SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan vágjuk a baba haját?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-25
Vágni vagy nem vágni? Ha igen, otthon vagy fodrásznál? Igaz, hogy a sok vágástól lesz dús és erős haja felnőttként? Mit tegyünk, ha hevesen tiltakozik a nyiratkozás ellen? Megannyi kérdés, amelyekre nekünk kell megtalálnunk a családunk számára legideálisabb választ.
Hogyan vágjuk a baba haját?


Tényleg dúsabb és erősebb lesz a haja, ha gyakran vágjuk?

Harminc éve még alig voltak hosszú hajú kislányok az óvodákban. A rövid, fiús fazonra nyírt frizurákat a praktikum mellett az az akkoriban széles körben elterjedt vélemény is indokolta, hogy a gyakori gyermekkori hajvágástól sűrűbb és erősebb hajkoronájuk lesz a későbbiekben.

Ma már tudjuk, hogy ilyen közvetlen összefüggés nincs a két dolog között. Nyírhatjuk a hajat akármennyit, nem keletkezik több hajhagyma a fejbőr alatt, a frissen vágott frizura pedig azért tűnik dúsabbnak, mert megszabadult a töredezett hajvégektől. Ez a felismerés az egyik oka annak, hogy mára újra divatba jött a hosszú kislányhaj, és csak elvétve találkozhatunk fiús frizurát hordó lánykákkal.

A kérdés ettől még örök: vágjuk vagy ne vágjuk a kicsi haját? S ha igen, mikor és hogyan?


Hajvágás babakorban

Pici korban a nem és a divat helyett a praktikus szempontok az irányadóak. A legtöbb újszülött hajjal születik, ám ezt kihullajtja, mielőtt akkorára nőne, hogy a szemébe lógjon. Ritka az olyan egy éven aluli csecsemő, akinek zavaróan hosszúra nőtt volna a haja. Ha mégis ez lenne a helyzet, kislányoknál egyszerűbb csattal eltűzni vagy felgumizni, kisfiúknál pedig csak a legszükségesebb igazításokat kell végezni a frufruján.

Egyéves kor után már ezen a téren is kiütköznek a nemi különbségek. A lányok haja gyorsabban nő, a fiúké sokáig még gyenge és babás marad, ráadásul nekik előbb lesz hosszú hátul, mint a fejük többi területén.

Rajtunk, kézügyességünkön és a gyermek temperamentumán múlik, hogy az első években otthon, magunk végezzük-e a műveletet, vagy fodrász segítségét vesszük igénybe. A szakember mellett szól, hogy biztosabb kezű és csinosabban vág, a hajvágás ellen erőteljesen tiltakozó, nyugtalan kicsi számára azonban nem ideális választás. Ha ki szeretnénk próbálni, meglátogathatunk egy kifejezett gyermekfodrászatot, ahol a legkisebbek életkori sajátosságait figyelembe vevő környezet fogad bennünket. Van, ahol a fodrászszéket autóvá alakították, így a gyerek játék közben szinte észre sem veszi, mi történik vele.

Ennél egyszerűbb és pénztárcakímélőbb megoldás, ha a saját fodrászunkat kérjük meg, hogy a miénk mellett a kicsi haját is vágja le. Sok fodrász ilyenkor jelképes összegért végez igazítást a gyerek haján.


Hajvágás otthon


Mivel vágjuk a baba haját?

Ha mégis az otthoni hajvágás mellett döntünk, igyekezzünk ezt amennyire megoldható, nyugodt légkörben tenni. Bár nem fájdalmas a művelet, sok gyerek érzi úgy, hogy ilyenkor erőszakot követnek el rajta, ezért kézzel-lábbal tiltakozik ellene. Kisfiúk esetében egyszerűbb és kevésbé balesetveszélyes megoldás lehet a hajnyírógép használata. Segítségével a kevésbé ügyes szülők is egyenletesen tudják megnyírni a kicsi haját. Figyeljünk azonban oda, hogy jó minőségű, márkás készüléket használjunk, mert az olcsóbb típusok húzhatják a hajat, valóban kellemetlen élménnyé téve a hajvágást.

Ha ollót használunk, ültessük a gyermeket az etetőszékbe vagy egy másik felnőtt ölébe. Nem bűn ilyenkor figyelemelterelésként bekapcsolni egy mesét vagy a kezébe adni a telefonunkat: ha segít elterelni a figyelmét, sokkal kisebb kárt okoz a pár perces kütyünyomkodás, mint ha ollóval megvágnánk a tiltakozó és tekergőző gyermeket.


Hajvágás kisgyermekkorban

Ha már megérti, magyarázzuk el neki, mi fog történni, és ismertessük meg az eszközzel is. Terítsünk a nyakába törölközőt, hogy minél kevesebb levágott haj kerüljön a ruhája alá. A fodrászkodást célszerű az esti órákban véghezvinni, mivel utána mindenképp szükséges a zuhanyzás és a haj leöblítése. Ha nagyon tiltakozik, végezhetjük több napra elnyújtva is a hajvágást, de ha lehet, érdemesebb egy szuszra letudni.

4-5 éves korukra az addig hevesen tiltakozó gyermekek is megszokják a hajvágást. Ettől az életkortól kezdve – hacsak nem vagyunk különlegesen jó érzékkel megáldva – inkább bízzuk szakemberre a műveletet.

Fotó: ninulia / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja