SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért nem baj, ha a gyerek azt mondja: utállak! - így kezeld!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-02-21
Borzasztó érzés, amikor a gyerek a képedbe vágja, hogy nem szeret. Ez azonban egy természetes része az érzelmi fejlődésének. Valójában egész mást jelent, például mérges vagyok, nem figyelsz rám, nem értesz meg, stb. Minden életkorban másképp kell kezelni: mutatjuk, hogyan reagálj rá!
Ezért nem baj, ha a gyerek azt mondja: utállak! - így kezeld!

A csalódottságát akarja kifejezni ezzel: Utállak!

- Utállak, anya! - mondta a múltkor a barátnőm kislánya, amikor náluk voltunk vendégségben. Aztán berohant a szobájába és jó hangosan becsapta az ajtót. Síri csend támadt utána a nappaliban. Mindenki tudja, mennyire fáj egy anyának, amikor a saját gyereke ilyet mond.

Noel McDermott pszichoterapeuta szerint azonban mégsem kell megijedni ettől, ez ugyanis teljesen normális a jellemfejlődésben. Igazából csak arról van szó, hogy a gyerek még nem tudja magát másképp kifejezni, nem tudja kezelni az érzelmeit.

A szónak a jelentését sem érti még teljesen kisebb korban, legalábbis nem tudja, hogy mekkora súlya van ennek.

A pszichoterapeuta szerint a gyerek ilyenkor a csalódottságát akarja kifejezni, mert:

  • a szülő nem engedett meg neki valamit
  • fáradt, éhes, szomjas
  • mérges a szülőre valami miatt
     


Valójában ezt jelentheti:
 

  • Nem figyelsz rám.
  • Nem hallgatsz meg.
  • Nem érzem jól magam ebben a szituációban.
  • Mérges vagyok rád.
  • Utálom, hogy most ezt érzem.
  • Sajnálom, hogy nem engeded meg, amire annyira vágyom.
  • Nem tudom másképp kifejezni az érzéseimet.


Fontos, hogy a szülő hogyan reagál

A szülő kommunikációja, reakciója sokat segíthet abban, hogy a gyerek megtanulja kezelni az érzéseit és megoldani a problémákat.

Totyogók

A totyogó valószínűleg azért használja ezt a szót, mert a környezetében hallotta, de még nincs tisztában teljesen a jelentésével, azt azonban már érzi, mikor kell ezt bevetni. A szakértő szerint ilyenkor a legjobb az, ha úgy teszünk, mintha nem is hallottuk volna. Ha ugyanis belemegyünk a vitába és felhívjuk a figyelmét arra, hogy ez mennyire idegesít minket, akkor máskor is alkalmazni fogja.

Kisgyerekek

A kisgyerek már jobban érti ennek a szónak a jelentését, és amikor kimondja, akkor kifejezetten bántani akarja vele a szülőt. Fontos, hogy ne boruljunk ki, kedvesen forduljunk a gyerekhez és válaszoljuk például azt, hogy : - Én viszont szeretlek téged. Teljesen ellentétes reakciót kap majd, mint amire számított, és megszűnhet a vita.

Kiskamaszok

A kamasz már teljesen tisztában van azzal, mit jelent az utállak szó. Amikor kimondja, általában folytatja is a mondanivalóját, és csak ezután jön a lényeg. Utállak, mert… nem engedtél el a buliba, nem maradhatok fent éjfélig, nem nézhetem végig a filmet, stb. Az utállak szóval fejezi ki a haragját és ilyenkor az a legbölcsebb, ha megvárjuk, amíg kidühöngi magát, majd amikor lehiggadt, akkor beszéljük át vele a dolgot.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja