SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Óvjuk meg babánkat az influenzától!

Singola Edit [cikkei] - 2009-02-13
Az influenza itt van a nyakunkon. A legnagyobb veszélynek a kisbabák vannak kitéve, mert a szervezetük még soha nem találkozott ezekkel a vírusokkal. Mit tehetünk értük, ha észleljük a tüneteket?
Óvjuk meg babánkat az influenzától!

A vírustörzsek egyre agresszívebbek, a klímaváltozás, az enyhe tél ráadásul kedvez az elterjedésüknek. Fontos, hogy már az első jeleket felfedezzük a kicsiken, hogy mielőbb segíthessünk, és orvosi segítséget kérhessünk. A kisgyerekekkel érdemes akkor is szakemberhez fordulni, ha nem ítéljük komolynak a bajt, mivel gyerekeknél egyik-percről a másikra súlyosbodhatnak a tünetek.

Tünetek, amelyek jeleznek: nátha, köhögés, étvágytalanság, hőemelkedés, láz.

Lehet, hogy egy kisebb náthával, megfázással állunk szemben, de nem diagnosztizálhatjuk pontosan, és inkább előzzük meg a szövődmények kialakulását. Hirtelen gyorsasággal ki tud alakulni a gyerekeknél egy náthából hörghurut, középfülgyulladás vagy tüdőgyulladás. Ezek pedig orvosi kezelést igényelnek.
Mielőtt elvinnénk a lázas gyereket az orvosi rendelőbe, mérlegeljük, milyen állapotban van, nem ártunk-e neki, ha kivisszük, ha várakozni kell az orvosnál sok más betegséget és vírust hordozó gyerek között. Ha esetleg a miénk még nem kapta el, akkor ott biztosan összeszed valamit.

Miután fény derült probléma okára. Az orvosi utasítás betartása mellett sokat tehetünk a gyermek állapotának mielőbbi javulásáért mi magunk is. A régi, jól bevált módszerek jótékonyan egésztik kis a kezelést.

Szeretet, empátia, nevetés

Mondani sem kell, hogy az első és legfontosabb momentum a szeretet, az ápolás és a biztatás. Törekedjünk arra, hogy a gyerek egy pillanatra se érezze a bajt, ne legyen magára hagyva, érezze, hogy segítséget kap, hogy a szüleire számíthat.
A szülők természetes, hogy megijednek, de nem érdemes kétségbe esni, mert azzal csak elbizonytalanítjuk a gyereket is. A kicsik azonnal érzékelik a szülő reakcióját, észlelik, mi megy végbe bennünk. Ne ijeszzük meg őket a sírásunkkal, bármilyen nehezünkre is esik. A baba elég rosszul érzi magát a betegségtől, nem kell, hogy még féljen is.

Ne türelmetlenkedjünk a kicsivel, ha valamit nem úgy tesz, ahogyan mi szeretnénk, például nem akar enni. A gyermekorvos tanácsot ad a problémára. De a megfelelő folyadékbevitelre mindenképp figyeljünk, nehogy kiszáradjon a gyerek.
Szellőztessünk gyakran, mindig legyen friss levegő a szobában, és igyekezzünk játékokkal, mondókákkal, színes könyvekkel, gyerekdalokkal, meselemezekkel szórakoztatni a picit. A nevetés gyógyít, és az a baba, akit szeretgetnek, dédelgetnek, és türelemmel, mosolyogva segítenek a rossz pillanatokban, gyorsabban meggyógyul, mint gondolnánk.

Tengeri só

0-1 éves korig a gyerekorvosok és a patikusok előszeretettel ajánlják a Nasivin orrcseppet, és a Stérimar (spray) orrcseppet. Ezek kizárólag steril, mikroporlasztású tengervizet tartalmaznak, amely segít feloldani a megtapadt és beszáradt váladékot, amit ily módon könnyedén kiszívhatsz a baba orrából. A tengervíz további előnye, hogy megnyugtatja a beduzzadt nyálkahártyát, és elejét veszi a további orrfolyásnak (egy darabig, legalábbis).

Orrszívó porszívó

Ez a nagyon egyszerű (magyar feltaláló által szabadalmaztatott) készülék a legegyszerűbb porszívóra is csatlakoztatható: valójában nem más, mint egy műanyag, hajlékony cső, amelynek a végén egy sterilizálható üvegszipka található. A szívás erősségét maga a cső és a szűkített végű szipka szabályozza. Használata is egyszerű: orrcsepp használata után 10perccel kiszívjuk a gyerek orrából a váladékot.

Édeskömény tea

A beteg baba étvágya általában rosszabb, mint az egészségeseké. A gyógyszerektől és a szervezetében felszaporodott vírusoktól, baktériumoktól fájhat a hasa, felfúvódhat, keményebb lehet a széklete. Kifejezetten csecsemők részére árulnak édeskömény teát a patikákban: egész édeskömény és filteres, őrölt édeskömény formájában. Előbbiből csipetnyit adjunk egy bögre forralt vízhez, utóbbiból egy filtert. Megkönnyíti az emésztést, megszünteti a puffadást, és talán még jobb étvágya is lesz tőle a picinek.

Köhögést csillapító, hurutoldó balzsam

A csecsemő bőre igen érzékeny, ezért mindig nagy figyelemmel vásároljunk olyan balzsamokat, amelyek hurutoldó hatásúak, és a légzés megkönnyítését hivatottak elősegíteni. Érdemes rögtön olyan terméket keresni, amit kifejezetten csecsemőknek ajánlanak. (Ilyen a Luuf Baby Balzsam, amit 6 hónapos kortól lehet használni.)

Megemelt ágyvég

Mivel a babák még nagyon sokat fekszenek háton, így könnyebben hátracsorog az orrukból a váladék, ami fejfájást, arcüreg- és fülgyulladást okoz, illetve légcsőhuruthoz vezethet. Az esti fürdés, vacsora és tengerisós-orrszívás után emeljük meg 2-2 nagyméretű könyvvel az ágy fejvégét, a lábak alatt, így a kicsi feje magasabban lesz, kevesebbet fog köhögni, és nyugodtabban fog aludni. Párnával sosem szabad megemelni a baba fejét, mert álmában belefordulhat!

Párologtatás

A köhögős, légcsőhurutban és/vagy náthában szenvedő kisbaba szobáját fontos, hogy párásan tartsuk az éjszaka folyamán. Remek párásító készülékeket lehet kapni, amelyeken beállíthatjuk a kívánt páratartalom mértékét. Ez esetben 75%-os páratartalmat javasolnak a gyerekorvosok.

Hőmérőzés

A baba testhőmérsékletét legegyszerűbben a popsijában, kifejezetten babáknak gyártott hőmérővel, de a kapott értékből mindig le kell vonni 0,5 fokot. Még egyszerűbb a ma oly népszerű digitális fülhőmérő, vagy a homlokhőmérő használata.

Hűvös babaszoba és séta

A legtöbb szülő, ha megbetegszik a kisbabája, ösztönösen magasabbra állítja a lakás fűtését, ami például influenza, krupp, hörghurut, asztmás köhögés esetén kifejezetten rosszat tesz a babának. A babaszoba optimális hőmérséklete 20-21 fok, amit ilyenkor érdemes éjjelre 19 fokra hűteni ; a baba így jobban kap majd levegőt, és kevesebbet fog köhécselni. Természetesen ilyenkor melegebben, rétegesen kell felöltöztetni. A séta hideg, száraz időben kifejezetten jót tesz a légúti betegségben küzdő babáknak.

Kanalas orvosságok

A szoptatós babáknál eleve nehéz kanállal beadni bármit is a kicsiknek, nekik pici (2 ml-es), steril fecskendőt javasolnak, amely segítségével könnyedén a szájukba fecskendőzhető az orvosság. Nagyobb, kanállal etethető kisbaba esetén a gyógyszert keverd gyümölcspépbe, így nagy valószínűséggel el fogja fogadni. A barack és a banán, valamint nagyobb babáknál a szilva és az áfonya jól elveszi a szirup esetleges mellékízét.

www.nana.hu cikke alapján

Fotó: Kourtlyn Lott / flickr
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja