SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tele van kék-zöld foltokkal? Így tanítsd meg elesni! Videón a mozdulatsorok, amiket otthon Ti is gyakorolhattok!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-26
Elesik a kismotorral a betonon, nekiszalad a polcnak, beüti a fejét a radiátorba, elcsúszik a parkettán és hanyatt esik. Itt egy lila folt, ott egy vérző seb, máshol meg egy horzsolás. Ismerős? Órákig lehetne sorolni, hogy hogyan és milyen sérülést tud szerezni egy gyerek. De ha megtanítunk Neki egy pár mozdulatsort, és azt, hogy mire figyeljen esés közben, akkor elkerülhetjük, hogy nagyobb baj legyen és például a baleseti sebészeten kössünk ki. A videóban Kersics Antal judo világ-és Európa-bajnok segít a helyes technika elsajátításában.
Tele van kék-zöld foltokkal? Így tanítsd meg elesni! Videón a mozdulatsorok, amiket otthon Ti is gyakorolhattok!

Gyógypuszi helyett megelőzés

Nálunk elég sokáig nem történt semmilyen baleset, a kisfiam elég nyugodt, focizás helyett is inkább a könyveket bújja. Egyik nap viszont, amikor az egyik szobából szaladt a másikba, teljes erővel nekiszaladt az ajtófélfának, onnan pedig hanyatt esett. Természetesen a kőre. Így elöl-hátul beverte a fejét. Az volt a leggyanúsabb, hogy nem sírt, pedig egy másodperc alatt hatalmas lila púp nőtt a fején. Ez volt az első komolyabb balesetünk. És még hány lesz…

Sajnos nem lehet mindent elintézni azzal, hogy anyu ad rá gyógypuszit. A legjobb, ha megpróbáljuk megelőzni a komolyabb sérüléseket.

Szerencsére van néhány mozdulatsor, amit mi magunk is megtaníthatunk a gyerekünknek és gyakorolhatjuk vele játékos formában otthon. Ezek segítenek abban, hogyha elesik, akkor a lehető legjobban védje magát a komolyabb sérülésektől. Ráadásul ezek az egész életében hasznosak lesznek.
 

Videó: 6 tipp, ami segíthet megtanulni a biztonságosabb esést!

Ebben a videóban Kersics Antal judo világ-és Európa-bajnok egy kisfiú segítségével mutatja be a mozdulatsorokat. A sportoló azt mondja, hogyha ezeket rendszeresen gyakoroljuk otthon a gyerekünkkel, akkor ezek a mozdulatok később automatizálódnak és segíthetnek, hogy ne legyen komoly baj egy-egy esésből.


 

1. Védje a fejét!

A testvérem 5-ször vagy 6-szor törte be a fejét kiskorában, pontos számra nem is emlékszem, olyan sokszor kellett Neki összeragasztani és összevarrni. Hol a polcnak esett Neki, hol én dobtam fejbe egy vízipisztollyal, de olyan is volt, hogy egy gesztenye esett a fejére a fáról.

Márpedig a fej az egyik legsérülékenyebb testrészünk. Ezért Kersics Antal szerint arra kell a legnagyobb figyelmet fordítani, hogy azt védjük esésékor.

Amikor esés közben leérkezik a földre, a tenyerét és az alkarját tegye le, így a fejét védeni tudja a sérülésektől.
 

2. Essen és guruljon!

Egy szivaccsal vagy párnával tudjuk gyakorolni az esést. A videóban judo világ-és Európa-bajnok egy kisfiú segítségével mutatja be a helyes technikát. A sportoló azt mondja, fontos, hogy a gyerek átölelje a párnát vagy a szivacsot és közben fölfele nézzen. Esés után pedig próbáljuk meg őt játékosan legörgetni.
 

3. Bukfencezzen előre és hátra!

Sokat bukfencezzen a gyerek otthon, akár a szülők segítségével. Beleülhet anya vagy apa ölébe, a szülő pedig gördítse őt ide-oda, a lényeg, hogy a gyerek mindig a térdére érkezzen. A judo világ-és Európa-bajnok azt mondja, a bukfenc gyakorlása azért is fontos, mert ez által a gyerek megszokja a leérkezés csapódásait.
 

4. Szegje le a fejét!

Amikor hátra esik a gyerek, akkor is könnyen beverheti a fejét. Kersics Antal szerint úgy tudjuk a legjobban elkerülni, ha megtanítjuk Neki, hogy az állát szegje előre. Ezzel az egyszerű mozdulattal a csigolyákat is megvédheti.
 

5. Oldalra esésnél gördüljön!

Ha beleültetjük az ölünkbe a gyereket és gurulunk vele, azt ő játéknak fogja fel, mondja a judo világ és Európa-bajnok, majd hozzáteszi, hogy ez közben fejleszti a mozgását is. Vagyis a gyerek rá fog érezni, hogy kell leérkezni egy esésből.
 

6. Tompítson a kezével!

A sportoló azt javasolja, hogy játékos formában tanítsuk meg Neki, hogy tudja tompítani az esést. A könyökénél fogjuk meg a karját és úgy tegyük le a földre, egyik oldalra és a másik oldalra. Így megszokja majd, hogy ne a könyökére érkezzen, hanem mindig nyújtott karral tompítson.
 

Tanítsd meg, hogy baleset esetén mi a teendő!

Nemcsak elesni érdemes megtanítani gyerekünket, hanem arra is, hogy mi a teendő, ha vele, vagy a környezetében valakivel baleset történik.
 

112-es segélyhívó telefonszám

Minél korábban tanítsuk meg Neki a segélyhívó telefonszámot és azt, hogy ezt hogyan tudja tárcsázni, ha baj történt. Mondjuk el azt is, hogy mit kell mondani a telefonban. Bár az esetek nagy többségében nincs egyedül a gyerek, jó, ha ismeri ezt a telefonszámot.

 

Segítségkérés környezetben lévő felnőttől

Tanítsuk meg rá, hogyha elesik, akkor mindig szóljon egy felnőttnek a környezetében. Beszélgessünk vele arról, hogy nemcsak őt érheti baleset, ezért ha egy barátjával történik valami, akkor is azonnal siessen egy felnőtthöz segítségért.
 

Játsszunk orvosost!

Játsszunk vele gyakran doktorosdit, játék közben pedig beszélgessünk arról, hogy milyen típusú sérüléseket szerezhetünk egy-egy esés során, és melyikkel mit érdemes csinálni. Például, ha vérzik a seb, akkor fertőtlenítsük le, ha bedagad a bokánk, akkor jegeljük, stb. Egy babán vagy egy játékmacin pedig gyakorolhatja a sebellátást és a kötözést.

Képek forrása: 

Andrea Piacquadio és Pixabay fotója a Pexels oldaláról

saulhm képe a Pixabay-en

 

Olvasd el hamarosan megjelenő további cikkeinket is így tanítsd meg témában:

Így tanítsd őszinteségre: a gyermeki hazugságok hátterében a szülő viselkedése is állhat

Így tanítsd meg önállóan öltözködni!

„Császár-gyerek” kontra „kedves gyerek” avagy miért is kell jól viselkedni? Így tanítsd meg az illemre! 

Nehezen viseli a kudarcot? Így tanítsd meg veszíteni!

Így tanitsd meg orrot fújni - Játékos feladatok és videó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja