A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sírás nélkül 3. - Fogmosás sírás nélkül

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-14
Valahányszor a kezébe adod a fogkefét, ő eldobja, ha kedve tartja, akkor rágcsálja, de azt már végképp nem engedi, hogy Te mosd meg a kis fogacskáit. Nem nyitja ki a száját, ellenkezik, elfordítja a fejét, kapálózik, sír. Sok anyukának ismerős lehet ez a szituáció. Igen, a gyerekek egy része nem szeret fogat mosni.
Sírás nélkül 3. - Fogmosás sírás nélkül

Fogat mosni azonban muszáj. Minden nap. És nemcsak egyszer. Ha már eleged van a mindennapos huzavonából, akkor nézd meg a következő egyszerű lépéseket, amelyekkel megszerettetheted a gyerekeddel a fogmosást. Azt nem árt tudnod, hogyha vállat vonsz felette és nem mosod meg a fogacskáit, akkor a tejfogak állapota folyamatosan romolhat. A tejfogaknak ráadásul nagy szerepük van abban is, hogy kialakítsák a maradandó fogak helyét és segítsék a beszédfejlődést. Erről a Sunny Dent gyermekfogászat oldalán még többet olvashatunk.
 

1. Fogkefe választás

Egy gyerekfogászati oldal javaslatai szerint az első fogkefét nagyjából 1 éves korban érdemes beszerezni. Előtte, az első tejfogak megjelenésétől kezdve egy steril, benedvesített gézlappal megtisztíthatjuk az étkezések után az ínyét, nyelvét és az első fogacskákat. A későbbiekben pedig fontos az is, hogy amíg gyermekünk nem tud önállóan fogkefével fogat mosni, addig mindig mossuk meg a fogát rendesen, ha ő már végzett a rágcsálással.

Sokat segíthet a fogmosás megszeretésében az, hogy milyen a fogkefe. Vannak ujjra húzható változatok, ezt a gyerekünk is felhúzhatja az ujjára, rágcsálhatja, kipróbálhatja. A boltokban számtalan mesefigurás fogkefe közül választhatunk, vegyünk olyat, ami tetszene Neki. Egyes típusoknak kis tapadókorong van az alján, amivel akár a csap vagy a kád szélére, de a polcra is odatapaszthatjuk. Ez is kedvet adhat a fogmosáshoz.

Mindenképp kicsi fejű, puha és lekerekített sörtéjű fogkefét érdemes választani. A fogkefét háromhavonta ajánlott lecserélni, fertőző betegség után pedig egyből, erről ne feledkezzünk meg!
 

2. Saját fogkrém

Léteznek kifejezetten babák számára előállított, kellemes ízű fogkrémek, amelyek gyártásánál figyelembe vették, hogy azt a gyerekek még nem tudják kiköpni. Borsónyi mennyiséget tegyünk a fogkefére, engedjük, hogy ő maga nyomja rá. A kellemes ízű fogkrém is segíthet a fogmosást élvezetessé tenni.

Tipp: Ha valamiért mégsem válna be a fogkrém, akkor próbálkozzunk más márkával. Többféle babafogkrém közül választhatunk, lehet, hogy egy másikat jobban elfogad majd.
 

3. Ismerkedjen vele!

Fontos tudni, hogy az első fogmosástól még évek is eltelhetnek addig, mire gyermekünk teljesen egyedül és helyesen mossa meg a fogát. Ezért ne várjunk tőle túl sokat, de azt se engedjük, hogy kihagyja a szájápolási rutint. Amíg nem tudja egyedül megmosni, addig mindig legyünk ott mellette, felügyeljük és segítsünk Neki. Nyugodtan adjuk a kezébe a fogkefét, ismerkedjen vele, nézegesse, vegye a szájába, rágcsálja. Mutassuk meg Neki, hogy kell használni, mossunk együtt fogat!
 

4. Jó példa

Talán a legkönnyebben az hozza majd meg a kedvét, ha látja, hogy mi is rendszeresen mossuk. Valahányszor, amikor mi mossuk a fogunkat, és ezt megtehetjük, akkor vigyük be magunkkal őt a fürdőszobába és nézze, hogy csináljuk. Közben ő is próbálkozzon! Adjunk Neki vizet is, próbálja kiköpni!

Ha azt látja, hogy mi szülők rendszeresen megmossuk a fogunkat, akkor előbb-utóbb ő is átveszi majd ezt a viselkedési mintát.

Amikor fogat mosunk, mutassuk meg Neki, hogy mi hogy csináljuk!
 

5. Közös fogmosás

Ismerek egy családot, ahol úgy mosnak fogat a gyerekkel, hogy az anyuka fürdés közben ,,interjút készít”. Vicces kérdéseket tesz fel a gyereknek, aki ezeket megválaszolja, utána pedig minden kérés után mossa egy kicsit a fogát az anyukája.

Akár egymás fogát is megmoshatjuk, anyuka kinyitja a száját, a gyerek pedig elkezdi mosni Neki, és utána cserélnek. Ne feledjétek, hogy a fogak nyelv felőli oldala se maradjon ki!
 

6. Játékosan

Vegyünk elő plüssöket, játékbabákat, mossuk meg az ő fogaikat is. Szituációs játékokon keresztül beszélgethetünk arról is, hogy milyen következményekkel járhat, ha nem mosunk fogat rendszeresen, milyen egy lyukas, fájó fog és mit csinál a fogorvos, amikor ilyen problémával keressük meg.

Érdemes egy olyan mesekönyvet is beszerezni, amelyik ezzel a témakörrel foglalkozik, nekünk a Scolar mini sorozat Pisilés, fogmosás, fürdés című könyv volt, amelyik sokat segített. Mesélhetünk fogmanóról és fogtündérről is, ezzel is felkelthetjük benne az érdeklődést a fogmosás iránt.
 

7. Időmérés

Játékosan mérhetjük a fogmosás közben eltelt időt is. Ez segíthet a gyerekünknek abban, hogy tudja, mennyi ideig fog tartani. Drogériákban árulnak úgynevezett fogmosó homokórát, amit gyerekünk indíthat el és folyamatosan figyelheti, amíg mossuk a fogát. Ha ilyet esetleg nem sikerül beszereznünk, akkor egy zeneszám lejátszása is sokat segíthet. Legyen egy szám, amit mindig fogmosáskor kapcsolunk be. A gyerek így tudni fogja, hogy addig tart a fogmosás, ameddig vége nem lesz a zenének.

Olvasd el cikksorozatunk korábbi részeit is!

Sírás nélkül 1.-Hajmosás sírás nélkül

Sírás nélkül 2.-Körömvágás sírás nélkül

Valamint a hamarosan megjelenő újakat!

Sírás nélkül 4.-Hajvágás sírás nélkül

Sírás nélkül 5.-Öltözetés! A Te babás is utálja?

Sírás nélkül 6.-Pelenkacsere: Lehet ezt egyáltalán sírás nélkül?

Fotó: Jenny Friedrichs a pixabay.com-on

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja