom egy életen át elkíséri őket!”

Ezt az üzenetet közvetíti az In Utero című egészestés dokumentumfilm is, amely világhírű orvosok, pszichológusok, pszichiáterek segítségével mutatja be az életkezdet egész életet meghatározó erejét. Kathleen Man Gyllenhaal megdöbbentő erejű alkotását - mely a XXI. század legfrissebb tudományos ismeretanyagát mutatja be ebben a témában - tavaly a San Diego Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal méltatták. A filmethazánkban először a Perinatus születésnapi ünnepségén vetítették premier előtt. Az In Utero országosan 2018 tavaszán lesz majd látható a Perinatus forgalmazásában.

Honlap: http://perinatus.hu/ 
Facebook: 
https://www.facebook.com/perinatus/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja