SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a biztonsági gyermekülésekről

Farkas Szabolcs [cikkei] - 2009-02-16
A statisztikák szerint a közúti balesetek során több gyermek veszíti életét az autóban utasként, mint gyalogosként vagy kerékpárosként.
Fontos tudnivalók a biztonsági gyermekülésekről

Jó, ha tudjuk ...

hogy a statisztikák szerint a közúti balesetek során több gyermek veszíti életét az autóban utasként, mint gyalogosként vagy kerékpárosként. Egy 50 km/óra sebességgel történő ütközés esetén a védelem nélkül utazó gyermek testsúlya 25-szörösének megfelelő erővel vágódhat az előtte utazónak vagy repülhet ki a szélvédőn át az úttestre súlyos, illetve végzetes balesetet szenvedve. Ezt akadályozza meg a biztonsági gyermekülés, amely a gyermek védelmét 7-szeresére növeli és ezzel az életét mentheti meg.

Jó, ha tudjuk ...

hogy 2002. január 1-jétől Magyarországon is kötelező a biztonsági gyermekülés használata. Az előírás azokra a gyermekekre vonatkozik, akiknek a testmagassága nem éri el a 150 centimétert, életkora pedig a 12 évet.

Jó, ha tudjuk ...

hogy olyan biztonsági gyermekülést kell választanunk, amely megfelelően illeszkedik a gyermekünkhöz és a gépkocsinkhoz.

Csak azt az ülést vegyük meg, amelynek címkéjén rajta van a biztonságot igazoló jóváhagyási jel, az ajánlott súlycsoport és gépkocsi kategória:

ENSZ EGB 44. sz. előírás

minden gépkocsiba beszerelhető súlyhatár
jóváhagyási jel
vizsgálati jegyzőkönyv száma
gyártó

 

  • amelyben a gyermek kényelmesen ül és a háttámla magassága a füle fölé ér,
  • amelyet a gépjármű gyárilag beépített biztonsági övével megfelelően lehet rögzíteni,
  • melyhez az adott magyar nyelvű vásárlói tájékoztató részletesen, lépésről-lépésre mutatja be rajzokkal vagy fotókkal a helyes és biztonságos beszerelés és használat módját.

Jó, ha tudjuk ...

babakagylóhogy a biztonsági gyermeküléseket súlycsoportok szerint kategorizálják.   

0 csoport 0-10 kg, kb. 9 hónapos korig
0+ csoport 0-13 kg, kb. 12 hónapos korig

A legkisebbek szállítására alkalmasak e két csoportba tartozó „bébikagylók”, amelybe a picik a gyermekülés saját állítható biztonsági övével köthetők be.
Ezeket a bébiüléseket a menetiránynak háttal kell beszerelni, a rögzítés a gépjármű három pontos biztonsági övével történik.

Tilos az első ülésen elhelyezni a hátranéző bébiülést, ha az autó ülését működő légzsákkal látták el, mert a légzsák súlyos, akár halálos sérülést is okozhat.

I csoport 9-18 kg, kb. 8 hónapos kortól 4 éves korig

A gyermek már tud ülni, de szüksége van még a testét megtartó és körülvevő kagylóülésre. Ezek a gyermekülések az autó hátsó ülésére már csak a menetiránnyal megegyező irányban, a gépjármű három vagy két pontos biztonsági övével rögzíthetők. A gyermeket az ülés állítható saját öt pontos övével lehet bekötni. A vállövek magasságát a gyermek méretéhez úgy kell beállítani, hogy az mindig a válla fölött fusson.

II csoport 15-25 kg, kb. 3-7 éves korig

III csoport 22-36 kg, kb. 6-12 éves korig

A gyermek szabadon ül, de a felnőtt öv még nem elegendő a gyermek biztonságos becsatolásához. Ezek a biztonsági gyermekülések lehetnek a felsőtestet megemelő ülőpárnák vagy háttámlás ülésmagasítók. Sokuknál a fejtámasz magassága állítható, esetenként az ülés szélessége is.


A kisebb gyermekek részére a háttámlát úgy alakítják ki, hogy bizonyos korig az ülés saját övrendszerét, majd az autó három pontos biztonsági övét kell használni a bekötésre. Ezért a háttámlán övvezetőt is kialakítanak. Fontos, hogy a vállöv ne a gyermek nyaka előtt haladjon, mert ez ütközés esetén fulladást okozhat! Ezen üléseknél – a saját övvel rendelkezőknél is – 15 kg felett már a normál felnőtt biztonsági övet kell alkalmazni, 25 kg felett pedig a háttámlát is célszerű levenni, és ülésmagasítóként használni. Lásd az alábbi fotókat:

Jó, ha tudjuk ...

Biztonsági gyermekülést csak gyári bekötési pontokhoz szabad rögzíteni. A rögzítés feszességéről – hosszabb úton időnként, egyébként minden indulás előtt - győződjünk meg! A rögzítő csipesz, övzár, övszorító arra szolgál, hogy az automata öv menet közbeni lazulását megakadályozza, mert különben az ülés veszélyessé válhat.

Működő légzsákkal rendelkező gépkocsi ülésére gyerekülést beszerelni, illetve a légzsákot házilagosan kiiktatni életveszélyes és tilos!

Soha ne sajnáljuk az időt a biztonsági gyermekülés saját övrendszerének ismételt – ruházattól is függő - beállítására! Az öv megfelelően feszes és csavarodás mentes legyen.

Csak a megfelelően kiválasztott és helyesen beszerelt biztonsági gyermekülés nyújt kielégítő védelmet!

Legjobb csecsemőkorban hozzászoktatni gyermekünket a biztonsági gyermekülés használatához. Mutassunk jó példát és mindig kössük be magunkat is.

A kisgyermekeket nem köti le az utazás, fárasztja és untatja az. Ügyeljünk arra, hogy csak egy-két puha és könnyű játékot adjunk a gyerek kezébe, mert egy esetleges balesetnél nagyon súlyos sérülést szenvedhet a hozzávágódó játékoktól.

A kalaptartóra ne helyezzünk nehéz tárgyakat, mert fékezéskor veszélyesen előre repülhetnek!

A gyermekülést mindig a saját huzatával használjuk. A huzat általában levehető és mosható, a gyártó utasítása alapján.

forrás: nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja