SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Medvehagyma szezon

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-04-19
Rövid, mindössze háromhetes a szezonja a medvehagymának, ennek a sokoldalúan használható gyógynövénynek, használjuk tehát bátran ezekben a napokban, frissítsük fel vele konyhai repertoárunkat!

A medvehagyma sokoldalú gyógyhatásairól ismert, koleszterinszint csökkentő, féreghajtó tulajdonságai  éppolyan jók, mint a gyomorra és a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatása. Mivel szárítva veszít gyógyerejéből, inkább frissen fogyasszuk. Az alábbiakban néhány receptet adunk közre, hogy segítsünk ennek a ma még nem túl ismert növénynek a felhasználásában.

Legfinomabb belőle talán  a krémleves, melyet elkészíteni pofonegyszerű.

Hozzávalók:
30-40 dkg medvehagyma levél
2 csapott evőkanál liszt
0,5 liter tej
1,5 dl tejszín
só, bors
5 dkg vaj

Elkészítés:
A felolvasztott vajon futtassuk meg a megmosott medvehagyma leveleket, míg azok össze nem esnek. Ekkor szórjuk meg a  liszttel, pirítsuk egy-két percig, majd öntsük fel a tejjel. Keverjük simára, melegítsük fel, majd töltsük a levest turmixgép poharába, és pürésítsük. Használhatunk botmixert is, de tapasztalatom szerint a turmixban jobb eredményt érhetünk el. A krémlevest töltsük vissza a lábasba, forraljuk fel, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, végül  öntsük bele a tejszínt is. Pirított zsemlekockával, esetleg apróra vágott, pirított bacon kockákkal tálaljuk.

A medvehagyma zseniális ízesítője például túrókrémeknek is:

Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró
10 dkg natúr krémsajt
1 evőkanál tejföl

egy marék medvehagyma apróra vágva
 
Elkészítés:
A hozzávalókból krémet keverünk. Friss péksüteménnyel, barnakenyérrel és sok primőr zöldséggel kínáljuk, ezzel párhuzamosan próbálunk nem gondolni rá, mennyi műtrágyát veszünk magunkhoz.

Pogácsába keverve is nagyon finom:
Medvehagymás, tökmagos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 dl tej
3 dkg élesztő
2-3 teáskanál só
1 dkg cukor
egy marék tökmag
egy marék medvehagyma apróra vágva
 
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, felfuttatjuk. Közben a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, sót, majd az élesztős tejet, összedolgozzuk. A tejfölt apránként adjuk a tésztához, nehogy túl lágy legyen. Végül a tökmagot gyúrjuk bele a tésztába. 20 percig pihentetjük, majd 3-4 centi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és az apróra vágott medvehagyma felét rászórjuk. Ezután félbehajtjuk, kinyújtjuk. Megint pihenő következik, szintén 20 perc, és a műveletet megismételjük: medvehagyma rászór, félbehajt, kinyújt, pihentet.

A tészta tetejét késsel berácsozzuk, a teljes tojásmennyiségből elcsent, tejjel higított sárgájával megkenjük, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és  a tepsiben még hagyjuk egy keveset pihenni, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt világosra sütjük.

Ugyanúgy készíthetünk belőle pestot is, mint a bazsalikomból.

Hozzávalók:
50 dkg medvehagyma levél
3 dkg fenyőmag (hiányában mandula vagy dió)
jó minőségű olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük turmixgép poharába, készítsünk belőle sima krémet, ezt öntsük frissen kifőtt spagettire vagy más tésztára. Tetejére reszelt parmezánt szórunk.
Azoknak, akik megkedvelték ezt a kellemesen fokhagyma ízű növényt, jól jön a recept, hogyan is tartósíthatják új kedvencüket.
A leveleket megmosva, alaposan leszárítva eltehetjük zacskóban a fagyasztóba. Felengedéskor némi levet ereszt és be is sötétedik, ez azonban nem von le semmit az értékéből.
A megmosott, megszárított leveleket ollóval, vagy késes betétű robotgéppel vágjuk apróra, nagy tálban keverjük el jó minőségű olívaolajjal, majd szorosan tömjük kimosott, kifertőtlenített üvegekbe. A levelek tetejére öntsünk vékony olajréteget, hogy elzárjuk a levegőtől. A lezárt üvegeket sötét helyen (ha van helyünk, esetleg a hűtőben) tároljuk.

 

További receptek: fakanal.freeblog.hu

LEGOLVASOTTABB

Súlyos mérgezést okozhat - egyre több kamasz használ ilyet

Bár tüdőrákot nem, de gyors nikotinmérgezést okozhat a snüssz. Egyre többen használják, miközben a rövid- és hosszú távú veszélyek sokak előtt ismeretlenek.

5 mondat, amit minden fiúnak hallania kell a szüleitől: így lesz belőle empatikus és magabiztos férfi

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke bátor, önazonos és kiegyensúlyozott felnőtté váljon — ám a fiúgyermekek nevelésében is sok beidegződés él, amelyek az érzések elfojtását, a teljesítménykényszert vagy a hibák kerülését erősítik. Pedig a fiúk is vágyják, hogy megértsék, szerethetőek önmagukért, nem csak az eredményeikért vagy erősségükért. Ezek a szülői mondatok idővel belső hanggá válnak, és meghatározhatják, hogyan látják önmagukat egész életük során.

Autizmus-szerű tünetek az óvodásoknál: A korlátlan kütyüzés veszélyei

"A mai óvodáskorúak nem tudnak olyan nyelvi szinten teljesíteni, mint az 5 évvel ezelőtti óvodások" - figyelmeztet egy friss magyar kutatás. A szakemberek szerint már bölcsődés korban kütyüznek a gyerekek, és ezt súlyos fejlődési problémák követik. De visszafordítható-e a folyamat? Mikortól kell aggódni?

Régi tévhit dőlhet meg a mogyorófélékről

A magvak fogyasztása, tünetmentes időszakban, nem növeli az egyik gyakori vastagbélgyulladás, az ún. divertikulitisz kockázatát, sőt akár enyhén csökkentheti is - derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. A kutatók kb. 800 ezer ember adatait elemezték, hogy kiderítsék: indokolt-e a régen sokszor hangoztatott tanács, miszerint a betegségben szenvedőknek kerülniük kell a mogyoróféléket - vagy ez csupán városi legenda.

Eltűnt egy tizenöt éves holland lány Pápáról

Egy 15 éves holland származású lány, Seline Engelina Marie Louis Kerseboom tűnt el Pápán november 10-én, akinek felkutatásához a rendőrség a lakosság segítségét kéri. A tinédzser az otthonából távozott ismeretlen helyre, telefonon azóta sem elérhető, eltűnése óta semmilyen hír nincs róla.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja