SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sokszor azzal rontjuk el, hogy túl sokat várunk el a gyerekeinktől

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-10-25
Kisebb lesz az önbecsülésük és az egész életüket megnehezíthetjük, ha túl korán támasztunk feléjük olyan elvárásokat, amelyeknek életkorukból fakadóan még nem képesek megfelelni. Miért kellene tudniuk két évesen kezelni az indulataikat? Miért legyen mindig jókedvű, ha mi sem vagyunk azok a nap 24 órájában? Miért kéne tudnia már 1-2 évesen osztozkodni? Fontos, hogy dicsérjük meg az erőfeszítéseit akkor is, ha nem tudja teljesíteni azt, amit mi elvárnánk tőle.
Sokszor azzal rontjuk el, hogy túl sokat várunk el a gyerekeinktől

Nagy a társadalmi nyomás a szülőkön

”Ó, az én gyerekem már 9 hónapos korában szobatiszta volt!”

”Az enyém sosem volt irigy, mindig megengedte a játszótéren, hogy mások is játszanak a játékaival, nem is értem azokat a szülőket, akik ezt nem tudják megtanítani a kétéves gyereküknek!”

”Minden este szépen rendet csinál magától a szobájában!”

Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal nap mint nap szembesülünk anyaként a környezetünkben. Ha máshol nem, akkor a közösségi média felületein. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy igenis irreális elvárás lenne:

  • egy 9 hónapos gyerektől elvárni, hogy szobatiszta legyen,
  • egy 2 éves dackorszakos gyerektől elvárni, hogy osztozkodjon,
  • vagy egy totyogótól elvárni, hogy mindennap rendet rakjon és közben semmi ne vonja el a figyelmét.
     

Később magától kialakulnak azok a készségek, amiket most még irreálisan várunk el

Ha túl korán és túl nagy követelményeket támasztunk a gyerekünk felé, azzal csak az ellenkezőjét érjük el annak, mint amit eredetileg szerettünk volna. Vagyis nemhogy segítjük, még károsítjuk is.

Egy tanulmány szerint a szülők:

  • 56 százaléka szerint elvárható egy 3 éves gyerektől a szófogadás,
  • 36 százaléka pedig úgy gondolja, hogy már egy 2 éves is ellen tud állni a tiltott dolgoknak

De sokan vélekednek úgy, hogy már az egyéves gyerek is képes kontrollálni az indulatait, kétévesen pedig már osztozkodni is képes. Holott ezeket a készségeket a gyerekek csak óvodáskorban sajátítják el. Vagyis ekkorra lesznek képesek az önuralomra, az indulatkezelésre, és arra, hogy elkerüljék a tiltott dolgokat, valamint hogy osztozkodjanak.
 

Irreális elvárások a szülő részéről

anyuka kisfiávalmarcisim képe a Pixabay-en


A fent leírtakon túl akad még néhány olyan viselkedési minta, amit a szülők általában úgy várnak el a gyerektől, hogy az még nem képes rá.


Ne sírjon, legyen mindig jókedvű!

Sok szülő szeretné, ha kisgyermeke, babája sosem sírna. Elfelejtik azonban azt, hogy a kisbabáknak ez az egyetlen kommunikációs eszközük, így tudatják velünk, ha valamilyen fizikai vagy lelki szükségletük van.

De irreális elvárás a szülő részéről egy nagyobb gyerek felé is az, hogy legyen mindig jókedvű. Hiszen nekünk, felnőtteknek is lehet rossz napunk, lehetünk kicsit fáradtabbak vagy stresszesebbek, ez alól miért lennének akkor kivételek a gyerekek?
 

Maradjon csendben!

Sajnos bármit is gondolunk erről, a boldog gyerekek hangosak, vidámak és ellenkeznek. Vagyis teljesen irreális elvárás, hogy ne hangoskodjanak, ne kiabáljanak, hanem maradjanak csendben, egy helyben. Hiába intünk csendre egy 3-5 éves gyereket, egyszerűen még nem képes igazán az önszabályozásra, mert nem elég érett az idegrendszere.
 

Ne tegyen tönkre semmit, ne hibázzon!

Ezt még mi, felnőttek sem tudjuk betartani, hiszen velünk is előfordul, hogy kiesik a tányér a kezünkből és összetörik, vagy hibázunk a munkában. Miért várnánk akkor el a gyerekünktől azt, hogy tökéletes legyen, hogy például sose ejtse ki a kezéből a törékeny játékát véletlenül? Vagy sose felejtheti ott a játszótéren a plüssállatát? Tévedni emberi dolog, és mindenki hibázik.

Szakértők szerint ha nem várunk el a gyerekünktől túl korán túl sokat, akkor nem lesz rajta akkora nyomás, és sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb felnőtt válik majd belőle.

Olvasd el ezt is: Túl korán és túl sokat várunk el a gyerekeinktől?

Indexkép: Myriams-Fotos képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja