A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanulási tanácsadó a csillagok tükrében

Astara - 2012-09-12
Mivel már jócskán elkezdődött az iskola, nézzük most meg a gyerekek szempontjából az iskolai tanulást, hisz időnként a tanároknak, sőt a szülőknek is szüksége lehet sorvezetőre, hogy tudják, mit várhatnak el és mit nem a gyermektől. Most az értelmi felfogás, a tanulás szempontjából vizsgálódunk.
Tanulási tanácsadó a csillagok tükrében

Az értelmi képességeket egy születési horoszkópban egyrészt a Merkúr helyzete, másrészt a 3. ház minősége mutatja. Mi ebből most csak a Merkúrt vesszük végig a különböző jegyekben, hisz a másik tényező annyira egyedi lehet, hogy itt általánosságban nem lehetséges kitérni rá.

A Merkúr egy horoszkópban mutatja az áltanosságban vett értelmi képességeket, a felfogóképesség gyorsaságát vagy lassúságát, azt hogy inkább elvont, absztrakt vagy gyakorlatias gondolkodású valaki, ill. ezekből következően a kommunikációjának milyenségét is. 
(Megjegyzendő, a Merkúr soha nem távolodik el messze a Naptól, úgyhogy ha nem is ismeri a pontos horoszkópját a Merkúr vagy a Napjegyben vagy a mellett levő 1-1- jegyben lehet).
 
 
A KOS Merkúrú gyermek éles eszű, lobbanékony, gondolkodása gyors és a cselekvésre irányul. Jó-jó megértettem - mondja -, de most mit csináljunk? Ezenfelül szókimondó, őszinte, nem rejti véka alá a véleményét. A fontolgatás, a józan mérlegelés távol áll tőle. Minden felcsigázza a képzeletét, ami kihívást tartogat számára, kalandos. Újszerű feladatokkal, izgalmas szellemi próbatételekkel tudjuk igazán teljesítményre bírni.
 
A BIKA Merkúrral viszont ilyet ne várjunk a gyermekünktől. Ő sokkal lassabb felfogású, meg kell emésztenie minden információt, hosszan elmerengenie rajta, hogy igazán leessen neki, megértse. Érdemes mindennek megfogható, plasztikus formát adni. Makacs, konok, merev gondolkodású, inkább praktikus, mint absztraháló eszmefuttatású. Kommunikációja is lassabb, megfontoltan fogalmaz, hagyjunk neki elég időt, hogy megformálja a mondanivalóját. Szép szóval kell terelgetni és nem sürgetni semmiért.
 
Az IKREKBEN viszont otthon van a Merkúr, minden jellegzetes tulajdonsága előjön: kíváncsi, egyszerre több minden érdekli, falja az információkat (egyszerre internetezik, telefonál, sms-ezik és tévét néz). Ebből adódik, hogy kissé felületes is a befogadásban. Viszont mindenről tud, csak éppen felszínesen. Ebből következően kissé szószátyár és pletykás is lehet, de szellemes. Kis adagokban tud csak tanulni, nem nagyon lehet hosszas, kitartó, monoton magolásra kényszeríteni.
 
A RÁK Merkúrú gyerek mindent érzelmileg fog föl, jó közepes tanuló, de megbízható. Érzelmileg lehet motiválni, úgy lehet a tananyagot érdekessé tenni, ha lelkileg megérinti.
 
Az OROSZLÁN Merkúrú gyerek mindent elkövet, hogy magára vonja a figyelmet a tudásával, elismerésre, sikerre vágyik. Mivel azonban az Oroszlán is szilárd jegy, ezért a gondolkodása is merev, makacs, nem nagyon tud másnak igazat adni, csak a saját véleménye számít neki. Viszont nagy, erős hangja van, ha mással nem, ezzel hívja föl magára a figyelmet. Dicsérettel lehet a legjobban terelgetni.
 
A SZŰZBEN a Merkúr szintén uralmi helyzetű, vagyis okos, precíz, gyakorlatias gondolkodású. Jó tanuló lehet, mert maximalista, szorgalmas, úgyhogy bizonyos kor után nyugodtan lehet hagyni egyedül is tanulni. 
Sokat kérdez, sokat jelentkezik (olyasmi, mint Hermione a Harry Potterben), a házi feladatai szépek és pontosak.
 
MÉRLEGBEN a Merkúr, mivel levegős jegy, hajlamosabb az elvont gondolkodásra, szeret csevegni, a mélyebb beszélgetésre nem annyira kapható. Mivel sajnos egy kicsit lusta, inkább barátokkal szeret beszélgetni, mint a tanulásra összpontosítani. Inspiráló lehet számára a művészetekkel való foglalkozás, esztétikai érzéke erős. Nem kifejezetten jó tanuló, pedig eszes, de csak azzal foglalkozik, ami igazán érdekli. 
 
A SKORPIÓ Merkúr ezzel szemben inkább a mélységekre törekszik, ösztönösen keresi a titkokat, a tabu témákat, szeret mindennek a mélyére ásni. Ezért számára minden tantárgy egy felfedezésre váró világ, ha így vezetjük be az iskolába, akkor nem akar rögtön megszökni. Akkor tud eredményt elérni, ha békén hagyják, és hagyják egyedül elmélyedni a feladatokban. Szereti, ha olyan feladattal bízzák meg "amit más nem tud megcsinálni". Ő is maximalista, meg lehet benne bízni.
 
A NYILAS Merkúr kicsit szétszórt, ezért lassabban érő típus, szeret sokat beszélni, filozofálgatni, nehezen tud koncentrálni, túl nagyra tör, túl gyorsan akarja a sikert, de nem kitartó, néha lusta is, ezerfelé kalandozik a képzelete. Ha ír vagy beszél, mondatai szerteágazó körmondatok, szereti kiszínezni a valóságot. Ezt nem kell rögtön hazudozásnak gondolni, nem mismásolni akar, egyszerűen így tudja magát kifejezni, ezért hagyni kell, legfeljebb kérdésekkel kell terelgetni a helyes irányba. 
 
BAK Merkúrral a gyerek gondolkodása már korán érett, komoly, gyakorlatias. Sokszor műszaki érdeklődésű. Felelősségérzete a tanulásban is megnyilvánul, teljesítményorientált és maximalista. Általában jó tanuló, de nem feltétlenül azért tudja az anyagot, mert érti, hanem mert bebiflázta. 
 
A VÍZÖNTŐ Merkúrú gyerek nagyon okos, szellemes, elvont gondolkodású, erős az absztraháló képessége, érzéke van a műszaki, természettudományos tárgyakhoz. Ő is kicsit merev gondolkodású, ha rátért egy ösvényre nehéz onnan letéríteni. Minden érdekli, mindenhonnan felcsipegeti az információkat. Ő az, aki talán még írni sem tud, de a számítógépet magabiztosan kezeli, viszont a nemszeretem tárgyakat könnyen elhanyagolja. 
 
HALAK Merkúrral a gyerek érzelmes, szeszélyes, elkalandoznak a gondolatai, de nagy a fantáziája, szereti az érzelmes romantikus tálalású történeteket. Hasonlóan körmondatokban beszél és ír, mint a Nyilas Merkúrú gyerek. Idealista szemléletű, állandóan álmodozik, viszont gyakorlati dolgok nem nagyon foglalkoztatják. Fogékony a művészetek iránt, szidással nem igazán lehet célt érni, inkább szép szóval lehet tanítgatni.
 
Fotó: piqs.de
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja