SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Mégsem kell naponta fürdetni a babát - a túl sok mosdatás többet árt, mint használ!

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-12-12
Míg hazánkban néhány évvel ezelőttig természetesnek számított, hogy az esti rutin részeként minden nap ugyanabban az időpontban fürdetik a csecsemőket a szüleik, újabban teret kezd nyerni az a Nyugat-Európából érkező szemlélet, miszerint a túl sok mosdatás többet árt, mint használ.
Mégsem kell naponta fürdetni a babát - a túl sok mosdatás többet árt, mint használ!

A legtöbb szülő máig úgy gondolja, újszülött kortól fontos a napi fürdetés. Szakemberek egyre nagyobb csoportja állítja azonban, hogy a mindennapos mosdatásnak több a hátránya, mint az előnye, ugyanis kiszárítja a bőrt. Éppen ezért ma már a bőrgyógyászok jelentős része is inkább a heti két-három fürdetés mellett teszi le a voksát. 

A kis csecsemő számára még nem nagy élvezet a pancsolás, és nem is piszkolja annyira össze magát, hogy indokolt legyen minden nap megtisztítani a teljes testfelületét. Elég, ha pelenkázáskor alaposan letisztítjuk a nemi szervek és a végbélnyílás környékét, a hajlatokat pedig minden nap áttöröljük nedves törlőkendővel. Ezen kívül csak az arcot kell rendszeresen lemosni vízzel. Vannak, akik szerint addig, amíg le nem esik a köldökcsonk, egyáltalán nem kellene, hogy víz érje a picit.

Amikor mégis fürdésre kerül a sor, akkor se pancsoljon a kis csecsemő túl sok ideig. Öt-tíz perc bőven elég a műveletre. Válasszunk olyan időpontot, amikor a baba jókedvű, nem túl fáradt, és két étkezés között vagyunk, tehát nem éhes, de nincs is tele - ez utóbbi esetben ugyanis fennáll a veszélye, hogy visszabukja a vízbe a tejet. A víz legyen langyos. Válasszunk mindenmentes babafürdetőt, a különböző illatanyagokkal feldobott termékek ugyanis szintén szárítják a bőrt.

Felmerül a kérdés, nem lesz-e a baba ekcémás a kevés mosdatástól. A bőrgyógyász válasza erre határozott nem! Az ekcéma nem a rossz higiéniás viszonyok következménye, hanem egyéni érzékenység kérdése.

A baba haját még ritkábban kell mosni, heti egy alkalom erre bőven elegendő. Ennél gyakrabban csak akkor mossuk, ha a túlzott koszmósodás miatt a gyerekorvos speciális sampont írt fel erre a célra. Ne feledjük, hogy a koszmó egy bizonyos szintig természetes jelenség a babáknál, nem az ápolatlanság jele, és nem kell vele különösebben foglalkozni.

Egyéves kor után már rátérhetünk a mindennapos fürdetésre, főleg, mivel ilyenkor már a kisgyermek is élvezni szokta a műveletet. A haját azonban – hacsak nem ment tele homokkal, vagy egyéb ok miatt nem lett piszkos - kamaszkorig rendszerint elég hetente egyszer megmosni, mivel a fokozott zsírosodás tizenéves kor előtt nem igazán jellemző.

foto: Pexels / Rene Asmussen

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja