Dióverő kisasszony és dióbél királyfi
Singola Edit [cikkei] - 2008-09-11
Itt van az ősz: hűvösek a reggelek és az esték, sárgulnak a levelek, és érik a dió. Itt a dióverés ideje. Amikor a termés zöld burka felreped, meg lehet kezdeni a diószüretet, ami nem áll másból, minthogy egy bottal le kell verni a fáról a diót. Általában Kisasszony napja körül verik a diót.
A különleges növénynek minden része jól hasznosítható. Vegyük sorra!
Bölcsesség, erő és szépség forrása
A dió a bölcsesség jelképe. Bölcs és sokoldalú növényről van szó. Az értékes belső része, a rejtett lényeget szimbolizálja, csonthéja a koponya, belső magja pedig az emberi agynak feleltethető meg.
Kezdhetnénk azzal, hogy már az ókorban is…, igen, az ókoriak ugyancsak felfedezték jótékony hatását, ahogyan a honfoglaló magyarok is fogyasztották és felhasználták a diót.
A hatalmas koronát növesztő, energiákkal teli fa a diófafélék családjába tartozik, amely Perzsiából származik. Hazánk egész területén megél. Sok kert becsben tartott fája, koronája természetes napernyő, és ha a diófák beszélni tudnának, mennyi titok és családi rege kerülne napvilágra. Nincs is kellemesebb a diófa árnyékában töltött családi beszélgetéseknél.
A dió fája nagyon értékes, gyönyörű bútorokat és parkettát gyártanak belőle. A kérgéből vértisztító teát készíthetünk, akár megszárítva, akár nyersen is.
A diófa levele jótékony drogot tartalmaz, ami kiváló hasmenés ellen, gyomor- és bélhurut esetén, mivel fertőtlenítő hatással bír, így megöli a káros baktériumokat, csillapítja a gyulladást, regenerálja a nyálkahártyát. A dió levelét megszárítva eltehetjük későbbre is, de nagyon fontos, hogy csak ép, egészséges leveleket használjunk.
A diólevél szépségápoló szer is. Nagyanyáink nem mással barnították a hajukat, mint diólevélből készült főzettel. Szép árnyalatot és fényt kölcsönöz a hajnak, és nem utolsó sorban természetes!
A dió kopácsát ugyancsak használhatjuk hajöblítőként. A kopács a termés külső zöld héja. Ebből készítik a fapácot is. Valamint ez az a rész, ami befogja az ember kezét, hogy hetekig le sem tudja mosni. Ha kopáccsal dolgozunk, húzzunk kesztyűt!
Külsőleg a dió bőrbántalmakra hasznos: pattanások, fekélyek, ekcéma jól gyógyíthatók vele. Alkalmazhatjuk borogatások formájában is, de akár fürdőt is vehetünk belőle.
Dióbél királyfi: egészséges finomság
A dió értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért ajánlatos naponta pár szemet elfogyasztani.
Vérszegény gyerekeknek kiváló csemege, a legyengült szervezetnek ugyancsak erőt ad, tehát időseknek is kiemelten kedvező hatású. Felhasználásának többféle módja van. Legegyszerűbb, ha nyersen elrágcsálunk néhány szemet, vagy pirítva, de nagyon finom süteményeket is készíthetünk belőle, sőt likőrt és befőttet szintén. Természetesen nem múlhat el karácsony dió nélkül. A bejgli és a karácsonyfára akasztott aranydió, a diótörés hozzátartozik az ünnephez. A népi hiedelem szerint azért kell karácsonykor a szoba négy sarkába diót dobni, mert az védelmező funkciót tölt be.
A dió ugyan zsíros, de telítetlen zsírsavakat tartalmaz. 60 %-os zsírtartalma van, amiből 56 % az esszenciális zsírtartalma. Jó hír, hogy a májbetegek is fogyaszthatják, mert serkenti a máj működését és az emésztést egyaránt.
Afrodiziákumként is hat, mivel jót tesz a hormonháztartással és fokozza a termékenységet.
Erősíti az idegeket, a szellemi munkát végzőknek pedig jótékonyan hat az agysejtjeikre.
Mindegy hogyan fogyasztjuk, a dió akkor is sok vitamint és ásványi anyagot juttat az őszi-téli időszakban szervezetünkbe.
Bölcsesség, erő és szépség forrása
A dió a bölcsesség jelképe. Bölcs és sokoldalú növényről van szó. Az értékes belső része, a rejtett lényeget szimbolizálja, csonthéja a koponya, belső magja pedig az emberi agynak feleltethető meg.
Kezdhetnénk azzal, hogy már az ókorban is…, igen, az ókoriak ugyancsak felfedezték jótékony hatását, ahogyan a honfoglaló magyarok is fogyasztották és felhasználták a diót.A hatalmas koronát növesztő, energiákkal teli fa a diófafélék családjába tartozik, amely Perzsiából származik. Hazánk egész területén megél. Sok kert becsben tartott fája, koronája természetes napernyő, és ha a diófák beszélni tudnának, mennyi titok és családi rege kerülne napvilágra. Nincs is kellemesebb a diófa árnyékában töltött családi beszélgetéseknél.
A dió fája nagyon értékes, gyönyörű bútorokat és parkettát gyártanak belőle. A kérgéből vértisztító teát készíthetünk, akár megszárítva, akár nyersen is.
A diófa levele jótékony drogot tartalmaz, ami kiváló hasmenés ellen, gyomor- és bélhurut esetén, mivel fertőtlenítő hatással bír, így megöli a káros baktériumokat, csillapítja a gyulladást, regenerálja a nyálkahártyát. A dió levelét megszárítva eltehetjük későbbre is, de nagyon fontos, hogy csak ép, egészséges leveleket használjunk.
A diólevél szépségápoló szer is. Nagyanyáink nem mással barnították a hajukat, mint diólevélből készült főzettel. Szép árnyalatot és fényt kölcsönöz a hajnak, és nem utolsó sorban természetes!
A dió kopácsát ugyancsak használhatjuk hajöblítőként. A kopács a termés külső zöld héja. Ebből készítik a fapácot is. Valamint ez az a rész, ami befogja az ember kezét, hogy hetekig le sem tudja mosni. Ha kopáccsal dolgozunk, húzzunk kesztyűt!
Külsőleg a dió bőrbántalmakra hasznos: pattanások, fekélyek, ekcéma jól gyógyíthatók vele. Alkalmazhatjuk borogatások formájában is, de akár fürdőt is vehetünk belőle.
Dióbél királyfi: egészséges finomság
A dió értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért ajánlatos naponta pár szemet elfogyasztani.
Vérszegény gyerekeknek kiváló csemege, a legyengült szervezetnek ugyancsak erőt ad, tehát időseknek is kiemelten kedvező hatású. Felhasználásának többféle módja van. Legegyszerűbb, ha nyersen elrágcsálunk néhány szemet, vagy pirítva, de nagyon finom süteményeket is készíthetünk belőle, sőt likőrt és befőttet szintén. Természetesen nem múlhat el karácsony dió nélkül. A bejgli és a karácsonyfára akasztott aranydió, a diótörés hozzátartozik az ünnephez. A népi hiedelem szerint azért kell karácsonykor a szoba négy sarkába diót dobni, mert az védelmező funkciót tölt be.A dió ugyan zsíros, de telítetlen zsírsavakat tartalmaz. 60 %-os zsírtartalma van, amiből 56 % az esszenciális zsírtartalma. Jó hír, hogy a májbetegek is fogyaszthatják, mert serkenti a máj működését és az emésztést egyaránt.
Afrodiziákumként is hat, mivel jót tesz a hormonháztartással és fokozza a termékenységet.
Erősíti az idegeket, a szellemi munkát végzőknek pedig jótékonyan hat az agysejtjeikre.
Mindegy hogyan fogyasztjuk, a dió akkor is sok vitamint és ásványi anyagot juttat az őszi-téli időszakban szervezetünkbe.
Előző hír
Siketek Világnapja
Következő hír
Magyarország a szív erejével II.
LEGOLVASOTTABB
Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon
A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.
Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben
Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.
Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon
Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.
Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?
Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?
Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt
Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.













Családinet hozzászólások: