SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt a 7 dolgot teszik a "jó" gyereket nevelő szülők

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-07-11
Hogy egy gyerek jó, jól viselkedik, az egyáltalán nem olyan magától értetődő és természetes - ebben bizony nagy szerepük van a szülőknek is. Azok, akik "jó gyereket" nevelnek, az alábbi 7 technikát alkalmazzák általában - vélik a kutatók.
Ezt a 7 dolgot teszik a "jó" gyereket nevelő szülők

A jó gyereket nevelő szülők 7 titka

A következő dolgok sokak számára természetesek, míg mások nem fordítanak rájuk elég energiát - pedig nagyon fontosak a gyereknevelésben. 


1. Tisztelik a gyerekeiket

Hogy ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy meghallgatják a mondanivalójukat, és figyelembe veszik az érzéseiket is. Ez persze nem jelenti azt, hogy túlzásba esünk, hogy a gyerek kihasználhasson minket. De a tiszteletadással azt is megtanítjuk a gyerekünknek, hogy ő is tiszteljen másokat. 


2. Minőségi idő a gyerekkel

Ez mostanában gyakran felmerülő téma. Sajnos nem mindegy, hogy milyen minőségben vagyunk együtt a gyerekünkkkel. Ha sok a munka, későn érünk haza, stresszesek vagyunk és még rengeteg házimunkánk is van, nehéz időt szakítani arra, hogy a gyerekünkkel érdemben foglalkozzunk. Nem úgy, hogy odajön százszor, hogy megmutassa a rajzát, mi pedig elhajtjuk azzal, hogy most nem érünk rá. És úgy sem jó, ha inkább rengeteg játékot veszünk neki, csak hogy lefoglalja magát. 

Ha úgy ülünk le a földre legózni vele, hogy közben a telefonunkat nyomkodjuk, az sem minőségi idő.

Még ha kevés időnk is marad egymásra, fontos, hogy az minőségi idő legyen. Este például feküdjünk be egymás mellé az ágyba, és beszélgessünk arról, hogy kinek milyen napja volt, mikor volt boldog vagy szomorú. Hancúrozzunk, olvassunk esti mesét, adjunk jó éjt puszit. A kevesebb minőségi idő is többet ér, mint a sok, nem minőségi. 


3. Időt szánnak arra, hogy megtanítsák a gyerekeiket bizonyos dolgokra

Felelősségvállalás, saját problémák megoldása, mindennapi feladatok elvégzése. Csak néhány olyan dolog, amire nem másnak, csakis nekünk kell megtanítanunk a gyerekünket. Ahogy arra is, hogy mennyire fontos, hogy legyünk hálásak az életben azért, amink van. 


4. Igazán gondoskodnak a gyerekeikről

Mit is jelent az igazi gondoskodás? Nemcsak azt, hogy megöleled, ha elesett és beütötte magát. Megértőnek kell lennünk, törődnünk kell a gyerekünkkel és éreztetni vele, hogy mindig számíthat ránk, és nyugodtan fordulhat hozzánk a problémájával. A gondoskodás nem egyenlő a játékokkal való elhalmozással!


5. Hagyják, hogy a gyerekek maguk döntsenek az életkoruknak megfelelően, és felelősséget vállaljanak a tetteikért

Ha túlságosan óvjuk a gyerekünket, ha sosem hagyjuk dönteni, ha nem hibázhat, akkor nem tanulja meg, hogyan hozzon meg döntéseket és hogyan vállaljon felelősséget a tetteiért. 18 évesen ott fog állni, és nem tudja majd, mit tegyen, mert mindig más döntött helyette. A jó szülők hagyják, hogy gyerekeik bizonyos dolgokban dönthessenek. Ez ugyanis felkészíti őket a nagybetűs életre. 


6. Megismertetik a gyerekeiket különböző kultúrákkal

Így elfogadóbbak lesznek azokkal az emberekkel kapcsolatban, akik mások, mint mi. Minél nyitottabbak és elfogadóbbak a gyerekeink, annál szebb lesz az egész világ. 


7. Éreztetik a gyerekükkel, hogy nincs egyedül, hogy törődnek vele

Meg kell mutatni a gyereknek, hogy nincs egyedül a problémájával, bármikor fordulhat hozzánk segítségért. Van, aki inkább hagyja, hogy bezárkózzon a szobájába a gyereke, és meg se kérdezi tőle, hogy mit érez. A jó gyereket nevelő szülő nem ezt teszi. Kimutatja a törődését, érezteti a gyerekkel, hogy nincs egyedül. 

Lehet, hogy a gyerekünk nem lesz annyira "tökéletes", mint amire számítottunk. De ha ezeket a pontokat betartjuk, akkor már a helyes úton vagyunk, és jó irányba tartunk.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja