A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Óvjuk meg babánkat az influenzától!

Singola Edit - 2009-02-13
Az influenza itt van a nyakunkon. A legnagyobb veszélynek a kisbabák vannak kitéve, mert a szervezetük még soha nem találkozott ezekkel a vírusokkal. Mit tehetünk értük, ha észleljük a tüneteket?
Óvjuk meg babánkat az influenzától!

A vírustörzsek egyre agresszívebbek, a klímaváltozás, az enyhe tél ráadásul kedvez az elterjedésüknek. Fontos, hogy már az első jeleket felfedezzük a kicsiken, hogy mielőbb segíthessünk, és orvosi segítséget kérhessünk. A kisgyerekekkel érdemes akkor is szakemberhez fordulni, ha nem ítéljük komolynak a bajt, mivel gyerekeknél egyik-percről a másikra súlyosbodhatnak a tünetek.

Tünetek, amelyek jeleznek: nátha, köhögés, étvágytalanság, hőemelkedés, láz.

Lehet, hogy egy kisebb náthával, megfázással állunk szemben, de nem diagnosztizálhatjuk pontosan, és inkább előzzük meg a szövődmények kialakulását. Hirtelen gyorsasággal ki tud alakulni a gyerekeknél egy náthából hörghurut, középfülgyulladás vagy tüdőgyulladás. Ezek pedig orvosi kezelést igényelnek.
Mielőtt elvinnénk a lázas gyereket az orvosi rendelőbe, mérlegeljük, milyen állapotban van, nem ártunk-e neki, ha kivisszük, ha várakozni kell az orvosnál sok más betegséget és vírust hordozó gyerek között. Ha esetleg a miénk még nem kapta el, akkor ott biztosan összeszed valamit.

Miután fény derült probléma okára. Az orvosi utasítás betartása mellett sokat tehetünk a gyermek állapotának mielőbbi javulásáért mi magunk is. A régi, jól bevált módszerek jótékonyan egésztik kis a kezelést.

Szeretet, empátia, nevetés

Mondani sem kell, hogy az első és legfontosabb momentum a szeretet, az ápolás és a biztatás. Törekedjünk arra, hogy a gyerek egy pillanatra se érezze a bajt, ne legyen magára hagyva, érezze, hogy segítséget kap, hogy a szüleire számíthat.
A szülők természetes, hogy megijednek, de nem érdemes kétségbe esni, mert azzal csak elbizonytalanítjuk a gyereket is. A kicsik azonnal érzékelik a szülő reakcióját, észlelik, mi megy végbe bennünk. Ne ijeszzük meg őket a sírásunkkal, bármilyen nehezünkre is esik. A baba elég rosszul érzi magát a betegségtől, nem kell, hogy még féljen is.

Ne türelmetlenkedjünk a kicsivel, ha valamit nem úgy tesz, ahogyan mi szeretnénk, például nem akar enni. A gyermekorvos tanácsot ad a problémára. De a megfelelő folyadékbevitelre mindenképp figyeljünk, nehogy kiszáradjon a gyerek.
Szellőztessünk gyakran, mindig legyen friss levegő a szobában, és igyekezzünk játékokkal, mondókákkal, színes könyvekkel, gyerekdalokkal, meselemezekkel szórakoztatni a picit. A nevetés gyógyít, és az a baba, akit szeretgetnek, dédelgetnek, és türelemmel, mosolyogva segítenek a rossz pillanatokban, gyorsabban meggyógyul, mint gondolnánk.

Tengeri só

0-1 éves korig a gyerekorvosok és a patikusok előszeretettel ajánlják a Nasivin orrcseppet, és a Stérimar (spray) orrcseppet. Ezek kizárólag steril, mikroporlasztású tengervizet tartalmaznak, amely segít feloldani a megtapadt és beszáradt váladékot, amit ily módon könnyedén kiszívhatsz a baba orrából. A tengervíz további előnye, hogy megnyugtatja a beduzzadt nyálkahártyát, és elejét veszi a további orrfolyásnak (egy darabig, legalábbis).

Orrszívó porszívó

Ez a nagyon egyszerű (magyar feltaláló által szabadalmaztatott) készülék a legegyszerűbb porszívóra is csatlakoztatható: valójában nem más, mint egy műanyag, hajlékony cső, amelynek a végén egy sterilizálható üvegszipka található. A szívás erősségét maga a cső és a szűkített végű szipka szabályozza. Használata is egyszerű: orrcsepp használata után 10perccel kiszívjuk a gyerek orrából a váladékot.

Édeskömény tea

A beteg baba étvágya általában rosszabb, mint az egészségeseké. A gyógyszerektől és a szervezetében felszaporodott vírusoktól, baktériumoktól fájhat a hasa, felfúvódhat, keményebb lehet a széklete. Kifejezetten csecsemők részére árulnak édeskömény teát a patikákban: egész édeskömény és filteres, őrölt édeskömény formájában. Előbbiből csipetnyit adjunk egy bögre forralt vízhez, utóbbiból egy filtert. Megkönnyíti az emésztést, megszünteti a puffadást, és talán még jobb étvágya is lesz tőle a picinek.

Köhögést csillapító, hurutoldó balzsam

A csecsemő bőre igen érzékeny, ezért mindig nagy figyelemmel vásároljunk olyan balzsamokat, amelyek hurutoldó hatásúak, és a légzés megkönnyítését hivatottak elősegíteni. Érdemes rögtön olyan terméket keresni, amit kifejezetten csecsemőknek ajánlanak. (Ilyen a Luuf Baby Balzsam, amit 6 hónapos kortól lehet használni.)

Megemelt ágyvég

Mivel a babák még nagyon sokat fekszenek háton, így könnyebben hátracsorog az orrukból a váladék, ami fejfájást, arcüreg- és fülgyulladást okoz, illetve légcsőhuruthoz vezethet. Az esti fürdés, vacsora és tengerisós-orrszívás után emeljük meg 2-2 nagyméretű könyvvel az ágy fejvégét, a lábak alatt, így a kicsi feje magasabban lesz, kevesebbet fog köhögni, és nyugodtabban fog aludni. Párnával sosem szabad megemelni a baba fejét, mert álmában belefordulhat!

Párologtatás

A köhögős, légcsőhurutban és/vagy náthában szenvedő kisbaba szobáját fontos, hogy párásan tartsuk az éjszaka folyamán. Remek párásító készülékeket lehet kapni, amelyeken beállíthatjuk a kívánt páratartalom mértékét. Ez esetben 75%-os páratartalmat javasolnak a gyerekorvosok.

Hőmérőzés

A baba testhőmérsékletét legegyszerűbben a popsijában, kifejezetten babáknak gyártott hőmérővel, de a kapott értékből mindig le kell vonni 0,5 fokot. Még egyszerűbb a ma oly népszerű digitális fülhőmérő, vagy a homlokhőmérő használata.

Hűvös babaszoba és séta

A legtöbb szülő, ha megbetegszik a kisbabája, ösztönösen magasabbra állítja a lakás fűtését, ami például influenza, krupp, hörghurut, asztmás köhögés esetén kifejezetten rosszat tesz a babának. A babaszoba optimális hőmérséklete 20-21 fok, amit ilyenkor érdemes éjjelre 19 fokra hűteni ; a baba így jobban kap majd levegőt, és kevesebbet fog köhécselni. Természetesen ilyenkor melegebben, rétegesen kell felöltöztetni. A séta hideg, száraz időben kifejezetten jót tesz a légúti betegségben küzdő babáknak.

Kanalas orvosságok

A szoptatós babáknál eleve nehéz kanállal beadni bármit is a kicsiknek, nekik pici (2 ml-es), steril fecskendőt javasolnak, amely segítségével könnyedén a szájukba fecskendőzhető az orvosság. Nagyobb, kanállal etethető kisbaba esetén a gyógyszert keverd gyümölcspépbe, így nagy valószínűséggel el fogja fogadni. A barack és a banán, valamint nagyobb babáknál a szilva és az áfonya jól elveszi a szirup esetleges mellékízét.

www.nana.hu cikke alapján

Fotó: Kourtlyn Lott / flickr
 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja