SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem akar egyedül öltözni? Így hozhatod meg a kedvét ahhoz, hogy önállóan csinálja

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-17
"Kisfiam! Hányszor mondjam még el, hogy vedd fel a pólódat? Addig nem indulunk, amíg fel nem öltöztél egyedül! Most meg hova szaladsz? Fejezd be az autózást, de rögtön, és gyere, mert elkésünk az oviból!" És így megy ez minden reggel... Mutatjuk, mit tehetsz azért, hogy ne kelljen állandóan veszekedni vele!
Nem akar egyedül öltözni? Így hozhatod meg a kedvét ahhoz, hogy önállóan csinálja

Minden áldott nap ugyanaz a műsor megy az öltözködéssel...

"Miért van az, hogy más gyerekek olyan szépen felveszik a cipőjüket? Te meg egyszerűen csak hanyatt dőlsz és azt mondod, hogy nem veszed fel. Hogy én adjam rád. Pedig már olyan nagy fiú vagy! Egyedül is fel tudod venni! Ráadásul az oviban sem fog segíteni senki! Mindjárt óvodás leszel, ott már nem csinálhatod ezt!

Legalább a pólót vedd fel és a nadrágot, a zoknit majd rádadom én....

És így megy ez minden reggel. Kerek egy óra, mire el tudunk indulni valahová. 

És a játszótéren mit látok? A gyerekek nemhogy egyedül öltözködnek, de még a homokot is kiszórják egyedül a cipőjükből, mielőtt elindulnak hazafelé. 

Persze kiskorában nem zavarta, ahogy átbújtatom a fején a ruhákat. Olyan büszke is voltam rá! Mindig láttam, hogy a mellettünk levő babák hogy ordítanak, amikor átöltöztetik őket, és azt gondoltam magamban, milyen ügyes az én kisfiam, hogy csendben tűr mindent. 

Most meg? Mintha megfordult volna az egész! Mégis mitévő legyek?" - tette fel a kérdést egy édesanya az egyik anyukás csoportban a közösségi médiában. 

A helyzete nem egyedi. Sok szülő küzd azzal, hogy a gyereke nem tud vagy nem akar egyedül öltözködni. Szerencsére néhány praktikával segíthetünk a problémán. 
 

A védőnő szerint öltözködéssel kapcsolatban az alábbi dolgok várhatók el az egyes életkorokban:
 

  • 1-1,5 éves korban: néhány ruhadarabot egyedül is le tud már venni, például a sapkáját, zokniját, kesztyűjét.
  • 1,5-2 éves korban: általában már teljesen egyedül le tud vetkőzni
  • 2,5 éves korban: önállóan fel tudja venni a nadrágját
  • 3 éves korban: már a pólóját, pulcsiját és a zokniját is egyedül veszi fel
  • 3-4 éves korban: egy kis segítséget igényel még, de szinte önállóan vetkőzik le és öltözik fel
  • 4-6 éves korban: teljesen önállóan öltözködik, a cipőjét is be tudja kötni és megbirkózik a csatokkal, gombokkal, cipzárakkal

A szakember hozzáteszi, hogy nem kell megijedni attól, ha a gyerek nem ilyen ütemben sajátítja el ezeket a képességeket. Hiszen emlékezzünk vissza: a kúszás és a mászás sem mindenkinél ugyanakkor következett be, mégis mindenki megtanulta. A lényeg az, hogy segítsük őt és bátorítsuk, amikor próbálkozik. 
 

Sok oka lehet annak, hogy nem akar öltözködni - így segíts neki!
 

1. Nem érdekli az öltözködés - hagyj neki időt!

Lehet, hogy a gyerekedet most sokkal fontosabb dolgok kötik le, mint az öltözködés. Örülj annak, ha el tud mélyülni valamiben, ha érdeklődő más dolgok iránt, és ne görcsölj az öltözködésen! Idővel ehhez is kedvet fog majd kapni. 


2. Mindenki más ütemben fejlődik

Lehet, hogy valaki már 3-4 évesen ügyenesen bánik a kapcsokkal, gombokkal, fűzőkkel és cipzárakkal, míg más csak 6 évesen tanulja meg kezelni ezeket. Nem baj! Minden gyerek más ütemben fejlődik. Ha van kedve hozzá, akkor nyugodtan játsszatok olyan játékokat, amikkel a finommotorikát fejleszthetitek! Például fűzzetek gyöngyöt, szerelgessetek, gyűtsetek bogyókat, stb. 


3. Ha nincs nagytesó, akit utánozhatna, akkor öltözzünk együtt!

Azok a gyerekek, akiknek van nagytestvérük, általában mindent hamarabb sajátítanak el, hiszen van kiről lesni. Ha nincs tesó, akkor próbálkozhatunk azzal, hogy mi magunk is együtt öltözünk a gyerekünkkel. 

Sok gyereknek ez segít. Ha például látja, hogy mi hogy fogjuk meg a zoknit, hogyan nyitjuk szét és húzzuk fel, akkor lehet, hogy könnyebben tudja utánozni, mintha csak a saját lábán mutatnánk meg neki.

Érdemes megismertetni a ruhadarabokkal, mutassuk meg például, hogy a nadrág belsejében hol van a címke, így tudni fogja, hogyan tegye maga elé a nadrágot, hogy ne fordítva vegye fel.
 


Ahhoz, hogy kedvet kapjon az önálló öltözéshez, bevonhatjuk őt a mosásba, teregetésbe. Ha kiterítünk például a földre két pulcsit és megmutatjuk, hogyan kell összehajtani, először az egyik, aztán a másik ujját hajtjuk be, stb., akkor ezt ő is szívesen csinálja velünk. Amikor pedig beteszi a szekrényébe a ruhát, amit maga hajtott össze, akkor máris megvan az első sikerélménye. Így, lépésben haladjunk mindig a következő feladattal.
 

4. Hagyd, hogy egyedül csinálja!

A Montessori nevelés egyik alapelve azt, hogy "engedd, hogy magam csináljam". Ha túl sokszor avatkozol közbe, ha mindig megcsinálod helyette a dolgokat, ha folyton ráadod a ruhákat és a cipőt, akkor azt fogja gondolni a gyerek, hogy erre nem is képes, és nem is kell törnie magát, hiszen anyu úgyis megoldja. Érdemes egy kicsit hátrébb lépni és hagyni, hogy egyedül próbálkozzon, a próbálkozásait pedig dicsérjük meg, bíztassuk!


5. Senkinek sem sikerül elsőre!

Szalai Katalin klinikai szakpszichológus azt tanácsolja, hogy ha a gyerek nehezen éli meg a kudarcot, akkor magyarázzuk el neki, hogy senkinek sem sikerül elsőre, anyu sem tudta azonnal felvenni, amikor ilyen kicsi volt. A szakértő szerint azt is érdemes elmondani ilyen esetben gyermekünknek, hogy a siker érdekében ezt még sokat kell gyakorolni, de már most nagyon ügyesen csinálja, és hamarosan biztosan menni fog önállóan is.
 

6. Olyan ruhái legyenek, amiket könnyebb felvenni!

Egyszerűsítsd le számára az öltözködést, például így: 

  • Olyan sorrendben készítsd ki a ruháit, amilyen sorrendben felveszi majd!
  • Olyan ruhadarabokkal kezdjétek a tanulást, amelyek nem szűkek és nincs rajtuk cipzár vagy csatt!
  • Ha van gomb a ruhán, akkor lehetőleg nagy gomb legyen rajta. Tanítsuk meg neki azt is, hogy mindig alulról gombolja be a ruháját!
  • A nadrág sima gumis derekú legyen, gomb és cipzár nélkül.
  • A cipő tépőzáras, ne fűzős legyen!
  • Zokniból olyat érdemes választani, amelyik kicsit tágabb, vagy könnyebben nyúlik, hogy egyszerűbb legyen felhúzni.


7. Hallgassatok öltözködéssel kapcsolatos dalokat, hogy kedvet kapjon!

Halász Judit: Marci öltözik

Molnár Orsi: Öltözz fel!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja