SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hamisítsunk szilvásgombócot!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-17
Nem is gondolnánk, hogy az egyik legigénytelenebb és leggyakoribb gyümölcsünk, a szilva a rózsafélék családjába tartozik. De a szilvát nem a vázába tesszük, hanem a hasunkba. Méghozzá tehetjük ezt számtalan formában. Szilvából - a levestől a mártásig számtalan finomság készíthető.
Kitűnő lekvár készül a téli hónapokra, de befőttet is készíthetünk belőle és aszalható.
A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található.
Vitaminokból mennyiségre nincs benne sok, de az a kevés szerencsésen egymást segíti a felszívódásban.
A szilva (aszalt formában, télen is) az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. A kálium fő értéke, szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.

Tisztítja a vért

Különösen annak van rá nagy szüksége, aki nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsa a vért. Hazánkban minden szakácskönyv említi a menüsor végén, vagy a tésztaféléknél és a húsoknál fűszerezésre-ízesítésre használt aszalt szilvát. Böjt idején tejjel, tejföllel, tojással habarva leveket készítettek belőle. A magyar lakodalmi ételsorban a pecsenyék mellé vízben főtt kompótként tálalták.


Kezdjük a képzeletbeli csupa-szilva menü elején, a levesnél!

Szilvaleves, de joghurtos
Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 10 dkg cukor, 3 dl víz, 1 mokkáskanál fahéj, 20-25 dkg kimagozott, négybe vágott szilva.
Felfőzzük a cukrot a vízzel, és a kihűlt szirupot mixerben keverjük össze a joghurttal, fahéjjal. A feldarabolt szilvát hozzáadva behűtjük.


Töltött csirkemell - fetával és szilvával
Hozzávalók: 1 egész csirkemell, 10 dkg Feta sajt, 10 db szilva, 1 db alma, 2 karika citrom, 2 dl vörösbor, 5 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 1 db póréhagyma, 1 csomag zöldhagyma, 5 db csiperke gomba, rozmaring, szegfűszeg, só, cukor, bors, olaj
A csirkemellet kicsontozzuk, és kiterítjük. A vörösbort cukorral szegfűszeggel felforraljuk, és a kimagozott, felébe szedett szilvát 5 percig főzzük benne. Tepsibe olajat öntve rászeleteljük a répát, zöldséget, almát, a három fajta hagymát, a szilva felét, és két karika citromot. A fetát apró kockára vágva, összekeverve a szilva másik felével egy csíkban elhelyezve a csirkébe töltjük, és a húst feltekerjük. Fehér cérnával végigkötözzük, vagy fogpiszkálóval több helyen megtűzzük, hogy ne tudjon a töltelék kimászni. (A feta nem túl olvadékony, így ez a legjobb a célra.) A csirkét a zöldségágyra helyezzük. A rozmaringot rászórva ráöntjük a szilva vörösborát. Letakarjuk a tepsit alufóliával, és 40-50 perc alatt sütőben megpároljuk. Ezután a fóliát levéve kicsit megpirítjuk, a párolt zöldséget köretként adjuk, de előtte a citromot kidobjuk. A csirkéből eltávolítjuk a fogpiszkálót, vagy cérnát, és szeletelve tálaljuk.



Süti, mártás, hamis gombóc

Szilvás kevert sütemény
Hozzávalók: 35 dkg cukor, 5 tojás, 250 margarin vagy 2 dl étolaj, 35 dkg sütőporos liszt, citrom és narancsreszelék, min. fél kg szilva
A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk, majd cukorral és fahéjjal egy tálban összekeverjük. Beleöntjük a süti- vagy tortaforma kivajazott, lisztezett aljába. A cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint vagy olajat, a reszeléket. Kemény habot verünk a tojások fehérjéből, majd ezt is hozzáadjuk a masszához, ebbe óvatosan belekavarjuk a lisztet, annyit hogy, sűrű de még folyós massza legyen. Beleöntjük a formába, 180 fokon sütjük. Fokozatosan lehűtjük, majd tálra borítjuk.
Tökéletes tepsiben is, több gyümölccsel. Akkor a legfinomabb, ha a tészta körülbelül 2 cm-s, jó sok gyümölccsel a tetején. Itt is érvényes a gyümölcsös kevert tésztáknál érvényes általános szabály: nem árt, ha egy kiskanállal több sütőport teszünk bele az előírtnál, mert akkor a tészta a gyümölcs súlya ellenére jól felnő.

Szilvamártás

Hozzávalók: fél kg jó érett szilva, 1 kanál libazsír, kevés liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg.
A kimagozott szilvát forró zsíron, fedő alatt puhára pároljuk. Kevés liszttel megszórjuk, majd vízzel vagy húslevessel felöntjük. Fűszerezzük, és még néhány percig főzzük. Húsfélékhez hidegen-melegen kellemes és pikáns.


Hamis szilvás gombóc

Az igazi szilvás gombóc isteni ugyan, de nagyon macerás az elkészítése. Csaljunk egy kicsit!
40 dkg túró, 2 tojás, kevés édesítő, 6 dkg zabkorpa összedolgozásával tkp. túrógombócot  csinálunk, de a gombóc alakításánál addig ügyeskedünk, hogy fahéjas szilvát teszünk a közepébe, és lesz belőle szilvás gombóc. Hogy még jobban megadjuk a módját, kerülhet rá
szilvás öntet (szilva tejföllel összeturmixolva, sok-sok fahéjjal).

LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt

Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja