SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért nem ismeri fel Dwayne Johnson kislánya a saját apukája hangját?

Baraczka Gergő [cikkei] - 2020-12-06
Az óvodáskorú gyerekek sok szempontból teljesen másképp látják a világot, mint mi. Ezért gyakran előfordul, hogy számunkra egészen elképesztő módon reagálnak bizonyos dolgokra - például nem ismerik fel saját apukájuk hangját. De hogyan lehetséges ez?
Miért nem ismeri fel Dwayne Johnson kislánya a saját apukája hangját?

Legtöbbször nagyokat mosolygunk, néha bosszankodunk, és van úgy, hogy csak értetlenül állunk azokat a reakciókat látva, ami a gyerekek nézőpontjából teljesen természetes. Pedig érdemes kiismerni az észjárásukat, mert így könnyebben tudunk segíteni nekik. Lássuk, mi az a 7 legfontosabb dolog, ami egészen másképp néz ki egy ovis szemüvegén keresztül!

1. Mindenható felnőttek

A környező világról szerzett ismereteik igencsak hiányosak még, ezért a számukra legkézenfekvőbb megoldást választják: úgy képzelik, hogy a természetet is az ember hozta létre. Nagy, erős felnőttek hordták össze a hegyeket, ők vájták ki a folyómedret, feltették a napot az égre, stb. Érdemes tudnod, hogy a gyerekek szemében te is ilyen nagy, erős szuperhős vagy. Az egyik ovisom például ezt kérdezte tőlem, miután megjavítottam egy kisautó kerekét: „Te nagyon ügyes vagy. Űrhajót is tudsz vezetni?” És még örülhetek, hogy nem egy hegység odébb hordására kért fel… :-)

2. Élő tárgyak

Szintén nagyon jellemző a gondolkodásukra, hogy az élettelen tárgyakat is élőlények tulajdonságaival ruházzák fel. Morcos a felhő, mérges a villám, fél a plüsscsiga… Ha átveszed ezt a gondolatmenetet, nagyon könnyen szót érthetsz velük. Közismert például, hogy a répa bánatában sírni kezd, ha a tányér szélén hagyjuk, este nem mi álmosodunk el, hanem a mesekönyv, a játékmackó pedig a legbátrabb vitéz, aki megvéd minket a sötétben…

3. Az ok és az okozat

Ez egy nagyon vicces jelenség. A kisgyerekek egyre több összefüggést fedeznek fel, de az irányokat gyakran összekeverik. Például: a hó azért esik, hogy szánkózhassunk. Sokszor előfordul az is, hogy önmagába visszatérő érvelést használnak. „Mit gondoltok, miért hullik le ősszel a fák levele?” – kérdeztem egy ovis foglalkozáson. „Mert ősz van.” – vágták rá kórusban.

4. A külső és a belső világ

A gondolatok, a fantázia és a valós világ közötti átjárás számukra még igencsak szabad. Nagyon sokáig nem tudják elfogadni, hogy amit álmodtak, az nem a valóság, és hogy nem feltétlenül történik meg az, amit nagyon szeretnének. Ovis korban óriási különbség lehet hazugság és hazugság között is. Az esetek jó részében az történik ugyanis, hogy a kisgyerek valójában nem hazudott, csak elhitte, amit elképzelt.

5. Más szemszög

Az óvodás korú gyerekek nagyon nehezen képesek más szemszögből látni a világot, mint ahogy ők megélik. Erről érdemes gyakran, egyszerű, konkrét példákon keresztül beszélgetni velük. Például: „Mit szólnál hozzá, ha téged nem engednének be abba a bunkiba? Igaz, hogy rosszul esne?”

Nehezen tudják elfogadni azt is, ha egy általuk jól ismert dolog valamelyik tulajdonsága megváltozik. Jó példa erre Dwayne Johnson kislányának esete. A színész a Vaiana című animációs film egyik főszereplőjének adta a hangját, ezt azonban a három éves kislány nem tudta elfogadni, mert a rajzfilmfigurát külön személyiségként kezelte.

6. Szélsőségek

Egy kisgyerek számára nincsenek árnyalatok. A jó embereknek nincsenek hibái, a gonosz emberek nem mosolyognak, a felnőttek tökéletesek… és a szabályok alól nincsenek kivételek. Ezt sajnos magunkra nézve is kötelezőnek kell tekintenünk. Ne lepődj meg például, hogy a gyereked sáros cipővel megy be a szobába, ha néha-néha te magad is visszaszaladsz az ottfelejtett kulcsért.

7. Az idő relatív

A gyerekek nem gondolkodnak években, hónapokban, sőt, hetekben sem. Képesek nagyon távoli élményként elmesélni azt, ami tegnap történt velük, a jövő pedig még ködösebb a számukra. Ezért soha ne büntessünk utólag valami távoli „bűnért”, és a büntetés utáni szigort se húzzuk túl sokáig! Egy ovissal arról sem igazán érdemes beszélgetni, hogy a jövő hónapban milyen fantasztikus szülinapi bulit tartunk majd neki, mert csak elkeseredik azon, hogy ez a szuper program nem történik meg néhány napon belül. Soha ne felejtsük el, hogy az ő picike életükhöz képest egyetlen nap is nagyon hosszú idő!

Fotó:https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Search&limit=20&offset=40&profile=default&search=Dwayne+Johnson&advancedSearch-current={}&ns0=1&ns6=1&ns12=1&ns14=1&ns100=1&ns106=1#/media/File:Dany_Garcia_and_Dwayne_The_Rock_Johnson_2009_portrait.jpg

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja