SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt énekeld a kiscsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-10-20
A gyerekünk életének egyik legnagyobb váltása, hogy az otthoni környezetből az óvodai környezetbe kerül - ha bölcsis volt, akkor a családból a bölcsődébe kerülés is hasonló dolog. Az óvoda azonban sokkal több önállóságot feltételez egy kicsiről, és sokkal több új dologgal is találkozik, hiszen a gondozási feladatokról átkerül a fókusz a tanulásra, a fejlesztésre, a nevelésre.
Ezt énekeld a kiscsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja

A korosztály sajátosságairól bővebben IDE KATTINTVA tudhatsz meg többet >> 

A kiscsoportos gyerekek eleinte még elsősorban egymás mellett játszanak, ellesik egymástól a játék elemeit, és nagyon fogékonyak arra, hogy játékos formában megtanulják kezelni a helyzeteket. Az óvónők, a szülők, de a terapeuták is beszélő plüssel, vagy kézibábbal, ujjbábbal szórakoztatják a kicsiket, példát adva arra, hogy oldanak meg helyzeteket egymás között.

Ezért a kiscsoportos gyermek már örömmel játszik a babával altatósat, ringatósat, utánozva a szülőt. Számukra  ajánlottak a 2-3  hangból álló baba altatók, mint a:  

  • Tente baba tente

  • A ringatás mozdulatait utánzó Csicsíja babája:

A kicsik még – főleg eleinte – nem játszanak sokan együtt, hanem ketten párban. Kicserélik a játékot egymás közt, élvezik, hogy adok egy valamit és kapok helyette egy másik valamit, de könnyen eltörik a mécses, ha nem az van, amit szerettek volna. Megjelenik a csíny, így kedvelik például az efféle dalokat:

A kisebb hangkészletű dalokkal könnyebben boldogulnak, könnyebben kialakul a tiszta hangképzés, ha kisebb terjedelmű dalokat kell kiénekelniük - ám itt is nagy egyéni eltérések lehetnek. Az együtt éneklésnél érdemes ilyen dalokat választani, de amikor mi éneklünk a gyereknek, bátran válasszunk nagyobb hangterjedelemű dalokat.

Imádják, a mozgásos dalokat, felnőttekkel és egymással is játszanak, így odahaza is énekeljük és játsszuk gyakran a „Húzz- húzz engemet” dalocskát, aminek a végén valaki eldől, és ezen nagyot lehet kacagni.

Ugyancsak az együtt nevetés, csíny jellemzi a „Megy a hajó a Dunán” című mondókát is, amit a kiscsoportosok imádnak, mert a végén a kapitány belepotyog a Dunába.

Amikor a gyerekek megtanulnak kettesével játszani, egymásnak labdát dobni, egymást húzni, elengedni, egymással játékszert cserélni, megértik a csere lényegét, és azt, hogy nem minden az övék, hogy osztozni kell a dolgokon, és hogy érvényesíteniük kell magukat ahhoz, hogy nekik is jusson. Hatalmasat fejlődik a szociális és problémamegoldó készségük. Itt értik meg először, hogy a másik gyermek is érez, hogy a másik gyermekre is figyelemmel kell lenniük. (Különösen, ha egykék.)

A cikksorozat további részei:

Ezt énekeld a kisbabádnak 0-3 hónapos korig, hogy magas legyen az EQ-ja - a legjobb altatódalok

Ezt énekeld a kisbabádnak egy éves korig, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld az egyévesnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a kétévesnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a középsősnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a nagycsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja

Képforrás: Mimzy képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja