SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha ezen a négy dolgon változtatunk, sokkal boldogabb lehet gyermekünk

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-01-30
Kevesebb program, kevesebb információ, sokkal kevesebb játékszer - és valóban boldogabb lesz a gyerek?
Ha ezen a négy dolgon változtatunk, sokkal boldogabb lehet gyermekünk

Túlterhelt szülők, minden nap különórára járó kisiskolások, folyamatos veszekedésbe torkolló családi esték, az eredmény láttán pedig fejcsóváló nagyszülők és pedagógusok - ismerős a helyzet? Mit lehetne tenni, hogy kicsit lelassuljunk, megnyugodjunk, és természetesebb életet éljünk? Erre keresi a választ az Egyszerűbb gyermekkor című könyv, amely kötelező olvasmány lehetne minden 21. századi szülő számára.

Évekkel ezelőtt, egy bölcsis és egy ovis anyukájaként találkoztam először Kim John Payne könyvével. Már akkor az volt a folyamatosan visszatérő gondolatom az olvasása közben, hogy milyen kár, hogy nem akadt a kezembe korábban. A leginkább a Waldorf-pedagógiához közel álló módszertani útmutató nem minden pontjával értettem egyet, és az eltelt idő azt is megmutatta, hogy nem feltétlenül tudom a nekem tetsző dolgokat sem mind a gyakorlatba ültetni, az alapelv azonban mindenképpen rendkívül rokonszenves, és célszerű törekedni rá.

Payne szerint a nyugati gyerekek a folyamatos foglalkoztatás és az ezt eredményező állandósult izgalmi állapot miatt éppen olyan poszttraumás stressz tüneteket mutatnak, mint a háborús övezetekből menekült kicsik. Ezért a legjobb, amit egy szülő tehet, ha visszavesz egy kicsit a tempóból, hagyja a gyerekét gyereknek lenni, még unatkozni is, és nagyon megválogatja, milyen hatásoknak teszi ki őt. Az egyszerűsítéssel nem csak a gyerek, hanem a szülők is jól járnak: jóval kevesebb szervezést, tervezést igényel majd az élet, ezáltal mi magunk is kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Az egyszerűsítést négy területen lehet elvégezni, ezeket vesszük most sorra.


Rendezett környezet

Hiába indul neki egyre több tudatos szülő a gyereknevelésnek azzal a szilárd elhatározással, hogy nem fog több tonnányi játékot vásárolni a gyereknek, ahogy az idő telik, egyre nehezebb kitartani az elhatározás mellett. Saját családunk példája alapján hiába kap mindkét gyerekünk egy-egy játékot tőlünk karácsonyra, ha mellettünk ajándékoz még szintén egy-egy darabot egy nagymama, egy nagypapa (ők külön élnek, tehát fejenként), a másik nagyszülőpár, és összesen még öt nagybácsi és nagynéni. A nagyszülőktől nem lehet elvenni az ajándékozás örömét, a többiek pedig nem is értik, hol itt a probléma... A sarokban még január végén is kibontatlan ajándékok hevernek, közben pedig mindjárt itt a tavasz, vele együtt a húsvét és a születésnapjuk. A játékhalom gyűlik, hozzájuk sem nyúlnak.

Payne tanácsa, hogy egyszerre ne legyen elöl öt játéknál több. A használhatatlan, törött vagy egyszerűen csak idegesítő darabokat azonnal dobjuk ki, a többit pedig gyűjtsük külön dobozokba, egy dobozt hagyjunk elöl, a többit száműzzük a szekrény tetejére, néhány hetente pedig cseréljünk. Hasonlót javasol a könyvekkel és a ruhákkal is: véleménye szerint ha tetszik mondjuk egy farmer, nyugodtan vegyünk belőle több egyformát is a gyereknek, így nem terheljük túl a reggeleket azzal, hogy túl sok ruhadarab körül kell választania.

"A sok játék egyszerűen túlterheli a gyerek érzékelő képességét, a túl sok inger, választási lehetőség épp ellenkező hatást fejt ki: a gyerekek nyűgössé, síróssá válhatnak, a rengeteg játék mellett is unatkoznak. A bőség zavarában nem tud teljesen felfedezni és megismerni egy játékot, ezáltal arra sincs lehetősége, hogy rájöhessen, milyen sokoldalúan lehet játszani velük" - mondja Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.

Olvasd el ezt is: Ez a kacatok kora: miért unják meg hamar a gyerekek a játékokat?


Kiszámítható ritmus

A Waldorf-pedagógia egyik alapeleme a napi- heti és éves ritmus kialakítása, amire törekedhetünk a saját családunkban is. Próbáljunk meg amibe csak lehet, rendszerességet vinni. Nagyban leegyszerűsíti például a főzést, ha a hét minden napján egy bizonyos típusú étel kerül az asztalra: hétfőn mondjuk valami rakott, csütörtökön főzelék, pénteken tészta. Ezeken a kereteken belül még bőven van lehetőség a variálásra, ugyanakkor a gyerek is tudja, mi várható, és kisebb az esélye annak, hogy elégedetlenkedik a vacsora miatt.

A napoknak is legyenek meg a folyamatosan ismétlődő biztos pontjai. Kisgyerekkel otthon lévő anyukák a megmondhatói, milyen megnyugtató, ha tudjuk, hogy reggeli után főzünk, majd lemegyünk a játszótérre, ezt követi az ebéd, az alvás majd a délutáni program. Nagyobbakkal már a kísértés is erősebb, hogy lazítsunk ezen a téren, mégis érdemes kitartani. Főleg fontos, hogy a közös családi étkezések és a lefekvés előtti szertartás nagyjából azonos időben, ugyanolyan módon menjenek le.

Érdemes ezt is elolvasni: Miért fontos a napirend a gyerekek életében?


Több szabadidő

Az időrend esetében is a „kevesebb több” elve érvényesüljön. Minél kevesebb különóra, lehetőleg semmi versenysport, és jó sok szabadidő, amikor a gyereknek lehetősége van unatkozni, hiszen az igazán jó dolgok az unalomból születnek.

Ezt olvastad már? - Szorongó gyerekeket nevelünk: a túl sok délutáni szakkör hatásai

Sajnos ez is az, ami leírva fantasztikus, a kivitelezése azonban annál nehezebb. Magyarországon szinte nem is létezik hobbisport: ha a gyerek belekezd valamibe, pusztán a mozgás öröméért, nagyon hamar egyesületekben és versenyeken találja magát – a szüleivel együtt. A legtöbben érezzük a helyzet fonákságát, mégis nehéz tenni ellene. Az egyetlen reális megoldásnak az tűnik, ha kivesszük a gyereket a sportról, de ez sem jó ötlet, ha szereti csinálni, ha élvezi a versenyzést, és ha nem akarjuk, hogy a fennmaradó szabadidejét a számítógép előtt töltse.

A családi programok egyszerűsítését már könnyebb megoldani. Törekedjünk rá, hogy minden hétvégén legyen olyan napunk, amikor nem csinálunk semmi különöset. Ha nagy izgalommal járó programra – például egy autóversenyre – visszük a gyereket, azt több csendes nappal ellensúlyozzuk. Jó dolog a gyerekprogram, az utazás, az élmények – de ugyanilyen jó csak úgy otthon lenni egymás társaságában és pihenni. A kétféle időtöltés kerüljön egyensúlyba a családunkban!


A felnőtt világ kiszűrése

Az információ minden csatornából ömlik a gyerekeinkre, és gyakran mi magunk sem gondoljuk végig, hogy amit nyíltan megbeszélünk a gyerekeink füle hallatára, vagy éppen pont velük, abból mennyit fognak fel, és mindez milyen hatással van rájuk. Fontos dolog a gyereket környezettudatosságra nevelni, és talán azzal sincsen baj, ha egy alsó tagozatos alapvető politikai fogalmakkal tisztában van – de az már igenis probléma, ha barátságok mennek tönkre két nyolcéves között a szüleik eltérő pártszimpátiája miatt, és a globális felmelegedés vagy a vágóhídi borzalmak részletes taglalása sem egy óvodásnak való.

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy nem használjuk háttérzajnak a tévét – főleg nem a hírműsorokat –, és megválogatjuk, miről beszélgetünk a gyerekeink társaságában. Egy gyerek fejlődését ugyanis az biztosítja a legjobban, ha biztonságban érzi magát, és hihet az emberi jóságban. Ne vegyük el tőle ezt a hitet idejekorán a saját és a világ problémáinak túl részletes megismertetésével.

Kép: jill111 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja