SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy kisgyermekes anyuka újévi fogadalmai

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-31
Egy kisgyermekes anyuka jól tudja, hogy nem szabad irreális elvárásokat támasztanai magával szemben. Ha a következő évre mégis megfogadna valamit, akkor biztos, hogy az alábbiak közül választana.
Egy kisgyermekes anyuka újévi fogadalmai

1. Jövőre sokkal türelmesebb leszek!

Ezt muszáj elfogadni minden kisgyermekes anyukának. A türelem a békés, boldog otthoni légkör egyik titka. Bármennyire szeretnéd is, a gyermek nem fog egyik napról a másikra megtanulni kanállal enni, bilibe pisilni, cipőfűzőt bekötni, kabátot felvenni vagy egész éjszaka aludni. Nem tanulja meg azonnal, de türelemmel és gyakorlással egyre ügyesebb lesz.

De nem csak a gyermek irányába kell türelmesebbnek lenni. Egy kisgyermekes édesanyának önmagával szemben is türelmet, megértést kell tanúsítani, ha nincs időben kész az ebéd, ha nem végzett a mosással, ha nem takarított ki akkor, amikor szeretett volna vagy ha valami elfelejtett. Fontos, hogy tudjon arra koncentrálni, amit sikerült elérnie. Tudjon az apró dolgokból erőt meríteni és továbblépni.

2. Időben lefektetem a gyerekeimet!

A gyerekek hajlamosak eltolni a lefekvés idejét. Mindig csak egy kicsi plusz időt könyörögnek ki, de a végén ebből már az lesz, hogy 1-2 órával később fekszenek le, mint ahogy az anyuka szeretné. Érdemes ugyanezt alkalmazni velük szemben, csak visszafelé. Minden nap egy kicsit korábbra tenni a lefekvés idejét. Ne egyszerre várd a változást, mert abból nagy ellenállás lehet. De ha türelmes vagy, úgy ahogy az előbbi pontban már megfogadtad, akkor ez is menni fog.

3. Odafigyelek végre az étkezésemre!

A jó közérzet nagyrészt azon is múlik, hogy milyen táplálékot viszünk be a nap folyamán. A nehéz, egészségtelen gyors ételek megterhelik a szervezetet, míg a zöldségek, gyümölcsök, telítetlen zsírsavak erővel, energiával látják el. Ha eddig csak fontolgattad, akkor itt az ideje, hogy ne csak ábrándozz róla, hanem nézz utána, próbálkozz és étkezz egészségesebben.

4. Idén végre elkezdek mozogni!

Kisgyermekes anyukaként ez nagyon nem egyszerű feladat, viszont annál fontosabb. Nem véletlenül van az a mondás, hogy ha az anyuka rendben van, akkor minden rendben van. És az anyuka csak akkor lesz rendben, ha figyel magára. Nem kell egyből egy teljes kondibérletet venni, de azt mindenképpen érdemes kitűzni, hogy heti 2-3 alkalommal a mozgás is része a napirendnek. Ha nincs lehetőség kimozdulni otthonról, akkor ott van a világháló. Remek otthoni tornákat, edzéseket lehet találni online, sőt olyanok közül is lehet válogatni, ahol a kicsi gyermekekkel együtt lehet tornázni.

5. Odafigyelek a lelki feltöltődésemre!

Kisgyermekes anyukaként egy idő után nagyon be tud szűkülni az érdeklődési kör. Mesék, plüssfigurák, foglalkoztató füzetek, mondókák és játékok bűvöletében élni szuper, de egy idő után hiányérzeted támadhat. Ahogy édesanyaként odafigyelsz, hogy feltöltsd gyermeked érzelmi raktárait, ugyanúgy oda kell figyelned a saját magad feltöltődésére is. Van hobbid? Van olyan időtöltés, ami energiával tölt fel? Akkor ne mondj le róla!

A kulcs a tervezésben rejlik. Jelölj ki a héten egy napot (vagy kettőt), amikor egy kis időt magadra, a hobbidra szánsz. Legyen ez a gyerekek elaltatása után, vagy éppen a reggeli ébredés előtt. Gondolj arra, hogy mennyivel vidámabb, felszabadultabb vagy olyankor, amikor lelkileg rendben vagy. Biztos lehetsz benne, hogy nem csak te élvezed majd a hasznát, hanem a családod is.

Kép forrása: Olya Kobruseva fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja