SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A ropogós házi kenyér titka

Családinet [cikkei] - 2023-11-27
 [X]

Akár Budapesten élünk, akár vidéken, nincs is finomabb, mint az otthon sütött házi kenyér íze és zamata. Ezt már nagyanyáink is tudták. A házi kenyér sütése a régmúltra tekint vissza, eredete a távoli Egyiptomból indult, amikor még kovásztalan kenyeret sütöttek. Úgy nézett ki, mint a mai pita kenyér és alakja a palacsintához hasonlított. A tál falán az előző kenyértésztából lerakódott maradékoknak köszönhetően a rómaiak felfedezték a szárított élesztőt. Ez az élesztő segített nekik még jobban felfuttatni a kenyeret. Az Egyiptomból induló kenyér az évek során az egész világban elterjedt. A 17. században a szárított élesztőt felváltották a sörgyári üledékek. A kenyér minden háztartás része lett, amíg fel nem találták a gabonamalmot.

A hagyományos kovászos kenyér csak később került a háztartásokba. Mivel azonban a kovászos sütés elég sok időt vett igénybe, a 19. században megjelent a színen egy gyorsabb megoldás - az élesztő. Azzal, hogy az otthoni kovász helyett élesztőt használtak, forradalom ment végbe a kenyértészta kelesztésében. Élhetünk Budapesten, vagy Magyarország bármely területén, az élesztős kenyeret bárki elkészítheti házilag is. Az élesztő pedig kedvezményes áron fellelhető a Lidl akciós újságok lapozható változatainak hasábjain, köztük a Lidl Budapest akciós újság felületén is, de a Lidl vidéki üzleteinek polcain is megtalálható kedvező áron.

Kovászos házi kenyér

A házi kovászos kenyér sütésekor nem használnak adalékanyagokat vagy tartósítószereket. A kovász lisztből és vízből áll. A kovászban tejsavbaktériumok keletkeznek, amelyek segítenek lebontani a glutént és a gabona más részeit. Ezek a baktériumok hasznosak az emberi szervezet számára, mert könnyebben emészthetők. A kovászos termékek előnyei, hogy könnyebben emészthetők, táplálóbbak, hosszabb az eltarthatóságuk, még tartósítószerek hozzáadása nélkül is, teljesen vegyszermentes, alacsonyabb glikémiás indexű, savtalanítja a szervezetet, a belőle készült termékek a gyermekek számára is alkalmasak, a kovászos termékeket allergiában szenvedők is fogyaszthatják, például hisztamin intoleranciás betegek, a kovász támogatja a szervezet védekezőképességét, segít a gyomorégés problémáinak megoldásában, a kovászos termékek kifejezetten finomabb ízűek, mint az élesztős társaik. Ha van rá elég idő, semmi sem pótolja a házi ropogós kovászos kenyér illatát és ízét. A hozzávalók pedig kedvező áron beszerezhetőek itt.

Élesztős kenyér

A házi élesztős kenyér gyorsabb alternatíva, mint a házi kovásszal sütés. Az élesztőt melaszból állítják elő, amely a cukorgyártás hulladéka. Ez egy komplex készítmény - mesterségesen tenyésztett alkoholos erjesztésű baktériumok és számos adalékanyag vegyülete. Az élesztő fő feladata a tészta kelesztése, ami 5-ször gyorsabb, mint a házi kovászé. Azonban az élesztő terheli az emberi szervezetet, túlzott savasságot és emésztési problémákat okozhat, de B- és C-vitamin forrásként jótékony hatással van a májra, a haj és a köröm erősségére.

Ízletes házi kovászos kenyér lépésről lépésre

Ha úgy döntött, hogy a házi kenyér megfelelő az Ön számára, lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni. Többféle házi kenyér is elkészíthető otthon. Legismertebbek a hagyományos kovászos kenyér, fehérkenyér, tönkölykenyér, teljes kiörlésű kenyér. Mivel a házi kovász számtalan egészségügyi előnnyel jár, a kovászos kenyér nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Elkészítése egyszerű, bárki megbirkózhat vele. A kovász elkészítési folyamata azonban picit hosszadalmas. Ez ugyanis egy élő szervezet, amely fokozatosan növekszik, erősödik és életciklusokban fejlődik. A házi kovász elkészítése körülbelül két hétig tart. Ennek során elsősorban a liszt minőségére, a levegő hőmérsékletére 30 °C-ig és az etetés rendszerességére kell figyelni. Ha már kész a kovászunk, a kenyértészta alap elkészítéséhez adjunk 60 g vizet és 60 g lisztet 60 g házi kovászhoz, keverjük össze, és hagyjuk lefedve 9-12 órán keresztül. Ha kész az alaptészta, adjuk hozzá a többi hozzávalót is: 320 ml langyos víz, 400 g liszt, só. Kézzel vagy konyhai robotgép segítségével gyúrjuk a tésztát, majd hagyjuk letakarva kelni.

Közben, amíg a tészta kel, óránként 1-szer hajtsuk össze azt. Ha nincs időnk, kihagyhatjuk ezt a szakaszt, vagy szükség szerint lerövidíthetjük. Ha az erjedést szeretnénk segíteni, adjunk a tésztához egy kanál mézet, édesgyökér kivonatot, vagy rizsmalátát. Miután megkelt, a tésztát jól lisztezett deszkára borítjuk. Kezdjük el formálni a tésztát kézzel, pontosabban a tenyér szélével, miközben lassan forgatjuk, hogy megfelelően formázódjon. Az így feldolgozott, nem ragadós tésztát helyezzük át egy tálba, ahol megkel. A cipó formáját a kelesztőtál típusának megfelelően alakítsuk ki. A tepsibe helyezés előtt vonjuk be a cipót hajdinaliszttel. Majd a kenyértésztát letakarjuk és kelni hagyjuk. Ujjpróbával ellenőrizhetjük, hogy a kenyér megfelelően kel-e. Ezután tegyünk egy tepsit a sütő közepére és egy régi párolótepsit a sütő aljára. Állítsuk be a sütőt 250 °C-ra az alsó és felső sütés funkcióval. Amint betettük a kenyeret a sütőbe, öntsünk körülbelül 2 dcl vizet a forró alsó tálcára, és gyorsan csukjuk be a sütő ajtaját. Ha eleinte kissé folyós a tészta, ne essünk pánikba. A jól felmelegített sütő és az azt követő párolás segíti a kenyér szép "felfúvódását". Süssük a kenyeret 250 °C-on az első 10-15 percben, majd vegyük ki a párolótálcát. Csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C-ra, és süssük további 30-40 percig. Ha szeretnénk tudni, hogy megsült-e a kenyér, koppintsunk rá. Ha a kenyér üresnek hangzik, akkor kész. Ezután tegyük rácsra a kenyeret és hagyjuk kihűlni.

Kovászos kenyér tárolására a legjobb választás a vászonzacskó. Ha nincs ilyen zacskónk, akkor tiszta törlőruhában tárolhatjuk. Mindkét esetben ajánlatos először sütőpapírba csomagolni a kenyeret. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: dobrotyzkuchyne.sk

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata

Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.

Meghalt a 11 éves kisfiú, akit fürdés közben agyevő amőba fertőzött meg

Tragikus véget ért a kórházi kezelése annak a 11 éves szlovákiai kisfiúnak, akit egy párkányi fürdőben fertőzhetett meg a rendkívül ritka és szinte mindig halálos kórokozó, az agyevő amőba. A Naegleria fowleri nevű egysejtű ellen nincs biztos gyógymód - a fiú több napos küzdelem után hunyt el.

Agyevő amőba fertőzhetett meg egy fiút egy párkányi fürdőben - ritka, de halálos kór terjedhet nyáron

Egy ritka, de rendkívül veszélyes fertőzés gyanúja merült fel egy tizenegy fiú esetében, aki egy szlovákiai fürdőzés után került válságos állapotba. A hatóságok szerint nem kizárt, hogy az agyevő amőba, azaz a Naegleria fowleri állhat a háttérben. Utánajártunk, mit lehet tudni erről a rettegett kórokozóról és milyen veszélyeket rejt a nyári fürdőzés.

Lövöldözés Grazban: kilenc halott egy iskolai támadásban, a támadó is áldozatul esett

Iskolai tragédia rázta meg kedden Graz városát: egy volt diák lövöldözni kezdett a BORG iskolában. A támadásban kilencen vesztették életüket, köztük maga az elkövető is. A helyszínre érkező mentőegységek és rendőrök órákig dolgoztak a káoszban.

Eltűnt hatéves ikerpár Budapesten: az ország együtt izgul Annabell Zoéért és Blanka Noémiért

Június 12-én délután egy nagymama vitte el engedély nélkül Kosztyú Annabell Zoét és Kosztyú Blanka Noémit Budapesten, a Bikás park környékéről - azóta semmit sem tudni a kislányokról. A rendőrségi feljelentés már megtörtént, az ország hálózatai összefogtak, hogy segítsenek megtalálni őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja