SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 dolog, amit visszahozhatnánk szüleink gyereknevelési módszereiből

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-20
Az, hogy régen minden könnyebb volt, sokkal szebb és jobb, az nem igaz. Mégis vannak olyan gyereknevelési elvek, amelyeket érdemes lenne visszahozni a szüleink idejéből...
5 dolog, amit visszahozhatnánk szüleink gyereknevelési módszereiből

today.com 10 olyan nevelési elvet gyűjtött össze, amelyeket érdemes lett volna megtartani a szüleinktől. 

Ezek közül most kiemeljük a - szerintünk - legfontosabbakat. 

5 dolog, amit visszahozhatnánk szüleink nevelési módszereiből

1. Az első helyen a szülői kötelék állt

Ma már furcsán néznek arra, aki szerint a házasság áll mindenek felett. Pedig régen ez volt mindennek az alapja. A védőnők a szülésfelkészítőkőn a mai napig hagsúlyozzák, hogy a hármas egységből (anya-apa-gyerek) az anya és apa kapcsolata kell, hogy az első helyen álljon, mégis ma sokan a gyereket helyezik központi helyre még annak árán is, hogy esetleg megromlik a kapcsolatuk és válás lesz a vége. Pedig ha mindig csak a gyerekünknek kedvezünk, akkor könnyen felborulhat az egyensúly.

"Amikor a gyerekeim félbeszakítanak, miközben a férjemmel beszélek, mondom nekik, hogy várniuk kell (hacsak nem vészhelyzetről van szó). A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy nem minden körülöttük forog."
 

2. Fontos volt a szabad levegőn való mozgás

Vekerdy Tamás gyerekpszichológus is gyakran hagoztatta, hogy mennyire fontos a gyerekek fejlődéséhez a szabad levegőn való játék, mozgás. A sarazás, vagy a billenő pallókon való mászkálás, önfeledt rohangálás. 

Ha visszagondolunk a gyerekkorunkra, mi mennyi időt töltöttünk a szabadban, milyen sokat fociztunk, bringáztunk, vagy csak lógtunk a haverokkal sötétedséig, rájövünk, hogy ez mennyire jó volt. 

De mi a helyzet a mai gyerekekkel? Túl sokat ülnek a képernyő előtt és túl keveset mozognak. Ráadásul a szülők a széltől is óvják őket, nem engedik önfeledten sarazni például, mert féltik a ruháját. Pedig mi a fontosabb: a boldog játék vagy a szép tiszta ruha?
 

3. Nem akartak zseniket nevelni

Teljesen más értékeket tartottak fontosnak a hetvenes vagy a nyolcvanas években. Például nem azzal büszkélkedtek a szülők, hogy már az óvodáskorú gyerek tud olvasni és számolni. Ellenben megtanították a gyerekeket arra, hogy legyenek nyitottak és önállóak. Sajnos a mai teljesítményorientált látásmód szorongásokat idézhet elő a gyerekekben.
 

4. A gyerekeket házimunkára is befogták

A mai gyerekek elé minden készen van tolva. Van olyan iskolás gyerek, aki még a pólóját sem tudja egyedül felvenni, ahogy összehajtogatni sem. Amikor táborba megy, akkor szembesül először azzal, hogy fogalma sincs, hogyan is kellene ágyneműt húzni. 

Amikor mi voltunk gyerekek, akkor addig nem mehettünk el otthonról, amíg ki nem takarítottuk a szobánkat. De rendszeresen mosogattunk, porszívóztunk és felmostunk is. Ráadásul nem is éltük meg ezt valami borzalomként, valahogy természetes volt akkoriban. 

Pedig a mai gyerekek is sokkal többre lennének képesek, minthogy levigyék a szemetet!
 

5. Nem rohantunk egyik programról a másikra

Lehet, hogy nem vittek minket a szüleink egyik különóráról a másikra, és a nyarakat sem Disneylandben töltöttük, ráadásul mobiltelefonunk és tabletünk sem volt, mégis boldogok voltunk. 

Egyszerűbbek voltak a napjaink, de használtuk a fantáziánkat, képzeletbeli játékokat játszottunk és a napjaink nyugodtan teltek. 

Érdemes figyelnünk arra ma is, hogy nem kell mindenben a legjobbnak lenniük és nem kell másokhoz hasonlítanunk őket, csakis saját magukhoz. Valamennyi program belefér, de sokkal fontosabb a közös hancúrozás és a szabad levegőn való mozgás. Ahogy az is, hogy szeretetre neveljük őket. Nem baj, ha néha bántódásuk esik, összetörik a szívüket, vagy megsérülnek. Ebből is csak tanulnak, még kitartóbbak és együttérzőbbek lesznek. 
 
Indexkép: Jean-François Gagnon képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja