SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A hajszál nem fáj

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-02-11
Hol kezdődik a gyermek személyisége és hol ér véget? A haja hozzátartozik, vagy az már nem? A fején lévő igen, de a már levágott nem? Mikortól dönthet a hajviseletéről, és meddig határozhatjuk meg mi azt? Meddig jogos a könnyen kezelhetőségre hivatkozni, és mikortól hatalomfitogtatás az otthoni hajvágás?
A hajszál nem fáj

Keresztanyám, amikor még óvodás gyermekként nála töltöttem a hétvégét, mindig azzal kezdte a találkozást, hogy leültetett egy kisszékbe, és hozta a hajnyesőt. Át kellett esnem ezen a beavatási szertartáson, hogy beléphessek az ő saját szentélyébe. A maga képére formált. Kisgyermekként nem tudtam megfogalmazni, hogy miért érzem magam úgy, mint akinek a lényéből elraboltak egy darabot. Pedig a babahajak amolyan érzékeny kis antennák, melyek mint sok apró relé, közvetítik a gyereknek a világot. 

A haj egész kiskortól ugyanúgy önkifejezés a gyermek számára, mint a felnőtteknek, a nőknek és férfiaknak egyaránt. A különböző frizurák náluk is az önmeghatározásuk fontos kellékei, és ez az önmeghatározás nem is könnyű.  A hajviselet iránt az óvodás gyermeknek már komoly érdeklődése van, némelyik kislány a copfot szereti, némelyik élethosszig tartó kötődést fejleszt ki a hajráfok ránt. Sok kislánynak komfortos érzés, ahogy a copfja vége súrolja a vállát, vagy az is előfordulhat, hogy a hajával való játék, a fürtjeibe túrás mozdulata kifejezetten fontos neki, ezzel fejezi ki a vagányságát, vagy ebbe kapaszkodik, mint az Árvalányhaj meséjében a királyfi. Esetleg temperamentumát a haja hátra vetésével szereti kifejezni. Ismerek olyan alsós fiút, akivel centiméterenként kell alkudozni a hajhosszról, a szemébe hulló tincsek mögött láthatatlannak, védettnek érzi magát.  Természetesen nem tagadhatók a praktikus szempontok, de hiszek abban, hogy mielőtt az ollóval közelítünk a kicsi fejéhez, vonjuk be őt is a döntésbe.

Óvodás kortól már érdemesebb szakemberre bízni a hajvágást, mint otthon, házi módszerekkel próbálkozni. Ezzel a választással biztosítjuk a gyermeket arról, hogy az ő frizurája is van olyan fontos, mint a miénk, és hogy nem sajnáljuk az időt és fáradtságot arra, hogy képeket nézegessünk különböző hajviseletekről, vagy hogy hagyunk időt arra, hogy elmondhassa, a csoportjában kinek a haja tetszik neki, és miért. A "karanténfrufru” esete valószínűleg évek múlva is benne lesz a szótárunkban, de nem a követni való példaként…

Aki a tíz-tizenkét éves gyereke haját otthon vágja, bár a gyermek szívesebben menne fodrászhoz, ott érdemes elgondolkodni azon, hogy ez tényleg pénzkérdés-e? Mennyire rombolja a gyermeket, ha szégyenkezve megy másnap a közösségbe? Elfogadjuk-e, hogy a gyerek nem a mi meghosszabbított, kiterjesztett énünk, hanem önálló ízlésű lény?

Megmondjuk-e a néhány túlbuzgó rokonnak, hogy a gyerek hajviselete csakis a szülő és a gyerek közös döntésén alapulhat, és nem erőfölényből hozott hatalmi regula?

Mennyivel rövidítjük meg?

Fotó: Ninulia-tól a pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja