A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért nem ismeri fel Dwayne Johnson kislánya a saját apukája hangját?

Baraczka Gergő [cikkei] - 2020-12-06
Az óvodáskorú gyerekek sok szempontból teljesen másképp látják a világot, mint mi. Ezért gyakran előfordul, hogy számunkra egészen elképesztő módon reagálnak bizonyos dolgokra - például nem ismerik fel saját apukájuk hangját. De hogyan lehetséges ez?
Miért nem ismeri fel Dwayne Johnson kislánya a saját apukája hangját?

Legtöbbször nagyokat mosolygunk, néha bosszankodunk, és van úgy, hogy csak értetlenül állunk azokat a reakciókat látva, ami a gyerekek nézőpontjából teljesen természetes. Pedig érdemes kiismerni az észjárásukat, mert így könnyebben tudunk segíteni nekik. Lássuk, mi az a 7 legfontosabb dolog, ami egészen másképp néz ki egy ovis szemüvegén keresztül!

1. Mindenható felnőttek

A környező világról szerzett ismereteik igencsak hiányosak még, ezért a számukra legkézenfekvőbb megoldást választják: úgy képzelik, hogy a természetet is az ember hozta létre. Nagy, erős felnőttek hordták össze a hegyeket, ők vájták ki a folyómedret, feltették a napot az égre, stb. Érdemes tudnod, hogy a gyerekek szemében te is ilyen nagy, erős szuperhős vagy. Az egyik ovisom például ezt kérdezte tőlem, miután megjavítottam egy kisautó kerekét: „Te nagyon ügyes vagy. Űrhajót is tudsz vezetni?” És még örülhetek, hogy nem egy hegység odébb hordására kért fel… :-)

2. Élő tárgyak

Szintén nagyon jellemző a gondolkodásukra, hogy az élettelen tárgyakat is élőlények tulajdonságaival ruházzák fel. Morcos a felhő, mérges a villám, fél a plüsscsiga… Ha átveszed ezt a gondolatmenetet, nagyon könnyen szót érthetsz velük. Közismert például, hogy a répa bánatában sírni kezd, ha a tányér szélén hagyjuk, este nem mi álmosodunk el, hanem a mesekönyv, a játékmackó pedig a legbátrabb vitéz, aki megvéd minket a sötétben…

3. Az ok és az okozat

Ez egy nagyon vicces jelenség. A kisgyerekek egyre több összefüggést fedeznek fel, de az irányokat gyakran összekeverik. Például: a hó azért esik, hogy szánkózhassunk. Sokszor előfordul az is, hogy önmagába visszatérő érvelést használnak. „Mit gondoltok, miért hullik le ősszel a fák levele?” – kérdeztem egy ovis foglalkozáson. „Mert ősz van.” – vágták rá kórusban.

4. A külső és a belső világ

A gondolatok, a fantázia és a valós világ közötti átjárás számukra még igencsak szabad. Nagyon sokáig nem tudják elfogadni, hogy amit álmodtak, az nem a valóság, és hogy nem feltétlenül történik meg az, amit nagyon szeretnének. Ovis korban óriási különbség lehet hazugság és hazugság között is. Az esetek jó részében az történik ugyanis, hogy a kisgyerek valójában nem hazudott, csak elhitte, amit elképzelt.

5. Más szemszög

Az óvodás korú gyerekek nagyon nehezen képesek más szemszögből látni a világot, mint ahogy ők megélik. Erről érdemes gyakran, egyszerű, konkrét példákon keresztül beszélgetni velük. Például: „Mit szólnál hozzá, ha téged nem engednének be abba a bunkiba? Igaz, hogy rosszul esne?”

Nehezen tudják elfogadni azt is, ha egy általuk jól ismert dolog valamelyik tulajdonsága megváltozik. Jó példa erre Dwayne Johnson kislányának esete. A színész a Vaiana című animációs film egyik főszereplőjének adta a hangját, ezt azonban a három éves kislány nem tudta elfogadni, mert a rajzfilmfigurát külön személyiségként kezelte.

6. Szélsőségek

Egy kisgyerek számára nincsenek árnyalatok. A jó embereknek nincsenek hibái, a gonosz emberek nem mosolyognak, a felnőttek tökéletesek… és a szabályok alól nincsenek kivételek. Ezt sajnos magunkra nézve is kötelezőnek kell tekintenünk. Ne lepődj meg például, hogy a gyereked sáros cipővel megy be a szobába, ha néha-néha te magad is visszaszaladsz az ottfelejtett kulcsért.

7. Az idő relatív

A gyerekek nem gondolkodnak években, hónapokban, sőt, hetekben sem. Képesek nagyon távoli élményként elmesélni azt, ami tegnap történt velük, a jövő pedig még ködösebb a számukra. Ezért soha ne büntessünk utólag valami távoli „bűnért”, és a büntetés utáni szigort se húzzuk túl sokáig! Egy ovissal arról sem igazán érdemes beszélgetni, hogy a jövő hónapban milyen fantasztikus szülinapi bulit tartunk majd neki, mert csak elkeseredik azon, hogy ez a szuper program nem történik meg néhány napon belül. Soha ne felejtsük el, hogy az ő picike életükhöz képest egyetlen nap is nagyon hosszú idő!

Fotó:https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Search&limit=20&offset=40&profile=default&search=Dwayne+Johnson&advancedSearch-current={}&ns0=1&ns6=1&ns12=1&ns14=1&ns100=1&ns106=1#/media/File:Dany_Garcia_and_Dwayne_The_Rock_Johnson_2009_portrait.jpg

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja