SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 újévi fogadalom a gyereknevelésben - egy anyuka tollából

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-12-31
Olyan tizenkét éves lehettem, amikor először kitaláltam, hogy nekem is lesz újévi fogadalmam. Emlékszem, azt fogadtam meg, hogy jövőre nagyobb rendet tartok majd a szobámban, mert bizony sokszor elkéstem amiatt, hogy a nagy kupiban nem találtam meg egy fontos dolgot, ami nélkül nem indulhattam el. Most 37 évesen, kétgyerekes anyaként ott tartok, hogy kisebb bajom is nagyobb annál, hogy mekkora rendetlenség van otthon...
7 újévi fogadalom a gyereknevelésben - egy anyuka tollából

Krisztina fogadalmai.

7 újévi anyai fogadalom, amit nagyon komolyan gondolok, és be is szeretnék tartani

1. Még több játékidő a gyerekekkel

Látom, hogy rohan az idő. Még csak most születtek a gyerekeim, és már olyan nagyok, hogy lassan lépést sem tudok tartani velük. Egyre többet zárkóznak be a szobájukba, és félek, hogy nem lesz már sok időnk együtt játszani. Ezért megfogadom, hogy minden más csak másodlagos lesz: a mosás, teregetés, mosogatás, rendrakás, stb. ráér akkor is, amikor már alszanak, de nem szeretnék több alkalmat elszalasztani, amikor közösen játszhatunk. És ha a kisfiam focizni szeretne, hát focizom vele, de még videójátékozni is fogok, pedig azt se tudom, hogy azt eszik vagy isszák.

2. Minden kérésnek eleget teszek

Ez a második, amiből nem szeretnék engedni. Ha a gyerekek épp mutatni szeretnének valamit, például hogy mit rajzoltak, vagy hogy hol tartanak egy játékban, nem fogom őket lerázni, mondván, hogy most nem érek rá. Túl sokszor nem érek rá és folyton nekik kell alkalmazkodniuk hozzánk, felnőttekhez. Most megpróbálom ezt megfordítani.

3. Többet fogok mozogni

Tudom, hogy kifogásnak tűnik, de két gyerek mellett mindig is nagyon nehéz volt megoldani, hogy tudjak valamit sportolni. Azt is tudom, hogy szinte mindenkinek az az újévi fogadalma, hogy többet fog mozogni. Ezúttal azonban komolyan gondolom, és ha esik, ha fúj, mindent meg fogok tenni ezért. Még az is lehet, hogy esténként bevonom a gyerekeket egy kis családi tornázásra.

4. Tartok tv és telefon nélküli órákat

Szeretném megfogadni, hogy az újévben nem pattanok fel minden egyes alkalommal azonnal, ha pittyen egyet a telefonom. Semmi sem lehet olyan fontos, mint a családommal töltött idő! Nehéz lesz, de szeretnék telefon és tv nélküli órákat, esetleg napokat tartani, ez a gyerekek előtt is jó példa lehetne.

5. Kevesebbet fogok kiabálni és türelmesebb leszek

Ebben van hova fejlődnöm. Bevallom, néha teljesen elvesztem a kontrollt és úgy érzem, hogy kicsúszik a lábam alól a talaj. Jövőre megpróbálok sokkal türelmesebb lenni a gyerekekkel, és ha kell, akkor nemcsak tízig, hanem ezerig is számolok, mielőtt megszólalok.

6. Legyen több időnk kettesben is

Bevallom, gyakran előfordult, hogy amikor a párom hazaesett este a munkából, én az egész napi feszültségemet rázúdítottam, és egyáltalán nem volt már kedvem romantikázni. Ezen nagyon szeretnék változtatni, tudom, milyen sokat jelentene nekünk a minőségi idő kettesben. Megpróbálok jobban ráfigyelni, kevesebbet panaszkodni, és igyekszem majd elintézni, hogy legyen egy pár hosszú hétvégénk együtt, a gyerekek nélkül.

7. Több pizsama-napot!

Azt vettem észre magamon, hogy néha túl szigorú vagyok a gyerekekkel. Túl sok mindenért rájuk szólok, akkor is fegyelmezek, amikor nem kéne. Néha el kéne engednem a gyeplőt, egy kicsit hátradőlni, és együtt szórakozni. Elhatároztam, hogy minden hónapban egyszer tartunk egy pizsama-napot, amikor egész nap azt csinálunk, amihez csak kedvünk van, és igen, ha úgy alakul, akkor még át sem öltözünk.

Indexkép: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja