SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A ropogós házi kenyér titka

Családinet [cikkei] - 2023-11-27
 [X]

Akár Budapesten élünk, akár vidéken, nincs is finomabb, mint az otthon sütött házi kenyér íze és zamata. Ezt már nagyanyáink is tudták. A házi kenyér sütése a régmúltra tekint vissza, eredete a távoli Egyiptomból indult, amikor még kovásztalan kenyeret sütöttek. Úgy nézett ki, mint a mai pita kenyér és alakja a palacsintához hasonlított. A tál falán az előző kenyértésztából lerakódott maradékoknak köszönhetően a rómaiak felfedezték a szárított élesztőt. Ez az élesztő segített nekik még jobban felfuttatni a kenyeret. Az Egyiptomból induló kenyér az évek során az egész világban elterjedt. A 17. században a szárított élesztőt felváltották a sörgyári üledékek. A kenyér minden háztartás része lett, amíg fel nem találták a gabonamalmot.
A ropogós házi kenyér titka

A hagyományos kovászos kenyér csak később került a háztartásokba. Mivel azonban a kovászos sütés elég sok időt vett igénybe, a 19. században megjelent a színen egy gyorsabb megoldás - az élesztő. Azzal, hogy az otthoni kovász helyett élesztőt használtak, forradalom ment végbe a kenyértészta kelesztésében. Élhetünk Budapesten, vagy Magyarország bármely területén, az élesztős kenyeret bárki elkészítheti házilag is. Az élesztő pedig kedvezményes áron fellelhető a Lidl akciós újságok lapozható változatainak hasábjain, köztük a Lidl Budapest akciós újság felületén is, de a Lidl vidéki üzleteinek polcain is megtalálható kedvező áron.

Kovászos házi kenyér

A házi kovászos kenyér sütésekor nem használnak adalékanyagokat vagy tartósítószereket. A kovász lisztből és vízből áll. A kovászban tejsavbaktériumok keletkeznek, amelyek segítenek lebontani a glutént és a gabona más részeit. Ezek a baktériumok hasznosak az emberi szervezet számára, mert könnyebben emészthetők. A kovászos termékek előnyei, hogy könnyebben emészthetők, táplálóbbak, hosszabb az eltarthatóságuk, még tartósítószerek hozzáadása nélkül is, teljesen vegyszermentes, alacsonyabb glikémiás indexű, savtalanítja a szervezetet, a belőle készült termékek a gyermekek számára is alkalmasak, a kovászos termékeket allergiában szenvedők is fogyaszthatják, például hisztamin intoleranciás betegek, a kovász támogatja a szervezet védekezőképességét, segít a gyomorégés problémáinak megoldásában, a kovászos termékek kifejezetten finomabb ízűek, mint az élesztős társaik. Ha van rá elég idő, semmi sem pótolja a házi ropogós kovászos kenyér illatát és ízét. A hozzávalók pedig kedvező áron beszerezhetőek itt.

Élesztős kenyér

A házi élesztős kenyér gyorsabb alternatíva, mint a házi kovásszal sütés. Az élesztőt melaszból állítják elő, amely a cukorgyártás hulladéka. Ez egy komplex készítmény - mesterségesen tenyésztett alkoholos erjesztésű baktériumok és számos adalékanyag vegyülete. Az élesztő fő feladata a tészta kelesztése, ami 5-ször gyorsabb, mint a házi kovászé. Azonban az élesztő terheli az emberi szervezetet, túlzott savasságot és emésztési problémákat okozhat, de B- és C-vitamin forrásként jótékony hatással van a májra, a haj és a köröm erősségére.

Ízletes házi kovászos kenyér lépésről lépésre

Ha úgy döntött, hogy a házi kenyér megfelelő az Ön számára, lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni. Többféle házi kenyér is elkészíthető otthon. Legismertebbek a hagyományos kovászos kenyér, fehérkenyér, tönkölykenyér, teljes kiörlésű kenyér. Mivel a házi kovász számtalan egészségügyi előnnyel jár, a kovászos kenyér nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Elkészítése egyszerű, bárki megbirkózhat vele. A kovász elkészítési folyamata azonban picit hosszadalmas. Ez ugyanis egy élő szervezet, amely fokozatosan növekszik, erősödik és életciklusokban fejlődik. A házi kovász elkészítése körülbelül két hétig tart. Ennek során elsősorban a liszt minőségére, a levegő hőmérsékletére 30 °C-ig és az etetés rendszerességére kell figyelni. Ha már kész a kovászunk, a kenyértészta alap elkészítéséhez adjunk 60 g vizet és 60 g lisztet 60 g házi kovászhoz, keverjük össze, és hagyjuk lefedve 9-12 órán keresztül. Ha kész az alaptészta, adjuk hozzá a többi hozzávalót is: 320 ml langyos víz, 400 g liszt, só. Kézzel vagy konyhai robotgép segítségével gyúrjuk a tésztát, majd hagyjuk letakarva kelni.

Közben, amíg a tészta kel, óránként 1-szer hajtsuk össze azt. Ha nincs időnk, kihagyhatjuk ezt a szakaszt, vagy szükség szerint lerövidíthetjük. Ha az erjedést szeretnénk segíteni, adjunk a tésztához egy kanál mézet, édesgyökér kivonatot, vagy rizsmalátát. Miután megkelt, a tésztát jól lisztezett deszkára borítjuk. Kezdjük el formálni a tésztát kézzel, pontosabban a tenyér szélével, miközben lassan forgatjuk, hogy megfelelően formázódjon. Az így feldolgozott, nem ragadós tésztát helyezzük át egy tálba, ahol megkel. A cipó formáját a kelesztőtál típusának megfelelően alakítsuk ki. A tepsibe helyezés előtt vonjuk be a cipót hajdinaliszttel. Majd a kenyértésztát letakarjuk és kelni hagyjuk. Ujjpróbával ellenőrizhetjük, hogy a kenyér megfelelően kel-e. Ezután tegyünk egy tepsit a sütő közepére és egy régi párolótepsit a sütő aljára. Állítsuk be a sütőt 250 °C-ra az alsó és felső sütés funkcióval. Amint betettük a kenyeret a sütőbe, öntsünk körülbelül 2 dcl vizet a forró alsó tálcára, és gyorsan csukjuk be a sütő ajtaját. Ha eleinte kissé folyós a tészta, ne essünk pánikba. A jól felmelegített sütő és az azt követő párolás segíti a kenyér szép "felfúvódását". Süssük a kenyeret 250 °C-on az első 10-15 percben, majd vegyük ki a párolótálcát. Csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C-ra, és süssük további 30-40 percig. Ha szeretnénk tudni, hogy megsült-e a kenyér, koppintsunk rá. Ha a kenyér üresnek hangzik, akkor kész. Ezután tegyük rácsra a kenyeret és hagyjuk kihűlni.

Kovászos kenyér tárolására a legjobb választás a vászonzacskó. Ha nincs ilyen zacskónk, akkor tiszta törlőruhában tárolhatjuk. Mindkét esetben ajánlatos először sütőpapírba csomagolni a kenyeret. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: dobrotyzkuchyne.sk

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja