SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Képernyő elé ülteted a gyereked? Miért nem vettél neki egy gramm kokaint is?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-31
Vekerdy Tamás szerint a legjobb, ha iskoláskoráig semmit nem néz a gyerek, még természetfilmet sem. Hasonló függőséget alakíthat ki ugyanis a képernyő, mint a drog. Ráadásul gyakori szorongást, rémálmokat, agressziót, viselkedészavarokat is okozhat, romlik tőle a szem és lassabb lesz a beszédfejlődés, leromlanak az iskolai jegyek. Szalai Katalin klinikai szakpszichológus szerint a jó mese a hallott mese. Mint mondja, aki készen adja a gyerek elé a képet, az olyan minta étel helyett rágógumit adna a szájába.
Képernyő elé ülteted a gyereked? Miért nem vettél neki egy gramm kokaint is?

Aki hallott már Dr. Vekerdy Tamásról, tudja, hogy írásaiból a halála után is sokan merítenek erőt. Markáns véleményét a képernyőnézésről gyakran kifejtette: szerinte, ha egy gyerek elég időt tölt játékkal és látott mese helyett hallott mesét kap a szüleitől, akkor kevésbé lesz szorongó vagy agresszív.

”Apa ne lépj a szőnyegre, mert az a tenger!”- belső képet készít a gyerek a fejében, miközben játszik. Ezt csinálja akkor is, ha mesét mondunk neki fejből. A külső képek azonban leállítják a belső képkészítést. Dr.Vekerdy Tamás szerint, aki minden nap hall mesét, az anyanyelvi fejlettségben másfél évvel előzheti meg kortársait, mire iskolába megy.

Iskoláskor alatt semmit!


Helena Jankovièová Kováèová képe a Pixabay-en

A pszichológus véleménye az, hogy iskoláskor alatt egyáltalán ne nézzen a gyerek semmit, még természetfilmet sem. A legártatlanabb őzikéről szóló film is kiválthat ugyanis nála agressziót, de szerinte a legrosszabb hatással azok a rajzfilmek vannak a gyerekekre, amelyekben gyakori az agresszió, ilyen például a Tom és Jerry. Arról már nem is beszélve, hogy az okostelefon épp olyan függőséget alakít ki, mint a kokain. Erről beszélt egy régebbi nyilatkozatában Vekerdy Tamás.

Iskoláskortól maximum 20 perc naponta

A szakember iskoláskortól legfeljebb napi 20 perc tévénézést javasol, de azt is csak felnőtt felügyelete mellett. Szerinte a képernyő elé ültetésnél a bébiszitter is jobb.

Nem lesz hátránya belőle, ha csak később találkozik vele


Lina Kivaka fotója a Pexels oldaláról

Dr.Szalai Katalin klinikai szakpszichológus sok dologban egyetért Dr.Vekerdy Tamással. Mint mondja, az evolúció nem változik olyan gyorsan, mint a technika. Vagyis semmi baja nem lesz a gyereknek, ha csak később találkozik a technikával és hagyományos meséket hallgat az édesanyja hangján.

”A vizuális fantáziája és a kreativitása a mesélt mese, vagyis a felolvasott vagy a fejből kitalált mese kapcsán fejlődik. A készen kapott vizualizáció elsorvasztja azt a késztetést, hogy elképzeljük a dolgokat. Aki készen adja a gyerek elé a képet, az olyan mintha étel helyett rágógumit adna a gyereknek. Még megemésztenie sem kell.” – figyelmeztet Dr.Szalai Katalin.

Hozzáteszi, hogy biztosan mindenki fel tud idézni egy olyan regényt, amit olvasott, majd utána megnézte a könyvből készült filmet, ami csalódás volt számára.

”Nemcsak azért lehetett csalódás, mert le kellett rövidíteni a tartalmat, hogy beleférjen 1-5-2 órába, hanem azért is, mert másképp képzeltük el a szereplőket. Vagyis az olvasmányélmény alapján keletkezett egy kép a fejünkben.” – árulja el a szakértő.

Valóság és film közötti különbség

Dr.Szalai Katalin klinikai szakpszichológus szerint a gyerekek még nem feltétlenül tudják megkülönböztetni a rajzfilmet és a valóságot. Ahogy azt sem értik, hogy játszódhat le például egy évnyi történés egyetlen órában, vagyis az idő-és tér valóságtól való elrugaszkodásával sincsenek tisztában. Mint mondja a látottakat különböző módon próbálják meg feldolgozni, van, aki agresszív lesz, más izgatottá vagy szorongóvá válik.

Mi a baj a képernyőnézéssel még?


Fotó: Bob Dmyt képe a Pixabay-en

A pszichológus azt mondja, hogy a képernyőnézés nagyon megterheli a szemet és az idegrendszert.

”Ha órákig megy a mese, és a gyerek sokszor azt sem tudja, hogy miről szól, csak azt látja, hogy színes és villózik, az nagyon megterhelő a számára. A kicsik idegrendszere még éretlen, és nem annyira terhelhető, a sok látott mese pedig nagyon megterheli, ahogy a látóidegpályákat és az ingerfeldolgozási központokat is.” – hívja fel a figyelmet Dr.Szalai Katalin

Hozzáteszi, hogy a gyerek éppen ettől lesz nyűgös, ugyanis állandó feszültség alatt van az agya.

”Ha csak a szemünkön szerzünk ingereket, az árt a szemünknek és az idegrendszerünknek és közben azokat a szem-kéz koordinációt igénylő feladatoktól veszi el az időt és energiát, amik fejlesztenék a problémamegoldását, látását, gondolkodását, finommotorikáját. Legyen az egy formafelismerő játék vagy építőkockák.”figyelmeztet a szakértő.

Gyerekszobában ne legyen TV!


Fotó: press 👍 and ⭐ képe a Pixabay-en

Ráadásul mint mondja, az alvásra is hatással van, ezért azt javasolja, hogy a gyerekszobában egyáltalán ne legyen tv, esti mesét pedig kizárólag olvassunk vagy fejből mondjunk, lefekvés előtt ne nézzen mesét a gyerek.

”A képernyős esti mesét tiltólistára tenném. Sok szülő azt várja, hogy erre majd elalszik a gyereke, pedig épp az ellenkezője történik: egyre éberebb lesz. A sok inger ugyanis felébreszti az agyat.”árulja el a pszichológus, aki hozzáteszi, hogy az esti mesének az egyik legfontosabb része az, hogy a szülő ottvan gyermeke mellett. Az édesanya lágy hangja és a testközelsége megnyugtatja a gyermeket. A képernyőnézés azonban csak felizgatja.

Mit tehet a szülő?


Fotó: Luidmila Kot képe a Pixabay-en

Dr.Szalai Katalin azt javasolja, hogy a szülő mindenképp ellenőrizze, hogy mit néz gyermeke.

”Vannak kifejezetten ijesztő rajzfilmek, például szörnyű fekete figurákkal, ilyet semmiképp ne engedjen nézni gyerekének. A számítógépet érdemes szűrni. Úgy látom, hogy a szülők nagyrésze sokkal jobban fél attól, hogy a gyereke előtt nem lesz elég jófej, minthogy megóvja bizonyos tartalmaktól.”mondja a szakértő.

Vagyis ezt nem lehet a szolgáltatókra bízni. A szülő felelőssége, hogy milyen tartalmakat néz a gyerek. Hogy mit enged, és mit tilt. Ők ugyanis még nincsenek az ítélőképességük birtokában.

Dr.Vekerdy Tamásnak nagyon markáns véleménye van a képernyőnézésről. Dr.Szalai Katalin azt mondja, hogy szerinte figyelembe kell venni azt a kort is, amelyben élünk, de a túlzásoktól mindenképp távol kellene tartani magunkat. Ő az arany középutat javasolja: vagyis felnőtt felügyelete mellett valamennyi mesét engedhetünk gyerekünknek, de mellette sokat olvassunk Neki vagy mondjunk fejből is mesét.

Indexkép: Mirko Sajkov képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja