SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sírás nélkül 4. - Hajvágás sírás nélkül

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-14
Ha fodrászhoz viszed, ordít. Ha otthon próbálkozol, akkor is ordít. Már kezded feladni, hogy valaha is szép frizurája legyen a gyereknek. Mert az nem állapot, hogy kisfiú létére úgy nézzen ki, mint egy kislány, mert sehogy se engedi levágni a haját. Ha pedig kislányos van, ugyanolyan nyomasztónak érzed, hogy a frufruja már régóta belelóg a szemébe, és bár egy csattal meg egy hajgumival csodákra vagy képes, azért mégis tudod, hogy nem ártana vágni a hajából...
Sírás nélkül 4. - Hajvágás sírás nélkül

De hogyan? Teszed fel a kérdést magadnak annyiszor. És miért van az, hogy a szomszéd gyereke meg se nyikkan, amikor vágják a haját? Miért csak a Tiédnek kell jelenetet rendeznie? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Nagyon sok gyerek irtózik már attól is, hogy ollóval közelítenek hozzá. Biztos sok trükköt kipróbáltál már. Most mi is mutatunk párat, amelyekkel megszerettetheted a hajvágást a gyermekeddel.
 

Ha otthon vágtok hajat
 

1. Megfelelő eszköz kiválasztása

Fontos, hogy legyen egy olyan ollód, amelyik jól vág, amelyikkel gyorsan és hatékonyan tudsz haladni.
 

2. Fodrászos játékok

Akár fiú, akár lány, biztosan élvezni fogja, ha fodrászosat játszol Vele. Mondd el, hogy most ő a vendég, te pedig a fodrász. Mondja el, hogy milyen hajat szeretne, hol, mekkorára vágd, hogy fésüld, mintha igazi fodrásznál lenne.

Később akár cserélhettek is, tegye ő a nyakad köré a törölközőt és apuka jelenlétében meg is fésülhet Téged.

Mesekönyvből is olvashattok a hajvágásról, vagy Te is mesélhetsz Neki fejből történeteket elalvás előtt. A történet főszereplője egy kisgyerek legyen, aki nem szerei, ha anyukája levágja a haját, fél tőle, sír. A mese végére oldódjon meg a főszereplő problémája, tűnjön el az ezzel kapcsolatos félelme. Egy ilyen tanmese is sokat segíthet abban, hogy sírásmentesre sikerüljön a hajvágás.
 

3. Ismerkedjen vele!

Először is, ültesd tükör elé, így látja majd magát közben. Mutasd meg Neki az ollókat és magyarázd el Neki, hogy mi fog történni, miért van szükség arra, hogy levágd a haját. Mondd el Neki azt is, hogy a hajvágás egyáltalán nem fáj, és hogy idekészítettél egy kis pamacsot is, amivel a hajszálakat fogod majd lesöpörni az arcáról és a nyakáról. Próbálja csak ki, milyen finom, simogató érzés, ahogy a pamaccsal söprögeted az arcát! Mondd el Neki azt is, hogy fontos hogy szép egyenesen, mozdulatlanul tartsa a fejét, mert így könnyebben, szebben és gyorsabban le tudod vágni a haját. Beszéljétek meg azt is, hogy hajvágás után az esti fürdésnél hajat mostok majd, hogy az ottmaradt kósza hajszálak még kijöhessenek.
 

4. Időzítés

A hajvágást mindenképp olyan időpontra érdemes időzíteni, amikor nem fáradt vagy éhes és nyugodt lelkiállapotban van a gyerek.
 

5. Fényképezzetek!

Hajvágás közben készíthettek egy előtte-utána fotót, vagy vicces fejeket is vághattok közben a kamerába egy-egy kép erejéig. Ez is oldhatja a feszültséget.
 

Fodrásznál

Ha úgy döntötök, hogy nem kísérleteztek otthon, hanem egy szakemberre bízzátok a hajvágást akkor a következőkre érdemes figyelni.
 

1. Ismerkedés a hellyel

Ha még sosem járt fodrásznál, akkor mielőtt hajat vágatni mennénk, vigyük el előtte egy hajvágószalonba, hogy ismerkedhessen a hellyel! A fodrászfelszerelések és az illatok ugyanis megzavarhatják őt. Azt is csinálhatjátok, hogy amikor a nagyobb testvér, vagy valaki a családból fodrászhoz megy, akkor elkíséritek.
 

2. Kommunikáció

A fodrászok általában fel vannak készülve arra, hogy a gyerek fél a hajvágástól. Ezért egyből teszik a dolgukat: bemutatkoznak, elkezdenek beszélni hozzánk, elmondják mi fog történni. És persze kérdeznek is. Rengeteget. Ez sokat segíthet a gyereknek abban, hogy elterelődjön a figyelme és megnyugodjon. Beszélhet arról, hogy mivel szokott otthon játszani, ki a legjobb barátja az óvodában, bármiről, amiről szívesen mesél.
 

3. Varázslatos fodrásztrükkök

Egyes fodrászok egészen különleges kellékekkel várják a kicsiket. Ilyenek a mintás hajvágókendők: fiúknak Pókemberes, dínós, autós, stb., lányoknak hercegnős, pónis, Bambis, stb.

A paletta pedig még ennél is szélesebb: hajszínező krétákkal és hajgyöngyökkel szinte minden gyereket le lehet venni a lábáról. A kréták miatt természetesen nem kell aggódni: vízzel könnyedén lemoshatók.  
 

4. Nyugtassuk meg!

Ha minden igyekezetünk ellenére mégis nyafogni vagy sírni kezdene egy idő után, akkor vegyük ölbe és nyugtassuk meg! Énekeljünk Neki vagy beszéljünk hozzá nyugtató hangon, mondjuk el Neki, hogy mindjárt kész vagyunk és nincs miért aggódnia, itt vagyunk Vele.

Olvasd el cikksorozatunk korábbi részeit is!
 

Sírás nélkül 1.-Hajmosás sírás nélkül

Sírás nélkül 2.-Körömvágás sírás nélkül

Sírás nélkül 3.-Fogmosás sírás nélkül
 

Valamint a hamarosan megjelenő újakat!


Sírás nélkül 5.-Öltözetés! A Te babád is utálja?


S
írás nélkül 6.-Pelenkacsere: Lehet egyáltalán sírás nélkül?

 

Fotó: Katie E-től a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja