SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a bébi- és gyermek lábbelikről

Családinet [cikkei] - 2009-02-23
Jó ha tudjuk, hogy a bébi- és gyermek lábbeli vásárlása során milyen szempontokat célszerű figyelembe venni.
Fontos tudnivalók a bébi- és gyermek lábbelikről

Jó, ha tudjuk...

A gyermek lábbeliknél nyolcféle elnevezést és mérethatárt különböztetünk meg francia méretszámban:

  • bébi lábbeli: 17-től 19-ig,
  • tipegő lábbeli: 20 és 21,
  • kisgyermek lábbeli: 22-től 25-ig,
  • gyermek lábbeli: 26-tól 30-ig.

A felsorolt elnevezésű lábbelik széles orr-résszel készülnek, mivel a láb méretarányai a felnőtt lábaktól jelentősen különböznek. A többi elnevezésű lábbelitől abban is eltérnek, hogy nincs nemenkénti (fiú vagy lány) megkülönböztetés.

  • kisfiú és leányka lábbeli 31-től 34-ig terjedő méretszámú.

A hosszméret-határok azonosak, azonban a láb változó méretarányai miatt már a kisfiú lábbelik szélesebbek és bővebbek a leányka elnevezésű termékektől. A leányka lábbeliknél az orr-rész kialakításánál bizonyos mértékben figyelembe lehet venni a divatirányzatot, hiszen e lábbelik gömbölyű orrformával is készülhetnek.

  • leány lábbeli: 35-től 40-ig
  • fiú lábbeli: 35-től 42-ig

A termékek nagyobb méretszámmal is forgalomba kerülhetnek a megrendelés igénye szerint. E két méretcsoportban a lábbeli orr-részén is teljes mértékben érvényesülhet a divathatás (pl.: gömbölyű vagy hegyes).

Jó, ha tudjuk...

A felsorolt lábbelik sarokmagassági választéka a következő:

  • bébi lábbeli: 5 mm;
  • tipegő lábbeli: 5, illetve 10 mm;
  • kisgyermek lábbeli: 5-15 mm-ig;
  • gyermek és kisfiú lábbeli: 5-20 mm-ig;
  • leányka, leány és fiú lábbeli: 5-35 mm-ig.

A sarokmagasság 5 mm-enként változik.

Jó, ha tudjuk...

A gyermek lábbelik felsőrész modellkialakítása nagyon változatos lehet, azonban a vásárlás során ügyeljünk arra, hogy az első négy korcsoportban lehetőség szerint csak száras-cipőt, illetve szandál esetében magas kéregrészű terméket válasszunk, amely jól rögzíthető a lábhoz.

  • Az első négy korcsoportban több olyan hazai lábbeli típus kerül forgalomba, amelyet az ortopéd szakorvosok véleménye alapján alakítottak ki, ezért vásárlás előtt célszerű a szakorvos véleményét kikérni, pl. sarokmagasság, forma, alsórész kialakítás vonatkozásában. A higiéniai tulajdonságok figyelembe vételével célszerűbb a puha fogású bőr felsőrészű lábbelit választani.


Jó, ha tudjuk...

A láb bonyolult szerkezete tartja a test tömegét állás és járás közben, ezért a legkisebb
gyerekcipo rendellenesség vagy sérülés zavart okoz annak működésében.

  • A szerzett lábbetegségek általában már gyermekkorban kialakulnak, amelyek a későbbiek folyamán az egész életre kihatnak. Éppen ezért már a kisebb elváltozásoknak is fontos szerepet kell tulajdonítani. A legkisebb problémával is forduljunk szakemberhez, hiszen nagyon sok esetben a megfelelő kialakítású lábbeli használata fontos szerepet tölthet be abban, hogy felnőtt korban egészséges legyen a láb.
  • A szülők sokszor keresik fel a szakorvost, mondván a gyermek lúdtalpas, mivel a talp boltozatát kitöltő zsírpárnát összetévesztik a boltozat lesüllyedésével. A járni tanuló gyermeknél a hosszanti boltozat hiánya normálisnak tekinthető, hiszen ez majd az izomtónus növekedésével fejlődik ki. A járási igénybevételhez szükséges aktív izommunka elősegíti a boltozat kialakulását, ugyanis a terhelés hatására a túlburjánzott zsírpárna eltűnik. Az egészségesen fejlődő láb esetében a gyermek második évében érezhető e hatás.


Jó, ha tudjuk...

A lábbeli vásárlása során a következő szempontokat célszerű figyelembe venni:

  • Olyan bébi, tipegő, kisgyermek és gyermek korcsoportú lábbelit válasszunk,cipo amelynek orr-része széles.
  • Az előzőek szerinti lábbelik talprésze is – egészen a sarokrészig – a hosszmérethez viszonyítva széles legyen.
  • Az összeillesztett alkatrészek egyenletes átmenetet biztosítsanak.
  • A belső felület tapintásával lehet érzékelni e tulajdonságot.
  • A lábbeli hajlékony legyen. A sarok-részt leszorítjuk, az orr-részt pedig felfelé nyomjuk: minél kisebb erő szükséges e meghajlításhoz, annál hajlékonyabb a cipő.
  • Az alsórész jól tapadjon a járósíkhoz. E tulajdonságot úgy lehet ellenőrizni, ha sarokrészen egyik kézzel leszorítjuk a lábbelit a járósíkhoz, a másikkal pedig megpróbáljuk elnyomni. Minél nagyobb erő szükséges az elmozdításhoz, annál jobban tapad a talp.
  • Ha a talp ültetett (oldalperemes), ez esetben a lábbeli felsőrészének sérülése nem olyan gyorsan következik be, mint rámás kivitel esetén. A gyermekláb olyan, mint az „örökmozgó”, mindennek nekiüti a cipőt és az könnyen sérül.
  • Köztudott, hogy a gyermekláb évente esetenként 2-3 nagyságszámot is változik, ennek ellenére mindig olyan lábbelit válasszunk, amely nem okoz járási kényelmetlenséget.
  • Minden esetben lábpróbával győződjünk meg a cipő és a láb megfelelő illeszkedéséről, illetve a méret megfelelőségről.


forrás: nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja