SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A sült krumpli hús, a bacon növény és a csirkét nem lehet megenni - ezt gondolja az amerikai gyerekek 40%-a

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-30
Egy új tanulmány szerint az Egyesült Államokból származó 4-7 éves gyerekek negyven százaléka gondolja azt, hogy a hotdog, a virsli és a szalonna növényekből származik. A sült krumpli pedig állati eredetű. De sokan azt sem tudták, melyik növény ehető és melyik nem. Egy magyar óvónőt kérdeztünk arról, hogy itthon mi a helyzet ezzel kapcsolatban.

A sült krumpli hús, a bacon növény és a csirkét nem lehet megenni - ezt gondolja az amerikai gyerekek 40%-a

A hot dog és a bacon növény, a sült krumpli meg állatoktól származik

Egy pszichológuscsoport arra kérte a gyerekeket, hogy kategorizálják az ételeket aszerint, hogy melyek a növények és melyek az állatok vagy állati eredetűek. Az ételek között szerepelt például a sajt, a sült krumpli, a szalonna, a mandula, a garnélarák, a tojás és a pattogatott kukorica - írja a Journal of Environmental Psychology című folyóirat. 

Az eredmény megdöbbentő: a vizsgálatban részt vevő 176 gyerek 47 százaléka szerint származik a sült krumpli állatoktól. 

A sajtot 44 százalékuk gondolta növényi alapúnak, de a szalonnát is több mint negyven százalék gondolta annak, valamint a virslit is. Sőt, még a csirkét is növényi eredetűnek tippelték. 

"A pattogatott kukoricát és a mandulát a gyerekek 30 százaléka rosszul ítélte meg, állati alapúnak" - írják a jelentésben. 


Azt sem tudták, hogy mi ehető és mi nem

A tanulmányból az is kiderül, hogy a gyerekek azt sem tudták, melyik állat és növény ehető és melyik nem. 

Többségük például azt válaszolta, hogy a tehén, a sertés és a csirke ehetetlen. Míg mások a homokot és a macskát is ehetőnek vélték. 

"A jelenlegi tanulmány azt sugallja, hogy a gyerekek tudtukon kívül esznek húst" - fogalmaztak. 

A pszichológuscsoport szerint a gyerekek gyenge tudása annnak köszönhető, hogy a szülők nem akarják ijesztő dolgokkal traktálni a gyerekeket, például azzal, hogy a szalonna valójában mi és honnan ered, hogy az valaha egy lélegző disznó volt. 


A magyar gyerekek tájékozottabbak

Egy általunk megkérdezett óvónő szerint a magyar gyerekek sokkal tájékozottabbak ezen a téren, mint az amerikaiak. Egyrészt a vidéken élő gyerekek nagyrésze látja is azokat az állatokat, amelyek végül az asztalra kerülnek, sokszor pedig magát a főzési folyamatot is. 

Másrészt a mi kultúránk része, hogy beszélünk az ételekről, és nemcsak a hús jelzőt használjuk, hanem nevén is nevezzük az adott húsfajtát. 

Ráadásul az óvodában is figyelnek erre: mire a gyerek iskolába megy, addigra meg tudja különböztetni az egyes gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat. 

Indexkép: Th G képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja