A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pozitív fegyelmezés titkai - kiabálás és büntetés helyett szeretettel nevelni

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-12-20
Egyszerre kedves és határozott. Jó jellemet alakít ki a gyerekben. Kedvességre és bizalomra épít. Kiabálás és büntetés helyett a kapcsolatot helyezi előtérbe, a szülő szeretettel nevel. Ez a technika könnyen és gyorsan elsajátítható, hatása pedig hosszú távú.
Pozitív fegyelmezés titkai - kiabálás és büntetés helyett szeretettel nevelni

Mi is az a pozitív fegyelmezés?

Sok gyerek azért viselkedik jól, mert fél attól, hogy milyen büntetése vagy negatív következménye lesz annak, ha nem úgy tesz, ahogy elvárják tőle. Pedig az lenne a jó, ha nem a büntetéstől való félelem vezérelné, sőt, még a beígért jutalom sem. Vagyis ne azért ne verekedjen, mert tudja, hogy otthon majd édességet kap, ha kibírja, vagy szobafogságot, ha nem. Hanem azért, mert tudja, érti, hogy a másikat bántani rossz - mondják a szakértők, akik szerint azt kellene elérni egy gyereknél, hogy megtanulja, mi a jó és mi a rossz, és hogy önszántából viselkedjen jól. A pozitív fegyelmezés éppen erről szól.

Dr. Ari Brown gyerekorvos a pozitív fegyelmezés lényegét úgy fogalmazta meg, hogy:

  • a szülő tiszteletet mutat
  • meghallgatja a gyerekét
  • megtanítja neki, hogy mi a jó és rossz
  • és közben végig emlékezteti a gyerekét, hogy mennyire szereti, és ha el is ítéli, amit tett, attól még őt szereti, csak a viselkedésével nem ért egyet.

A szakértő szerint ezek hatására a gyerek érzi, hogy biztonságos környezetben van, ahol szeretik és megbecsülik, és ez további pozitív viselkedésre fogja ösztönözni.

Jane Nelsen, a Pozitív fegyelmezés c. sorozat szerzője öt fontos pontot határozott meg ezzel a neveléssel kapcsolatban:

  • Jó jellemet alakít ki a gyerekekben.
  • Segíti az összetartozás érzését.
  • Egyszerre kedves és határozott.
  • A pozitív gyereknevelésnek hosszú távú hatásai vannak, kihat az egész életünkre.
  • Megtanítja a gyerekeket arra, hogyan használják az erejüket építő jelleggel.

A pozitív fegyelmezés és ezzel együtt a büntetés hiánya nem azt jelenti, hogy a szülő egyáltalán nem fegyelmez. Inkább egy szeretetteljes légkört, egyfajta hierarchiát hoz létre, ahol a gyerek biztonságban érzi magát.


Így sajátítsd el a pozitív fegyelmezést!

A szóbeli és a fizikai büntetést is el kell felejteni - állítja Dr. Brown, aki nyolc pontban foglalta össze a technika elsajátítását. Szerinte a büntetéses stratégiák csak félelemhez, bizonytalansághoz és alacsony önértékeléshez, önbecsüléshez vezetnek.

Ellenben a pozitív fegyelmezés hosszú távon érzelmi biztonsághoz és magabiztossághoz vezet, az ilyen gyerek támogatva és szeretve érzi magát.

1. Jó példakép

Ha a szülő a kanapén eszik, vagy jövet-menet mindenhol bekap egy falatot, akkor miért csodálkozik, ha hiába könyörög a gyerekének, hogy szépen ülve egyen az asztalnál? A pozitív fegyelmezés egyik kulcsa, hogy a szülő jó, követendő példát mutat a gyerekének.

2. Következetesség

Ha a pozitív fegyelmezés mellett döntesz, akkor mindig tartsd be ennek az elveit, hogy a gyerekek megtanulják: a szabályokat mindig be kell tartani.

3. Csak nyugodtan és röviden

Nem kell órákig szónokolni a gyereknek és ismételni sem kell ezerszer. Például ha szóltál neki, hogy indulunk és vegye fel a cipőjét, de ő nem tette, elég csak annyit mondani utána, hogy cipő! Ezzel is figyelmezteted arra, hogy mi következik, de nyugodt maradsz és nem kiabálsz.

4. Gyors reakció

Fontos, hogy gyorsan reagálj, és minél előbb fegyelmezd, mielőtt kitörne a balhé vagy hiszti, nevezzük bárhogy.

5. Nem kell mindig fegyelmezni, van, amit el kell engedni

Ha egy kicsit bohóckodik, sokat rohangál vigyorogva a lábad alatt, vagy morcos, amikor felébredt, nem kell egyből helyre tenni! Ne érezze azt, hogy folyton rászólnak valamiért! De a fontosabb dolgokban fegyelmezd, például ha verekszik vagy káromkodik.

6. Maradj a realitás talaján

Csak olyan dolgot várj el a gyerekedtől, ami be is tartható. Az, hogy egy étteremben vagy egy esküvőn csendben üljön egy helyben órákig, az valljuk be, kissé irreális…

7. Dicséret

Ha valamit jól csinált, akkor annak adj hangot. A kedves szavak és az ölelés ösztönzik majd arra, hogy máskor is így cselekedjen.

8. Hangsúlyozd, hogy szereted

Fontos, hogy érezze, mennyire szereted, és ennek adj hangot is! Attól, hogy olyat tett, ami nem helyes, ő még nem rossz, csak az, ahogy viselkedett. Mindig mondd el neki, hogy attól te még szereted őt.

Indexkép: Vladimir Liman képe a Pixabay-en

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja