A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fehér kenyér

Kovácsné Süli Mónika - 2011-05-19
A házilag sütött kenyérnek nincs párja. A dagasztás élményétől kezdve a sülő kenyér illatán át minden mozzanatát élvezem. Aki egyszer kipróbálja csak erre fog vágyni.
Fehér kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3,2 dl víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 1/4 mokkáskanál aszkorbinsav (gyógyszertárban beszerezhető)
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor

A lisztet mikróban meglangyosítom, közepébe mélyedést csinálok, beleteszem a cukrot, élesztőt és ráöntöm a meglangyosított vizet.

10 perc után hozzáadom a többi hozzávalót és összegyúrom a kenyértésztát. Amikor nagyjából összeállt, kiteszem lisztes felületre és ott 3-5 percig gyúrom. Konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztem.

Miután a tészta megnőtt, újra átgyúrom és a nagy titok ezután jön:

Pulyka sütő jénaiba kell tenni a tésztát és a tál tetejének belsejét vízzel meg kell spriccelni, és 200 fokos sütőben, fedő alatt 20 percig, fedő nélkül még 10 percig kell sütnöm.

Amikor meseszép aranybarna, ropogós a teteje, kivehető a sütőből. Ekkor a kész kenyeret újra vízzel spriccelem meg és a csoda: a KENYÉR ELKEZD BESZÉLNI. Szépen berepedezik a kenyér héja, aminek lelket melengető hangja van. :))

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja