SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan tartsd kordában a nassolást? 5+1 tipp, az azonnali megvonás veszélyes lehet!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2020-11-19
Ha jó leszel, akkor kapsz egy kis édességet. Ismerősen hangzik? Pedig tényleg nem szeretnénk, ha sok cukrosat enne a gyerekünk. De néha ez az egyetlen épkézláb ötletünk arra, hogy jó magaviseletre bírjuk. Ha Te is beleestél ebbe a hibába, nem kell kétségbeesned. Sosem késő változtatni.
Hogyan tartsd kordában a nassolást? 5+1 tipp, az azonnali megvonás veszélyes lehet!

Elkeserítő tények

A WHO szerint a napi energiabevitel 10, de inkább 5 százaléka származhatna csak hozzáadott cukrokból. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

ÉLETKOR

NAPI CUKORFOGYASZTÁS

A MENNYISÉG ÁTSZÁMOLVA

4-6 éves kor

19 gramm

5 kiskanálnyi

7-10 éves kor

24 gramm

6 kiskanálnyi

11 éves kor felett

30 gramm

7 kiskanálnyi

 

Vagyis ha kakaós csigát reggelizik, elérte az egész napi cukormennyiség határát. De ha napközben még eszik egy kis sütit, ebédre tejbegrízt, vacsorára pedig még egy bögre kakaót is megiszik, akkor nem a napi, hanem az egész heti cukorlimitet is átlépi.

Az anyatejjel szívja magába

Köztudott, hogy az anyatejnek édes az íze. Ez alakíthatja ki a babákban az édes íz iránti vonzalmat. Ettől azonban még nem lesz édességfüggő valaki. Ha viszont az édességet jutalomként használjuk, a gyerekünket tévútra vezethetjük. Így lesz a csokoládéból szülőpótló, törődéskiváltó pótszer.

A közösség ereje

Valljuk be őszintén. Csomagolhatod a legegészségesebb szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből, rengeteg zöldséggel és magas hús tartalmú sonkával uzsonnára, ha a szünetben a gyerekek elcserélik egymás tízóraiját, vagy megkínálják egymást nápolyival. Ezeken nem nagyon tudsz változtatni. De a jó hír az, hogy van, amin igen. Íme, 5+1 tipp, amivel kordában tarthatod a nassolást.

1. Példamutatás

A gyereknek nem adsz, de Te szinte egyfolytában nassolsz? Szakértők szerint ez a legrosszabb, amit tehetsz. Ha ugyanis nem mutatsz példát, hazudsz a gyerekednek. Még akkor is, ha titokban nassolsz, amikor nem látja. Ez pedig újabb feszültségekhez vezet. A legjobb, amit tehetsz, ha Te magad is felhagysz az édességgel. Meglátod, már önmagában ezzel nagy előrelépést fogsz tenni.

2. Menzaételek böngészése

Ha a gyereked a bölcsödében, óvodában vagy az iskolában ebédel, tanulmányozd át a heti étlapot. Biztos találsz benne olyan napot, amikor édességet is kap. Ilyenkor vihetsz neki a kedvenc gyümölcséből egy kis kosárkával, amikor érte mész. De ha azt látod, hogy olyan étel volt aznap, amit nem szeret pedig egészséges, például kelkáposztafőzelék, akkor vacsorára pótold a kimaradt zöldségmennyiséget. Különféle trükköket is bevethetsz, készíthetsz például zöldséges krumplipürét, vagy teljes kiőrlésű lisztből zöldséges pitét vagy pizzát.

3. Bele ne, csak a tetejére kerüljön cukor

Legyen szó tejberizsről, pudingról vagy joghurtról, bármit is készítünk, magába az ételbe ne tegyünk cukrot. Elég, ha a tetejét meghintjük egy kicsit. Így amikor a csöppségünk a szájába veszi az első falatot, az édes íz lesz a legelső, amit érezni fog. Onnantól pedig már nem fogja elutasítani az ételt, az egészet be fogja kanalazni.

4. Bevásárlás csak okosan

Hogy néztek ki eddig a bevásárlások? Valld be őszintén, hogy hányszor vetted le a hisztiző gyereknek a polcról az édességhalmokat, csak hogy elhallgattasd. Próbálj meg ezen is változtatni egy kicsit. Amikor például tudod, hogy együtt mentek vásárolni, aznap ne adj neki semmilyen desszertet. Így amikor elkezd követelőzni, bátran mondhatod, hogy egyet kiválaszthat. Légy következetes: csak egyféléről lehet szó, a mennyiséget pedig már Te határozod meg belőle. Ahogy azt is, hogy mikor eheti meg.

5. Az aszaltgyümölcsök hatalma

Bár az aszalt gyümölcsöknek is magas a cukortartalmuk, mérföldekkel egészségesebbek a gyerekek számára. Kóstoltasd meg vele ezeket a különlegességeket, nyugodtan vásároljatok többfélét. Ha pedig elnyeri a tetszését, később akár együtt is aszalhatjátok otthon a finomságokat.

+1. Fő a fokozatosság

Ne várd a csodát egyik napról a másikra! Az a lényeg, hogy elindultatok egy úton, amit együtt jártok majd végig. Minden egyes nap egy új, kicsi célt tűzz ki magad elé. A szakértők szerint egyébként sem hat jól a szervezetre, ha az édességet egyik napról a másikra teljesen megvonjuk. Már az is nagy előrelépés, ha nem egy tábla csokit eszik meg, hanem csak néhány kockát.

Rajtad múlik, hogy fog táplálkozni felnőtt korában

A gyerekek nagyjából kamaszkorukra érnek meg arra, hogy felelősséget vállaljanak azért, hogy mit és mennyit esznek. Egyedül Te tudsz neki segíteni abban, hogy ne essen gyakran kísértésbe és ne legyen sok nyalánkság a környékén. Felnőttkorában ugyanis azt az étkezési mintát fogja majd követni, amit Te mutattál neki. Persze előfordulhat, hogy a kamasz éveiben tesz egy kis kitérőt, és az első számú kedvence a pizza és az energiaital lesz. De amikor önálló életet kezd, visszatér majd ahhoz a példához, amit mutattál neki.

 

Indexkép: stokpic képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja