A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ikreket várok - felkészülés egy tapasztalt ikres anyuka szemével

Farkas-Gregóczki Rita - 2019-01-09
Bár nem könnyű általános érvényű tanácsot adni a most ikreket váró szülőknek az előkészületekkel kapcsolatban, mégis megpróbálok egy kis segítséget nyújtani. Magam is örültem volna, ha ikerterhességem alatt valaki ad néhány "tuti tippet", de sajnos nem volt senkinek ilyen téren tapasztalata a környezetemben. Remélem, az alábbi kis írás sorvezetőként szolgálhat azoknak a szerencsés szülőknek, akik egyből kettő (vagy több) babának adhatnak életet.
Ikreket várok - felkészülés egy tapasztalt ikres anyuka szemével

Mindenképpen kezdjük azzal, hogy ha ikreket vársz, nézz meg egy számodra megbízható forrásból származó kelengyelistát! Soknak tűnik ez a rengeteg termék, esetleg több gyerkőcre leszámítva, de hidd el, nem kell mindenből kettőt vásárolnod! Sőt, vannak olyan dolgok, amiknek megvételét már a babák megszületése utánra tudod halasztani, így a kezdeti nagybevásárlás büdzséjén tudsz ezzel könnyíteni!

Javaslom, hogy ne vásárolj nagyon „előre”, hiszen például egy utazóágy nagyon praktikus a jövőre nézve, de hacsak nem tervezel az ikerkék megszületése után rögtön egy világkörüli utat, egy jó ideig fölöslegesen porosodna a lakásban.

Bár létezik hordozókendőből olyan kötési megoldás, amivel ikreket is tudsz hordozni, én mégis azt tanácsolom, hogy csak akkor vásárold meg, amikor a picik már megvannak és pontosan látod, hogyan tudod használni, beilleszteni a mindennapjaitokba.

Persze, a legtöbb napi használatos dologból bizony szükséges lesz kettő, de néhány praktikával úgy tudod a kelengyéd árát csökkenteni, hogy a legkevesebb felesleges dolgot vásárolod a babáknak.

MÉRETVÁLASZTÁS

Ez egy nagyon fontos kérdése az ikres babavárásnak, és nem sok helyen mondják el, hogy kezdetben nem érdemes a normál méretű (56-os) babaruhákból bevásárolni, mert nagy valószínűséggel kisebb súllyal születnek a babák. Így az első időkben a 44-es (2000-2500 gr, 41-45 cm hosszú piciknél) és 50-es méretben (2500-3000 gr, 45-50 cm) elég gondolkozni. Sapkákból a nullás méretet kell keresni. Fontos, hogy pelenka vásárlásakor a korababáknak megfelelő típust válasszátok, a nullás méretet, nehogy túl nagyok legyenek a kórházban az első próba alkalmával. Ne halmozzatok fel nagy mennyiséget az egyes méretekből, mert nagyon gyorsan fognak nőni a babák.

HIGIÉNIAI TERMÉKEK

Tudom, hogy most egy kicsit kényes témába fogok bele, de tapasztalt, immár három kislányos anyukaként én azt mondom, hogy nem érdemes minden babának külön-külön megvásárolni a higiéniai termékeket. Úgysincs egy anyukának annyi keze, hogy egyszerre mérjen lázat, porszívózzon orrot, fésüljön hajat... Így bár nagy valószínűséggel a protokoll azt mondja, hogy minden ilyen termékből két darab kell, én bizony inkább a sterilizálás, tisztítás híve voltam, és egyet vettem. Elég volt…

AMIBŐL BIZTOS, HOGY ELÉG LESZ EGY

Fürdető kádból biztos nem szükséges kettőt venni! Járókákban vidáman elférnek többen is, szóval abból is felesleges kettőt venni. Ikrek esetén mindenképpen erre kialakított, ikres szoptatópárnát érdemes választani, amiből szintén elég egy darab. Párásítóból is elég egy, ha egy szobában laknak a kicsik. Babamérleget én mindenképpen kölcsönözni ajánlom, mert kb. fél év után teljesen feleslegessé válik. A szülők biztonságérzete és kényelme érdekében én azt gondolom, hogy bébiőrt mindenképpen érdemes vásárolni, de ebből is elég egy darab, ha az ikrek egy szobában alszanak.

AMIBŐL BIZTOS, HOGY KETTŐRE LESZ SZÜKSÉG

Ebben a kérdésben sajnos nincs mese, meg kell venni a külön termékeket a gyerkőcöknek: etetőszék és a babahordozó kinövése után gyerekülés az autóba. Ami még fontos, hogy két, mobil, pelenkára csíptethető légzésfigyelőt válasszunk, ha egy ágyban alszanak a gyerekek. Költséghatékonyságból itt is érdemes lehet a kölcsönzést választani a vásárlás helyett. Az első időkben lehet a kiságyból is egy, de kb. fél év múlva már külön ágyba kell tenni őket, amikor már nagyon  mocorognak.

BABAKOCSI KIVÁLASZTÁS

Tapasztalataim szerint ezen a részen nem érdemes spórolni, a számotokra legmegfelelőbbet  vegyétek meg! Fontos körültekintőnek lenni! Hogy miért? Mert ezen a téren minden szempontot érdemes figyelembe venni a döntés előtt: mekkora a lakás, az autó? Befér-e a liftbe? Milyen széles a környéken a járda? A keskeny járdás helyeken ugyanis csak az egymás előtt, hosszában elhelyezkedő ülésekkel rendelkező babakocsi fér el, az egymás mellett elhelyezett üléses nem. A mózeskosárral rendelkező babakocsik hatalmas szabadságot adnak, mert azzal a babákat egyszerre lehet altatni, ringatni, mégsem szakad le az ember dereka. Sőt, maga a mózeskosár komfortos fekvőhelyet biztosít a gyerkőcök számára sétáláskor, a kertben vagy éppen a teraszon, azaz nem vagyunk a szobához kötve, ami különösen akkor, ha kevés segítségre számíthatunk, nagyban befolyásolja a hétköznapjainkat. Érdemes tudni, hogy a bébihordozó kifejezetten az autós utazáshoz van kitalálva, a hordozóban a pici babák nem tölthetnek el hosszú időt egyhuzamban, az ugyanis árt a gerincüknek!

AMI MÉG NAGYON HASZNOS LEHET

Egy ringatható pihenőszék vagy a későbbiekben egy hinta csodákat tud tenni, főleg az ikres szülőkkel (állítólag ezt a Szex és New Yorkból már mindenki tudja, bevallom, én tapasztalatból…:). Amíg az egyik babának például ki kell szívni az orrát, addig a másikat csak beletesszük a hintába, ezzel is elkerülve a felesleges sírást, és kényelmesen csak az adott gyermekre tudunk koncentrálni. Jól jöhet ez a nyűgös, nehezebben elalvós napokon is, mert így simán bele tudjuk tenni a babát a pihenőszékbe, nem zavarva a másik, már (vagy még) alvó babát a sírással.

MEGNYUGTATÁSUL

Ami még fontos, a „mikor kezdjük el a vásárlást” témakör, hiszen egy ikres szülő néha a babona és a koraszülés szűk ösvényén jár! Nincs lehetőség a vásárlás halogatására, sőt, hogy anyagilag ne legyen egyszerre olyan megterhelő, érdemes apránként, minél hamarabb megkezdeni a szükséges dolgok beszerzését! Bár elsőre anyagilag is elképesztő összeg jöhet ki, ne ijedj meg a vásárolnivaló dolgok mennyiségétől! Tapasztalatom szerint egy ikres szülő sokkal racionálisabban, körültekintőbben vásárol, a dupla mennyiség miatt ugyanis kétszer is meggondolja, hogy mit vegyen! Így biztos vagyok abban, hogy Te is ilyen leszel, és a legjobbat és legtöbbet fogod kihozni a számodra rendelkezésre álló keretből. Ami meg nem fér bele, azt nyugodtan kérd kölcsön a rokonoktól, barátoktól vagy ünnepre a gyerkőcök számára hasznos ajándékot kérj.

ÉS AMI MÉG NAGYON FONTOS!

Felértékelődik az ikreknél a névnap jelentősége, hiszen ez az egyetlen ünnep, amit külön ünnepelnek. Ez egy remek alkalom arra, hogy valami különlegeset, és tényleg „személyre szólót” kapjanak a gyerekek. Tudatosítani kell a rokonokban is, főleg, ha egypetéjű ikrekről van szó, hogy azért, mert egy napon születtek és ugyanúgy néznek ki, attól még külön kis személyiségek!

NE AGGÓDJ, CSODÁLATOS IKRES ANYUKA LESZEL! HA MÉGIS MARADT MÉG KÉRDÉSED, AKKOR SZERETETTEL VÁRUNK A KIFEJEZETTEN IKRESEK SZÁMÁRA SZÓLÓ TANFOLYAMUNKON.

Nemes Zsófia
Babasegély Szolgálat
www.babasegely.com

Indexkép: Pexels

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja