A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nassoljon egészségesen a család! I.: olajos magvak és aszalt gyümölcsök

Családinet - 2013-03-12
A nassolás - valljuk be - sokunk számára lételem, a gyerekek is imádják tömni magukat akár sós, akár édes rágcsálnivalókkal. A mi felelősségünk, hogy ne chipset, mogyorókrémes kekszet majszoljanak, hiszen léteznek ezeknél sokkal egészségesebb rágcsálnivalók, csak át kell szoktatni rájuk a gyerekeket. Ebben a küldetésben segítünk néhány ötlettel.
Nassoljon egészségesen a család! I.: olajos magvak és aszalt gyümölcsök
 
  1. Színesítsük a menüt! Vásárolj be ízletes hozzávalókból: olajos magvakból, szárított és aszalt gyümölcsökből, lehetőség szerint minél változatosabban.
  2. Szórakoztassunk! Hívd össze a családot - pár percre mindenki ráér és nagyobb hangsúlyt kap az esemény. Vegyetek elő egy nagyobb tálat, vagy dobozt, és a gyerekekkel közösen szórjátok bele a zacskókból a hozzávalókat szépen elrendezve. Ha rajtatok látják a lelkesedést, rájuk is átragad!
  3. A legkisebb keverhesse össze a hozzávalókat egy nagy kanállal, így ő „főzi” a család számára a csemegét!
  4. Mindenkinek adj egy kis tálat és kapjon néhány evőkanálnyi adagot a szuper finomságból. Ezt már a nagyobb gyerek végezheti, így kevesebbet szór mellé és ő is szerepet kap.
  5. Tanítsd őket! Mondd el melyik magot, gyümölcsöt hogy hívják és mire jó. Pl. szép lesz a hajuk tőle, könnyebben legyőzik a bacikat, erősebbek lesznek és nem lesz annyira izomlázuk stb. Így szívesebben is megeszik őket és később, akár felnőttként is még nagyon sok hasznát fogják venni az így nyert tudásnak. 
  6. Evidens, de inkább kihangsúlyozzuk: Nagyon fontos, hogy a felnőttek is ezeket egyék, nálunk se lásson a gyerek chipset, csokoládét! Talán könnyebb átállnunk a natúr olajos magvakra és aszalt gyümölcsökre, ha tisztában vagyunk a jótékony hatásukkal.

A képeken szereplő varázscsemegénk ezekből áll:

 

PARADIÓ
A paradió magbele rendkívül tápláló, három szemet bekapva annyi energiához jutunk, mintha egy nagy szelet sülthúst ettünk volna meg! Nagy százalékban tartalmaz omega6 zsírsavat. Sok kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort és szelént tartalmaz. 

VÖRÖS ÁFONYA
A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban, melyekkel megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák kialakulása, memóriazavar és óvják testünket az öregedéstől. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt.

BANÁNCHIPS
A banán chips könnyen emészthető, gyerekeknek és gyomorfekéllyel, gyulladásos bélproblémával küzdőknek is fontos szerepet játszhat étrendjében. Magas szénhidráttartalmú, A-, B6-, C-, E- és U-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. B vitamin tartalma a tápanyagfelszívódást segíti elő.

KAJSZIBARACK
A sárgabarack vitamin tartalma igen magas, sok benne az A-, és a C-vitamin és a folsav. Az aszalt kajszi háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, és nagyon kevés só fordul elő benne. A kálium a magas vérnyomás ellen hat azáltal, hogy ellensúlyozza a nátrium folyadék visszatartó hatását. Azért jobb aszalt formában fogyasztani a kajszibarackot, mert így többet meg tudunk enni a gyümölcsből, vagyis nagyobb mennyiségű tápanyagot tudunk bejuttatni a szervezetünkbe. Kálium-, kalcium- és foszfortartalma mellett kiemelendő kéntartalma, aminek köszönhetően hatékony lehet a rákos megbetegedések megelőzésében, méregtelenítő hatása van, és jótékony hatással van a bőrre, a haj növekedésére és a köröm állapotára.

KÓKUSZCHIPS
A Kókusz Chips energia tartalmának több mint felét a kókusz zsír adja, ezért felsoroljuk a kókusz zsír egészségre gyakorolt néhány jótékony hatását: Immunerősítő. Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alul működést. Gomba, baktérium és vírusölő, de a bélflóra baktériumait nem bántja, tehát segít a candida leküzdésében is. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében hatékony, segíti a tápanyagok felszívódását. Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet. Igazi energia bomba, ezért kávé helyett is használható, valamint pozitív hatással van az anyagcserére, mivel gyorsítjaa többi zsiradék felszívódását és elégetését.

HÁMOZOTT MANDULA
A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz jut a szervezetünk, sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő. Rendszeres fogyasztása értékes összetevőinek köszönhetően számos gyógyhatással bír: jótékonyan befolyásolja az anyagcserét, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, antioxidáns, csonterősítő, görcsoldó hatású, kiváló idegnyugtató. A benne található fehérje és tápanyag nagyon hasonlít az anyatejéhez. Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májukkal vagy a hasnyálmirigyükkel. Gyakori emésztési zavar esetén is próbálkozhatunk mandulával, mert pozitívan hat a belek működésére. 

ANANÁSZ
Az ananász igen értékes anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. A papaja nevű enzim elősegíti a fehérje emésztését a belekben, ezáltal hozzásegíti szervezetünket az öntisztító regenerálódáshoz. Az ananászban lévő C-vitamin és cink együttműködve erősítik az immunrendszert, gazdag káliumtartalma a vesét aktivizálja, ezzel elősegíti a felesleges víz kiválasztását, ami viszont a vérnyomás számára előnyös. 

KESUDIÓ
A kesudió  gazdag B vitaminokban, melyek segítenek az idegek és izmok megfelelő működésében, és szabályozzák az étvágyat. Természetes jódforrás, gazdag magnéziumban, ami idegesség esetén és a pihentető alvás megteremtésekor is hasznos segítség, cinkben, ami az immunrendszer helyes működéséhez szükséges, és kalciumban, ezért a csontritkulás megelőzése céljából is fogyasztható. Emellett gazdag vasban, mely a vashiánnyal küzdők számára nyújthat megoldást. Fontos megemlíteni, hogy kesudió a mogyoróhoz hasonlóan allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél, kicsi gyerekeknek ne adjuk!

GYÖMBÉR
A gyömbér fokozza az étvágyat és segíti az emésztést, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkít, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, megfázás, légúti fertőzések idején hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez, gyulladáscsökkentő. Azok a kismamák, akik a reggeli rosszullétekkel küzdenek, sőt, a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegek is alkalmazhatják az émelygés, hányinger elmulasztására. Várandós kismamák beszéljék meg orvosukkal a gyömbér émelygés elleni alkalmazását, mivel a növény ugyan a nyálkahártya irritáció ellen jó hatású, de a vérkeringést élénkítő hatása miatt a nagyobb mennyiségben való fogyasztásával jobb vigyázni. 

MEGGY
A meggyben előforduló antocianinok számos gyulladásos megbetegedés, köztük az ízületi gyulladás, a köszvény és az izomláz ellen is jót tesznek. Méregtelenítő, vér- és vesetisztító hatású. Kis mennyiségben, napi rendszerességgel fogyasztva csökkenti a vér húgysavszintjét, ezzel pedig segít a köszvény megelőzésében. C-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns hatással is bír. A meggy savanyú ízhatása a vírusok számára végzetesen pusztító hatású.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja