SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ilyen a profi szülő - létezik egyáltalán?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-07-15
Nem hagyja, hogy a gyereke órákig sírjon csak azért, hogy erősödjön a tüdeje. Hosszasan tájékozódik mindenről az interneten, könyveket olvas, egyeztet a gyerekorvossal és a védőnővel. Pontosan tudja, mire képes a gyereke és megfelelő módon fejleszti. Minden nap főz, sosem fáradt, jól szervezett a napirend, és mindig jut idő a levegőzésre is. Csakhogy a profi szülő is ember, akinek időnként szüksége van a lazításra. És bármennyire is profik vagyunk, a gyerekünktől ne várjuk el, hogy tökéletes legyen!
Ilyen a profi szülő - létezik egyáltalán?

A profi szülő nevelési alapelvei

A profi szülőre csak rá kell nézni. Nem kérdés, mindig tudja, mi a teendő. Ha pedig kivételesen éppen nem, akkor azt biztosan tudja, hogy kitől lehet tanácsot, segítséget kérni.

A társadalom elvárná, hogy mindent az alábbiak szerint tegyünk - ám azt elfelejtik, hogy a szülők is csak emberek... így "sajnos" ők sem tökéletesek. De ettől még lehetünk nagyszerű szülők.
 

A profi szülő semmit sem bíz a véletlenre

Folyamatosan figyeli a gyerekét, minden rezdülését nyomonköveti és tanulmányozza, hogy mi a jó a gyerekének. Már a várandósság alatt is rengeteg gyerekneveléssel kapcsolatos könyvet elolvas, de az interneten is tájékozódik. Eljár szülés- és szoptatásra felkészítő tanfolyamokra, beszélget a családjával, barátaival. Mindemellett persze a saját megérzéseire is hallgat. 

A sok információból le tudja szűrni azt, hogy mi a jó neki és a babájának. Pontosan tudja, hogy melyik életkorban mire képes a gyerek, és azt is, hogyan segítheti elő a fejlődését. Ezért pedig mindent meg is tesz: például sokat teszi hasra, hogy megerősödjenek a nyaki izmai, jobban tudja tartani magát, ezáltal jobban fejlődjön. A kúszás és a mászás elősegítésére is különféle gyakorlatokat végez a gyerekével. 

Emellett figyeli a lelki-szellemi fejlődését is, nagy figyelmet szentel a személyiség kibontakoztatására, az empátia elsajátítására. 

Gyorsan reagál a kicsi jelzéseire, bátorítja őt, kielégíti a szükségleteit és a helyes irányba tereli. Később pedig nem hagyja letérni őt erről. 
 

A profi szülő profin eteti a babát

Hat hónapig kizárólag anyatejjel táplálja a babáját. Féléves kortól pedig szépen fokozatosan vezeti be a teljes értékű étrendet. Mindezt úgy, hogy figyelembe veszi az allergiahajlamot, sőt, a család ízlésvilágát is. Az étrendet pedig szoptatási tanácsadók és táplálkozási szakemberek javaslatai szerint állítja össze. 

Hároméves korig nem ad cukrot, és semmilyen édességet. Helyette viszont sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz az étrend. A napi 5 étkezést szinte óramű pontossággal tartja, ettől eltérni nem nagyon szokott. 


Tévénézés helyett játszik a gyerekével

A profi szülő nem ülteti képernyő elé a gyerekét. Egyáltalán. Helyette mesét olvas, fejből mond mesét, báboznak, és sokat van kint a gyerekével a szabadban. Tudja, hogy a levegőztetés, a szabad levegőn való mozgás mennyire fontos, és figyel rá, hogy a gyereke eleget sarazzon, eleget szaladgáljon a friss levegőn.

Az első játékok között biztosan megtalálható a matatófal, az építőkocka, és azok a játékok, amikkel szerepjátékot lehet játszani, például kicsi takarítószett vagy játékonyha. Természetesen minden játék fából, és nem műanyagból.


Így hat a profi szülőség a gyerekre

Profi anya gyerekének lenni sokak szerint elég jó dolog. Hiszen biztos, hogy a babát nem hagyják órákig sírni, és később a dackorszakban is segítenek neki, hogy megelőzzék a hisztirohamokat. Rendszerben és nem káoszban nő fel a gyerek, mindenből a legjobbat kapja: szerető közegben nő fel, ahol jut idő a közös játékra, hancúrozásra, babusgatásra. Emellett pedig sokat tanul, szülei minden kérdésére válaszolnak, játékai is hasznosak. A szülők nem tesznek nagy terhet a gyerek vállára, de emellett az önállóságra nevelik. Nem bántják és sosem alázzák meg. 


Ha te is profi szülő vagy

Ha te is profi szülő vagy, akkor ezek a dolgok rád is igazak. Egyet azonban ne felejts el: egy kis pihenésre, feltöltődésre még neked is szükséged van! Lehet, hogy azt érzed, hogy ezt nem engedheted meg magadnak, de hidd el: a gyereknek is sokkal jobb, ha kipihent vagy! Ha pedig hibázol, akkor ne keseredj el! Még a profi szülő is hibázik, hiszen emberek vagyunk.

Szerinted létezik egyáltalán profi szülő, aki mindent tökéletesen csinál? Mi még nem találkoztunk vele...

Indexkép: 2081671 képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja